Actualitate

Utilajele de colectare a deşeurilor, prezentate oficialităţilor. Şeful CJ: Proiect încheiat după 11 ani

SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA, operatorul serviciului de colectare şi transport al deşeurilor din judeţ, a prezentat oficialităţilor utilajele cu care, începând de luni, se va realiza această activitate. Au asistat şi la o demonstraţie preşedintele CJ Radu Moldovan, ministrul Doina Pană, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, administratorul judeţului, Florin Moldovan, şi primari.

Conducerea SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA a prezentat autospecialele vor opera în implementarea proiectului de management al deşeurilor în Bistriţa-Năsăud.

La eveniment au mai fost prezenţi, alături de managementul central al companiei, directorul ADI Deşeuri, Dragomir Câmpan, şefii Gărzii de Mediu şi AMP, Maxim Pop respectiv Sever Roman, primarii Traian Simionca – Livezile, Doru Crişan – Prundu Bârgăului, Tudorel Ciotmonda – Josenii Bârgăului, Dumitra – Gheorghe Bălăjan, Paul Ştir – Căianu Mic, Telciu – Sever Mureşan.

Toată lumea a asistat la o demonstraţie de colectare a deşeurilor. ”Imagini unice în România”, a spus directorul sucursalei Bistriţa a SC Vitalia, Eugen Mihălcescu.

”Este o zi extrem de importantă pentru judeţul nostru. De luni începe colectarea unică a deşeurilor. E un proiect care se derulează, destul de greu, de foarte mulţi ani. După 11 ani putem spune că suntem la finalul acestui proiect. Va fi un lucru foarte important, de care vor beneficia în primul rând oamenii, pentru că vor fi costuri mult mai reduse, dar şi mediul, pentru că vor fi soluţii pentru toate tipurile de deşeuri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

El a precizat că valoarea proiectului este de 156 de milioane de lei. Din activitatea companiei care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu CJ primeşte o redevenţă de 20% din cifra de afaceri, nu mai puţin de 200.000 de euro anual, iar din activitatea de colectare CJ primeşte 7% din cifră, nu mai puţin de 450.000 de euro anula. Sumele vor fi utilizate pentru susţinerea şi dezvoltarea proiectului de management integrat al deşeurilor (extindere, modernizări). ”Au fost realizate la nivelul judeţului 968 de platforme de colectare selectivă, care cuprind 2.238 de containere semiîngropate de câte 3 mc. De asemenea, au fost distribuite cu titlu gratuit tuturor persoanelor fizice şi juridice 81.800 de pubele de 120 l pentru colectarea deşeurilor mixte. Am văzut multe comentarii vizavi de locul unde s-au amplasat containerele, mai ales în Bistriţa. Fac precizarea că toate locaţiile au fost stabilite de Consiliile Locale şi eliberate actele necesare. Deci n-am luat decizia nici noi, nici compania care a câştigat licitaţia”, a spus Moldovan.

Şeful CJ a explicat cum se vor depune deşeurile de către cetăţeni în containerele semiîngropate: ”În cele cu capace albastre se colectează hârtie şi carton, în cele cu capace galbene plastic, în cele cu capace verzi sticlă, în cele cu capace gri deşeuri menajere mixte. Fiecare container va avea etichetă. Se va desfăşura o campanie pe toate zonele pentru informarea populaţiei. La nivelul zonei urbane fiecare persoană va avea de plătit, inclusiv TVA, 3,51 lei în comparaţie cu 9,18 lei, o treime din preţul pe care astăzi cetăţenii îl plătesc în Bistriţa, iar în zona rurală 1,81 lei. În Bistriţa, vara se va colecta de trei ori pe săptămână sau de câte ori e nevoie dacă e o situaţie specială, iarna de două ori, în zona de case o dată pe săptămână”.

El a adresat operatorului rugămintea ”să trateze foarte serios acest serviciu extrem de important”. ”Vom fi extrem de atenţi cum se va desfăşura activitatea, pe care ne-o dorim în parametri, cu servicii de calitate. Important e să înceapă acest serviciu, costurile pentru cetăţeni se reduc. Transferul la o astfel de activitate va maia duce mici neclarităţi, care vor fi rezolvate pe parcurs. Într-un timp cât mai scurt lucrurile trebuie să funcţioneze cât mai bine. Există o discuţie între companie şi UAT-uri, pe ce tip de contractare se va face. Sunt UAT-uri care doresc ca primăria să instituie o taxă specială şi UAT-uri care au optat ca firma să facă contracte individuale”.

AICI MAI MULTE IMAGINI!

1 popescu moldovan pana 11 sep 2 radu moldovan container 11 sep 3 masina vitalia colectare deseuri 4 masini vitalia colectare deseuri

3 comentarii

  • Eu cred ca un ministru nu-si vede capul de cate treburi are de facut. In weekend esti la petreceri la Tihuta ccu inca trei ministri pe langa tine. Dupa trei zile iar esti prin judet cu pozari dupa tine. Adica toate sunt pe pilot automat? Ponta abia a plecat din Bistrita in urma cu vreo doua saptamani, iar azi blocheaza din nou circulatia prin oras. Sa taie panglica la proiectele lui Boc care erau pe finalizare inca de anul trecut. Nu-mi dau seama cum e mai rau pentru tara asta, cu Ponta presedinte sau premier. Poate totusi respiram altceva de anul viitor.

  • ce sa respiram Aline ???? ce sa respiram ??? doar n-o sa respiram duhoarea lu Udrea . ce am facut noi asa de rau ca sa fim asa blestemati ??? cu ce am pacatuit ? sau tie ti-e bine cu respiratia broscoiului ?? sa fii sanatos si la punga gros

  • Si eu vreau sa aleg binele cel mai mare nu raul cel mai mic. Cum apare cum il votez. Sper sa nu mai votam raul cel mare cum s-a intamplat in 2012. Succes.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.