„Conducerea unităţii este asigurată de Consiliul de Administraţie şi director. Sunt şcoli în care secretarii sau contabilii se substituie conducerii şcolii şi cred că ei hotărăsc. Avem foarte multe reclamaţii în acest sens. Conducerea sindicatului este reprezentată de un birou, format din trei persoane: preşedinte, vicepreşedinte şi secretar. Cine este în conducerea sindicatului nu poate fi membru de drept în Consiliul de Administraţie şi invers. Rugămintea noastră este să existe comisii paritare la nivel de unitate fiindcă sunt foarte multe probleme care se pot rezolva la nivelul unităţii în aceste comisii. Comisia paritară este constituită din trei persoane din partea conducerii şcolii şi trei persoane din partea sindicatului. La Consiliile de Administraţie, vă rugăm să invitaţi liderul de sindicat sau un reprezentant al sindicatului. E prevăzut în lege acest drept, iar rugămintea noastră este să faceţi în aşa fel încât liderul de sindicat sau unul dintre membrii biroului să aibă liber vinerea de la 10.00 la 12.00 ca să poată participa la şedinţele UJSLI”, a spus Ioan Duicu.
Prim-vicepreşedintele UJSLI Bistriţa-Năsăud le-a mai spus directorilor de şcoli că sindicaliştii înţeleg dificultatea funcţiei de director şi o apreciază ca atare. „Noi suntem conştienţi de dificultatea funcţiei pe care o duceţi datorită faptului că aveţi de răspuns solicitărilor elevilor, părinţilor, cadrelor didactice, angajaţilor unităţii, dar şi ale evaluatorilor care vin peste dumneavoastră, dar mai ales că trebuie să faceţi toate aceste lucruri foarte bine şi cu resurse materiale destul de reduse”, a adăugat Ioan Duicu.
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a intervenit în discuţie şi a relatat un episod din perioada în care era studentă la facultatea de Fizică. „Îmi amintesc din facultate fiindcă am rămas surprinsă, m-a marcat şi nu am uitat: eram în hol, în faţa secretariatului, se auzea o ceartă, domnul decan ieşea boscorodind că el e decan în facultate, iar doamna secretar îi striga în spate: patru decani am schimbat eu până acum! Deci e destul de complicat cu secretarele cu vechime şi cu multă experienţă. Totuşi, dumneavoastră sunteţi directori şi aveţi obligaţia să colaboraţi foarte bine chiar şi cu doamnele secretare!”, a spus Camelia Tabără.
SECRETARE SI CONTABILI, aceasta este ordinea. Unele scoli au niste secretare mai ceva ca un MINISTRU. Toata ziulica sunt pe telefoane, dau teme cadrelor didactice (lucruri pe care ar trebui sa le faca ele), nu elibereaza adeverinte decat dupa spaguta de rigoare(o cafeluta, o floricica, o ciocolatica, etc). Nu exista comunicare intre sectoarele administrative, se cearta, isi plaseaza sarcinile una de la alta (secretar-contabil). Intr-o buna zi nu luam salariu din cauza incompetentei sau comoditatii/ambele. Dar, cafeluta si „periuta” la director functioneaza. Pacat ca majoritatea directorilor sunt femei ca secretarele si-ar pune si fundita care „stiti ce mult conteaza”!
Oare cadrele didactice au contracte de munca comunicate la Directia Muncii, sau numai niste edecizii de incadrare! Doamna Tabara ar putea verifica!
da! Domnule duicu, ce spuneti este nimic! imaginativa ca la OGA conuce femeia e servici!!!
Aveti dreptate d-le Duicu, dar va intreb daca e corect ca o fosta lidera de sindicat sa devina director ? Daca totusi ati pledat pentru ea sa primeasca functie, recomandati-i sa citeasca Legea invatamantului ca e ,,varza” …E normal ca o secretara cu vechime, care are experienta sa-i atraga atentia !!! stiti dv foarte bine despre cine e vorba !
Mergeti si vedeti cum stau lucrurile la Runcu Salvei:
directoarea este si secretara are si 5 ore plus catedra si biblotecara este si sefa organizatiei PSD , copiii sunt lasati liber in orele de romana unde preda dinsa , practic este un haus total si acolo nu se ia nici o masura .
Haos!Haos!Haos! Asta este invatamantul romanesc.Si acest rezultat este consecinta politizarii invatamantului. In scoli elevii pot fuma, pot bea, se pot giugiuli… etc, si „pusii politic” din scoli si inspectorate se bat in piept cu ce realizari au ei. De rezultatele elevilor ce sa vorbesc? Se vad la bacalaureat si in comportamentul unor tineri pe strada si in societate in general. De exemplu auzi pe strada frecvent urmatoarele expresii: ” imi bag p….”, „te f… in gura”, ” ma c…c in gura ta”, ” suge…..iai p….a”, etc, iar cate un bunic care isi plimba nepotul de cativa anisori pe strada, incearca sa-l indoseasca pe unde poate ca sa nu auda aceste expresii. Ii intreb pe cei care conduc Inspectoratele scolare si scolile din Romania, de ce acest rezultat? De ce acest comportament? Daca s-ar face o ancheta cu cei care folosesc pe strada aceste expresii s-ar observa ca majoritatea au nota 10 la religie, provin din familii respectabile si situatia la invatatura a acestora este buna.
Eu as propune Inspectoratului Scolar sa aplice un chestionar privind opinia angajatilor scolilor in care Directorul a fost IMPUS. Stiam ca se consulta SI corpul profesoral cand se decide instalarea unui director. Dar cum ca „tronul” asteapta un fund de pupat, ma indoiesc de sinceritatea celor consultati.
Dar ce spuneti de marea doamna secretar de la Livezile, nu-i ajungi cu nimic la nas, plina de ifose, plina de ordine, conduce scoala din livezile de doi ani, ea dirijeaza tot ce ce intampla in scoala…..dar asa cum este ea o mizerabila asa a ajuns si scoala, mergeti va rog sa vedeti cata murdarie este pe holuri si cat de distrusa este cladirea pe interior….anul acesta madam secretar a mai primit un ajutor, din octombrie se organizeaza concurs pentru inca o jumate de post de secretar….pe ea cred ca o vor pune in vitrina…..sau o vor trimite la primarie……gurile rele spun ca se are draga cu primarul……sotul ei este sofer pe microbuzul scolii, tinut acolo, fiind ca este un puturos si un alcoolic doar de nevasta lui, prin prietenie ei cu primarul…..doar nu degeaba in primavara au zburat la Paris amandoi, si cu ce bani…..cei ai contribuabililor…….si uite asa are comuna Livezile datorii, primite cum trambiteaza mereu Simionca din mandatul lui Neamtu…….
Doamneeeee!!!! Cum vorbiti in necunostinta de cauza. Daca unele cadre didactice care comenteaza la adresa secretarelor, aici, ar munci cat secretarele ar fi numai elevi olimpici, domnule profesor. Acele secretare de care vorbiti dumneavoastra va invata de multe ori sa scrieti o cerere cand trebuie sa o depuneti la secretariat. Nu generalizez. Am intalnit de-a lungul anilor cadre didactice in fata carora ma inclin, dar am intalnit si cadre didactice care au mers la secretariat sa vada care este numele lor corect ca nu stiau sa si-l scrie pe tezele elevilor ca asistenti la unele examene.Sunt lucruri reale, domnilor.
Mi-e rusine de comentariile dumneavoastra neintemeiate comentariile unor oameni frustrati care nu ati putut ocupa alte functii si ati optat pentru o functie in invatamant fiind un refugiu pentru dumneavoastra. Asta am vazut din felul dumneavoastra de a face barfa. Nu as putea sa imi las un copil sa mi-l educati sub nici o forma. Mai bine il tin acasa.
Daca de multe ori facem publice multe perle ale elevilor la examene si ne distram pe seama lor, ale unor cadre didactice sunt de-a dreptul penibile.
Din respect pentru functia de dascal nu voi da exemple de astfel de perle.
Nu va mai legati de munca doamnelor secretare ca de cele mai multe ori duc greul din scoli si va fac si situatiile pe care dumneavoastra , domnule profesor, ar trebui sa le faceti dar nu sunteti in stare.
Inchei cu respect pentru adevaratii domni profesori de care sunt sigura ca niciodata in viata lor nu ar barfi o secretara a unei scoli pentru ca isi dau seama de volumul de munca pe care il are.
Va respect si va admir mereu dle profesor Ioan Scuze.
Cu stima,
Laura Grama