”Pe noul exerciţiu, Comisia Europeană are nevoie de foarte multe etape pentru a aproba un document al ţării respective, dar ca să nu aşteptăm această procedură îndelungată, pe zonele pe care suntem siguri că cei de la comisie nu vor face observaţii putem lansa noile cereri de proiecte, atât pentru zona privată, cât şi pentru zona publică. Dacă în octombrie lansăm o cerere de proiecte pentru zona privată, prin care privaţii îşi pot achiziţiona echipamente, se poate ca până la final de an să fie realizată acea achiziţie. Noi plătim această sumă din bugetul de stat, iar la o zi după ce comisia aprobă programul operaţional respectiv putem cere CE rambursarea acelor sume. Autorităţile publice vor putea accesa pe POR, acolo unde se regăsesc, pe PNDR zona locală, dar şi pe capital uman. Spre asta mergem, gândim foarte mult ca primăria să aibă o abordare privată şi chiar să devină partener în anumite proiecte europene în colaborare cu companii, ONG-uri şi alte entităţi. Deci va fi o astfel de abordare. Vrem să se creeze mici afaceri, întreprinderi sociale care se pot dezvolta la nivelul comunităţilor locale, în special în zona rurală, unde să se creeze locuri de muncă”, a spus Teodorovici într-o conferinţă de presă.
Eugen Teodorovici a afirmat că anul trecut au intrat în România 2,8 miliarde de euro, bani europeni, ceea ce a dus la creşterea PIB cu peste 2%, iar anul acesta au intrat deja 2 miliarde de euro, iar până la sfârşitul anului se estimează că vor intra în jur de 3,4 miliarde de euro. De la înfiinţarea acestui minister au intrat în ţară circa 5 miliarde de euro, a spus el.
Totodată, Teodorovici a anunţat că în lunile septembrie – octombrie se vor lansa cereri de proiecte pentru actualul cadru financiar din economiile făcute. “Banii aceştia vor merge şi spre zona medicală unde dorim să rezolvăm problema lipsei de echipamente din spitalele româneşti, a angiografelor. Vom lansa luna aceasta un call destinat acestui tip de echipament, astfel încât spitalele din România să nu mai ducă această lipsă. Al doilea proiect este unul de suflet şi anume pentru acei 3000 de copii cu malformaţii la inimă pentru acre nu există şanse la viaţă nefiind suficiente spaţii medicale în care să fie operaţi şi suficienţi medici, am găsit o soluţie. Vom pregăti medicii din România cu sprijinul medicilor din afara ţării şi vom dota şase centre din România – Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov, Cluj şi Timişoara – astfel încât să putem opera aceşti copii şi să le dăm o şansă la viaţă”, a spus el.
El a spus că românii din străinătate vor putea accesa fonduri europene prin POSDRU românesc pentru a învăţa meserii căutate pe piaţa externă sau pentru a-şi deschide afaceri, singura condiţie fiind ca sediul firmei să fie în România. “Ne gândim la o schemă de finanţare pentru comunităţile de români, ceva ce până acum nu s-a mai făcut. Vizăm cel puţin două zone: o dată să pregătim românii din afara ţării noastre, fie că sunt şomeri, fie absolvenţi ai unei forme de învăţământ, fie alte categorii, pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, din PODSRU al nostru, cu bani europeni, fiindcă avem o axă dedicată acestui tip de finanţare. Acesta ar fi un element, iar al doilea chiar să-şi facă mici afaceri acolo unde locuiesc, dar companiile să se deschidă în România pentru ca noi, în România, să luăm totuşi taxele şi impozitele a unei afaceri pe care o instituim într-un mediu economic, să spunem mult mai facil, poate, dar afacerea să se facă strict de români, cu români”, a spus Teodorovici.
Răspunzând unei întrebări, Teodorovici a spus că sediul firmelor trebuie să fie în România, iar în străinătate acestea să aibă doar puncte de lucru sau sucursale: “Asta este şi ideea. Cele două zone să fie acoperite şi în acest fel. Toată lumea va câştiga. Statul respectiv va spune că e în regulă fiindcă tu creezi locuri de muncă cu banii tăi, românul de aici nu se mai bate cu spaniolul meu pe un loc de muncă, al tău îl pregăteşti şi, dacă e bun şi face faţă, am de câştigat ca servicii prestate, iar tu ca firmă în România, unde românul e angajat, ai taxele şi impozitele la tine la buget, deci este un win-win situation. E o idee nouă care sper să fie şi aplicată”, a spus ministrul.
Teodorovici a declarat că va trebui să facă personal o analiză la minister pentru a vedea câţi bani se vor aloca pentru această axă. “Trebuie să vedem exact cât sunt comunităţile de români şi câţi bani să punem. E vorba de nişte economii pe care le avem acum, deci suma nu va fi foarte mare, însă câteva zeci de milioane de euro vor fi. Când am vorbit despre asta la întâlnirea cu Diaspora au fost foarte încântaţi fiindcă au spus românii că e o chestiune pragmatică de care au nevoie”, a spus Teodorovici.
El a explicat că, în privinţa formării profesionale, se va merge pe meserii căutate pe piaţa locală. “Mergem pe acele zone de pregătire de care are nevoie, cerere piaţa locală, iar românii pot primi, cu acea pregătire, un job foarte bine plătit. Eu am interesul, chiar dacă va locui acolo, ca el să fie foarte bine plătit în cazul în care se întoarce în ţară să fie la fel bine pregătit pentru ca aici, când vine, să aibă deja mult mai multe şanse să găsească un loc de muncă sau să-şi mute afacerea pe care o dezvoltă prin cea de-a doua componentă. E o chestiune extrem de proactivă”.
si asta ….cica …////// De la înfiinţarea acestui minister au intrat în ţară circa 5 miliarde de euro, a spus el ///// sau //// 2,8 miliarde de euro, bani europeni, ceea ce a dus la creşterea PIB cu peste 2% //// ORI JOACA ALBA NEAGRA RIDICAND UN BIROU LA RANG DE MINISTER ORI INVATA ECONOMIA LA FARA FRECVENTA….. daca eu imprumut pe ponta cu 2miliarde de lei din care el cumpara utilaje si produse chinezesti inseamna ca a crescut pibul?