Domnule primar, vedeţi vreo rezolvare a problemei gunoaielor din oraş? Sunt puţine containere pentru deşeuri mixte. Se poate face ceva?
De schimbat, nu se poate schimba. Categoric, varianta pe care o aveam acum, cu ea vom rămâne. Sigur că va trebui să îmbunătăţim lucrurile, iar acolo unde nu sunt suficiente containere, pot fi dublate fiindcă aici apar probleme, la deşeurile menajere. Apoi, cealaltă soluţie este să se ridice gunoiul de două ori pe zi. Am avut situaţii şi înainte, cu Urbana. În anumite zone se adunau atât de multe gunoaie încât ridicarea lor o dată pe zi era insuficientă şi atunci Urbana ridica şi dimineaţa, şi seara. Şi în cazul Vitalia vom aplica, dacă va fi cazul, soluţia asta. Însă cred că, deocamdată, e problema schimbării, la fel cum s-au petrecut lucrurile şi cu sensurile giratorii. La început, multă lume considera că încurcă circulaţia. Acum, lumea s-a obişnuit cu ele şi a realizat că este mai bine. Şi cu acest nou mod de colectare a gunoiului se va obişnui. Sunt sigur că e o formulă mult mai bună decât ce am avut înainte, nu este ideală. Ideal ar fi fost dacă am fi făcut containerele îngropate toate, iar la suprafaţă apăreau containere similare cu ce am avut până acum. Era simplu fiindcă se puteau folosi aceleaşi maşini numai că cele îngropate sunt la nişte preţuri foarte mari şi nici măcar cele 1300 prinse iniţial nu acopereau costurile a 130 îngropate total.
Ştiţi pe de altă parte că noi producem alte tipuri de deşeuri decât occidentalii cum ar fi iarba din grădină, crengile din livadă. În plus, fiindcă trăim altfel decât ei. Facem zacuscă, producem mult gunoi menajer.
Este adevărat că producem mai mult gunoi menajer decât alţii, dar am fost la centre de colectare a gunoiului (în străinătate –n.r.) şi am văzut cum cei care aveau crengi sau iarbă veneau cu sacii de plastic, goleau la depozit, nu în gunoiul stradal, veneau cu maşina şi luau în sacii respectivi compost gata făcut. Va trebui să ajungem şi noi în faza aceasta. Încă nu este la Bistriţa un astfel de loc. Deocamdată se colectează în aceste containere. Vom face şi aşa ceva (un centru –n.r.). Trebuie să rezolvăm problema la Tărpiu cu staţie, fabrică de tratarea deşeurilor….
Dacă ai de aruncat obiecte mari şi eşti un bun cetăţean, ce faci, le laşi pur şi simplu în stradă?
Nici vorbă. Deşeurile mari se primesc gratuit în două locuri din oraş: unul este pe strada Narciselor lângă Netex-Comelf şi altul la Viişoara. Cei care au canapele, geamuri din demolări, lăzi, orice fel de obiecte mari, pot să se ducă să le depoziteze gratuit acolo. Deşeurile electrice, electronice pot fi duse la turnul vechii centrale. Dacă lumea nu ştie, probabil că nu s-a făcut suficientă promovare. În general e întrebată Primăria Bistriţa, însă promovarea trebuie să o facă cei care au relaţii contractuale cu cetăţenii. În acest caz, Primăria Bistriţa nu are niciun fel de relaţii contractuale. Putem să ne implicăm doar în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deşeuri.
Deci puteţi ridica problema mizeriei din oraş în cadrul ADI fiindcă e foarte multă.
Sunt convins că, într-o lună de zile, lucrurile se vor rezolva, iar dacă nu se vor rezolva, vom găsi metode să sancţionăm Vitalia, însă trebuie să avem răbdare cu un operator nou. Nici Urbana nu a fost foarte bună la început. S-a perfecţionat în câteva luni. Amintiţi-vă de 2005, 2006 când, pe lângă containere era plin de mizerii. Aşa era atunci. Într-o lună ne dăm seama de funcţionare fiindcă e un sistem nou. O să vedem unde mai trebuie un container, dacă mai trebuie, de unde trebuie ridicat gunoiul de două ori, dacă trebuie să-l amendăm pe cel care nu îşi educă copilul sau nu e educat el şi aruncă lângă container intenţionat. Poate va trebui să montăm şi camere de supraveghere pe anumite zone. Important este că aceste containere au avantajul că nu mai pot fi scoase lucrurile afară, scormonite.
Pe lângă dezavantajul că nu pot fi introduse fiindcă sunt atât de înguste orificiile la cele pentru plastic sau hârtie încât poate fi imposibil să introduci deşeurile în ele.
Trebuie să tratăm deşeurile nu ca pe gunoaie, ci ca pe deşeuri. Şi eu am probleme la mine acasă să învăţ că o cutie de iaurt nu se aruncă în coşul în care aduni şi cojile de cartofi sau resturile de pâine. Înainte de a sancţiona pe oricine trebuie să facem eforturi şi să încercăm să intrăm în asta şi să ne civilizăm. Eu cred în oamenii din acest oraş, nu 100%, dar o să fie 60-80% care vor conştientiza că acesta este viitorul şi depinde de ei.
Mulţi oameni au conştientizat deja, dar au fost dezamăgiţi văzând cum amestecă Vitalia deşeurile selectate deja.
Aşa a făcut şi Urbana. Aşa va fac e şi Vitalia o vreme, dar va trebui să intre în ritmul normal în care să ridice ceea ce trebuie separat.
Interviu realizat de Cristiana Sabău
Primarul sigur nu are sub geam pubele de gunoi…deci cel puțin în privința asta îl doare direct la Ecuator, dar tre să declare niște treburi, niște chestii ca să dea bine în campanie.
Noul sistem de colectare al deseurilor a pus numeroase probleme si a creat destule frustrari. Daca ii dam in cap primarului sau presedintelui Consiliului Judetean, gunoaiele nu vor disparea. Tot ceea ce putem face este le mai dam celor de la Vitalia inca o luna – doua sa se puna pe picioare. Oricum, cred ca au mai ramas 2-3 locatii in oras unde gunoaiele inca nu au fost ridicate.
Ma Tic-ule, tu furi curent rau de tot… Păi stai tu capra la Vitalia sa faca teste (sau altceva) pe tine inca o luna, două, trei… Poate-ti trece sa mai fi postac rosu de serviciu…
Tu crezi ca toti posteaza in nestire ca voi portocalii disimulati! Tare smecher esti tu in spatele unui monitor. Mai bine du-te si cauta-ti ceva de lucru, ca se pare ca tu consumi oxigen degeaba. Pupincuristule!
Doooomu premar… Astea e pentru proşti? Da premaria nu gestioneaza Serviciu Public de Salubritate să cum îi zice? Adică premaria nu tre să informeze oamenii ce si cum? Apoi, daca dv amestecati cutia de iaurt cu cojile de cartofi, apoi îi foarte naspa… De la dv inseamna că sau inspirat cei ce ridica gunoiul de amesteca tot, dupa ce oamenii se chinuie să le puna separat… No, ati cam facut o maioneza din tot. Sensuri cu gunoaie, iaurt cu cartofi… Mai bine nu ziceati nimic.