Mai precis, în afară de mine şi de încă două persoane, n-a venit nimeni la întâlnirea cu reprezentanţii municipalităţii care nu a fost una politică, ci pur administrativă. Deşi se înserase bine, i-am arătat domnului primar cum stau lucrurile cu gunoaiele, cu şanţurile nesăpate, cu străzile desfundate, i-am amintit că a promis că va face teren de sport pentru sutele de copii din cartier care bat mingea pe sub geamurile oamenilor. Mă rog, i-am spus tot ceea ce scriu şi rescriu despre acest cartier care ar putea fi unul frumos dacă ar exista măcar puţin interes atât din partea locatarilor, cât şi a administraţiei. Am aflat de la unii vecini că sunt probleme grave legate de integrarea copiilor rromi care stau în blocurile sociale, că există mulţi părinţi care se plâng că ai lor copii sunt bătuţi în în autobuze sau pe stradă. Mă aşteptam să-i văd pe aceşti părinţi la întâlnirea cu domnul primar vorbind despre toate aceste probleme care şi-ar putea găsi rezolvarea dacă mai multe minţi îşi bat capul şi vin cu idei. Aceasta este democraţia participativă, însă noi suntem foarte departe de ea. Oamenii preferă să stea în case şi să se uite la televizor trăind cu iluzia că toţi oamnii politici sunt la fel, adică mizerabili, şi că orice ar spune şi ar face omul de rând nu se va schimba nimic.
Sunt aproape convinsă că la fel vor proceda mulţi şi la alegerile prezidenţiale. Vor sta acasă şi vor comenta în timp ce schimbă canalele de pe un post pe altul. Vor bolborosi că nu există nicio şansă de schimbare în bine în această ţară. Normal că nu există câtă vreme nu folosim singura „armă” de care se tem toţi politicienii: votul. O primim în mână o dată la cinci ani ca să alegem şeful statului. Dacă stăm să căutăm mereu nod în papură, vom găsi, însă nu se va schimba absolut nimic. La vot vor merge probabil doar cei cărora li se spune cum să voteze, armatele partidelor, unii chiar spălaţi pe creier, care au de îndeplinit o misiune. Restul, cei care, vezi Doamne, gândesc, vor sta acasă şi îşi vor plânge de milă sau vor înjura. Tipic pentru România!
Mă gândeam aseară în timp ce-i reaminteam domnului primar problemele cartierului în care locuiesc dacă mă percepe drept locatar sau jurnalist. Înclin să cred că ultima variantă este cea corectă. Dacă erau încă 10-20 de oameni care să-i spună aceleaşi lucruri nu ar fi plecat probabil din zonă fără să ofere soluţii şi termene. Pe mine mă aude zi de zi criticând, are probabil impresia că nu mă mulţumeşte niciodată nimic. Ceilalţi oameni sunt însă absenţi. Probabil unii vor posta comentarii sub anonimat şi vor înjura. Cunoaştem reţeta.
Cutiile poştale sunt pline cu portretele candidaţilor. Casa scării, de asemenea, e invadată de cartoline, plase aruncate în faţa uşilor. Efectul? În opinia mea este zero barat. Televiziunile naţionale au grijă să scoată din dulapurile candidaţilor toate scheletele, depinde la care priveşti. Impresia generală este că toţi sunt la fel, cosmetizaţi de unele posturi ca să dea bine la electoratul aferent, demonizaţi de altele. Omul de rând, care nu e nici cu unii, nici cu alţii, nu mai ştie ce să înţeleagă, năucit în timp ce numără case, copii, ofiţeri acoperiţi şi descoperiţi, lucruri care nu ne ajută la nimic. Arată doar că ceea ce ne pasionează este bârfa.
Tot vorbeam de tona de hârtii de pe casa scării pe care nu le citeşte mai nimeni. Eu, una, le studiez măcar pe repede înainte ca să constat că bani publici, accesaţi după scrierea unor proiecte cu finanţare europeană, au fost aduşi, cică, de un anume candidat la Cotroceni. Cât tupeu şi nesimţire! De la alţii aflu că dacă nu era X sau Y la conducere, nu pupam un leu. Foarte trist fiindcă şi noi, locuitorii acestui judeţ, muncim, ne plătim taxele şi avem dreptul la partea noastră din bugetul României. Banii ar trebui distribuţi pe criterii, nu pe bază de simpatii şi antipatii politice. Toate partidele politice mari care au candidaţi în cursă au fost într-un fel sau altul la putere şi au ratat ocazia să împartă banii după criterii. Acum, unele care nu au ce împărţi, plâng.
Una peste alta, să staţi acasă şi să-i înjuraţi pe toţi cei de pe pliante nu e o soluţie. Să vă lăsaţi minţiţi şi manipulaţi de unii şi de alţii, nici atât. E mult prea fragilă democraţia noastră, ca un copil care nu ştie să meargă, ca să nu o sprijinim, ca să nu ne implicăm. Poate că alte popoare cu o lungă tradiţie democratică îşi permit luxul absenteismului de la orice pentru că în ţările lor statul funcţionează după reguli respectate de toată lumea. Nu este cazul nostru. Pentru noi, românii, statul nu e umbrela sub care ne adăpostim ca să ne simţim protejaţi, ci e acel tată nesimţit care se apucă de băut alocaţia copiilor şi indemnizaţia mamei, vine acasă beat, le dă o mamă de bătaie, iar dimineaţa, când se trezeşte, le spune că îi pare rău, dar nu mai sunt bani. Alegeţi în ce fel de stat vreţi să trăiţi şi purtaţi-vă ca atare.
Cristiana Sabău
normal ca nu au venit oamenii sa se intalneasca cu primarul cretu, pentru ca s-ar fi intalnit degeaba. el nu ia niciodata in seama ce ii zic oamenii, face doar cum vrea el. era doar o intalnire de campanie oricum, nu suntem naivi
Vedeţi? Tocmai aici e problema. Aveţi cu toţii nişte prejudecăţi în care sunteţi blocaţi.
Aţi văzut doamna Cristiana Sabău? Românul e deştept. E (întotdeauna) cu un pas mai în faţă. Nu s-au lăsat -nici de data asta- păcăliţi. Nu au venit la întâlnire. Ha ha ha. 😀
-Glumesc. Ăştia suntem. Ne furăm singuri căciula. Campioni mondiali. Punct.-
Nu sunt prejudecati, dar daca le ceri ceva ce nu vor sa faca sau nu le iese nimic te plimba de la un birou la altul, se eschiveaza sau dupa intalnire te cauta „diversi”. Acestia sunt politicienii ultimilor 25 de ani….
Mă iertaţi, dar dumneavoastră sunteţi de vină., cei care suportaţi şi acceptaţi să fiţi umiliţi. Filmaţi-i, că aveţi telefoane mobile, reclamaţi-i, chemaţi-ne pe noi dacă nu aveţi curajul (că de-asta suntem câine de pază al democraţiei). Nu mai acceptaţi să îşi bată joc de dumneavoastră unii pe care îi plătiţi. E foarte clar că lipsa reacţiei noastre le dă aripi să facă ce vor.
De ce ati blocat comentariile la comunicatul celor de la „jupanu'” ?
Doar o singura completare…Constantinescu, presedintele, a declarat ca a fost invins de sistem, de servicii…ce pretentii sa avem de la un amarat orasel de provincie? Politicienii de pe Dambovita ne mananca! Dna Sabau, si eu am incercat sa fac kk-atul praf…si …cum zicea prezidentiabilul Johanis…Ghinion! Probabil putem face ceva in anonimat, …mascati in diferite personaje mitologice! Sa-i tezaurizam pe acesti oameni care se cred deasupra cetatenilor de rand (a plebei….cum iarasi zicea un cunoscut om politic, viitor puscariabil)
da…. asa e!…doar in anonimat se mai pote face ceva in romania!!!!
Cata lume o stiut ca se infatiseaza marele primar in cartier?
Din cate stiu, o mandra casa din acest cartier apartine tovarasului viceprimar Avram, mana dreapta a preamarelui, cu care nu stiu ce face, care ce mama lui proces verbal pazeste?… ori ii chior, ori il doare la bascheti, ca doar dincolo de gardul lui nu intra socialii, nici nu se bate mingea. O alta casa apartine fostului primar, mosul Moldovan, dar despre el, se stie ca nu prea mai ii bagat in sama.
Adevarul e ca se investeste in infrumusetarea orasului doar pe centru, unde cica vin turistii, restul, care cum se descurca.
…CA DIN CAUZA CELOR CE NU MERG LA VOT TARA SE DUCE DE RAPA!!!! oricne ar iesi in romania presedinte sau parlamentar nu poate face nimic pentru ca ….”ce naste din pisica…buget papa”
Domnu săturat, altă posibilitate nu există. Mersul la vot este singura metodă. Este folosită din comuna primitivă. Aşa proastă, rea cum e, e singura. Alta nu e…
Dacă ai şi gândi înainte să votezi ar fi extraordinar! 😀
da!..bine!..votez!….. dar cu oricine as vota destinul nostru este acelasi…….”harana pentru hiene!
Aici nu-i vorba de lipsa de interes, ci mai curand de un fel de lehamite fata „alesii nostri” care de prea multe ori au dezamagit. In campaniile electorale vin cu promisiuni pe care stiu ca nu le vor onara fiindca interesul lor este sa ajunga la ciolan. Pe de alta parte exista si un sentiment al inutilitatii unor astfel de intalniri cu reprezentantii administratiei locale, din acelasi motiv ca de prea multe ori problemele ridicate de cetateni raman nerezolvate. In cazul concret al Cartierului Subcetate, fiindca despre acesta este vorba, au fost semnalate in repetate randuri probleme legate de comportamentul necivilizat al unor cetateni, care din pacate au ramas nerezolvate. Cartierul ANL Subcetate, construit in mandatul lui Vasile Moldovan,putea sa devina cel mai select cartier al Bistritei. Pozitionat pe un platou mai inalt fata de restul orasului, ofera o priveliste splendida asupra imprejurimilor. Din pacate a trebuit sa vina Cretu cu idei putine si fixe, care a strecurat in cartier cateva “blocuri sociale” pe care le-a populat cu o fauna dubioasa, spre dezamagirea si indignarea locuitorilor de aici. Acum, dupa ce raul a fost facut s-au diminuat sansele ca Subcetate sa devina un cartier rezidential select.
era cu avram, surazand?
of course 🙂
o hell yes, acel suras fatidic
Au anuntat ca vin? Ca au intalnire cu cetatenii la o anumita ora? Eu cred ca sigur daca lumea stia ca merge Primarul impreuna cu altii importanti sa ia decizii, la o intalnire cu cei din cartier, ca sunt dispusi sa ii asculte si sa incerce apoi sa le rezolve problemele, sa tina seama de ele, ar fi iesit. Sunt ferm convinsa. Probabil v-au anuntat doar pe d-voastra ca ziarista, ca sa faceti apoi acest articol prin care sa ”certati” cetatenii. In luna august, pe strada mea, in apropiere de autogara, a fost pus la bloc un afis (cu zi,data,ora), prin care Primarul impreuna cu cativa Consilieri vor veni sa discute cu cetatenii, Cei de la micul meu bloc, au iesit, si-au spus problemele, au discutat si acum in sfarsit ne repară trotuarele, dupa vreo 7 ani de asteptare. O fi fost datorita acelei intalniri si a discutiilor cu cetatenii? Dar oamenii au iesit, au stiut cand e intalnirea si au fost interesati de problemele lor. In cartierul d-vostra au venit in campanie electiraa, sa dea pliante si pixuri, nu tintit sa aiba discutii cu cetatenii. Fiti realista, pana la capat.!
Nu, doamnă/domnule (că nu se ştie niciodată ce e sub o fustă), nu m-au anunţat doar pe mine. A venit un băiat din uşă în uşă şi a chemat pe toată lumea. Nici măcar nu mă cunoştea. Dovadă că nu am fost singură, ci am fost trei.
Pe de altă parte, chiar nu ştiu de ce mai intraţi pe acest site dacă vi se pare că-s o adormită care mereu scrie ce visează. Vedeţi-vă de viaţa dumneavoastră mirobolantă, realistă şi plină de sensuri.
Locuiesc in zona si nu am stiut de venirea primarului, ca erau destule probleme de sesizat. Am intrebat si vecinii si nici ei nu stiau nimic.
D-na Sabau
Am si eu o intrebare putin pe langa subiect, dar avand in vedere ca suntem in campanie electorala, poate ma lamuresc. De ce copilul meu nu are si el dreptul la cei 42 de lei in plus pe care ii da guvernul de la 1.11.2014? Suntem doi oameni care am muncit de cand am terminat scoala, nu am beneficiat niciodata de nici un fel de ajutor din partea statului, copilul nostru nu a lipsit in 7 ani nici o zi de la scoala. Oare nu se incalaca drepturile omului (tratament egal) sau Constitutia? Nu ca as avea neaparat nevoie de acesti bani dar ce nu e corect, nu e.Poate ne ajutati dvs. sa intelegem.
Pentru că nu trăim în epoca „Liberté, Égalité, Fraternité”. 🙂
doamna Cristiana, la cate sesizari au facut cetatenii si la cat ati scris si dumenavoastra, primaru nostru european nici macar n-a aplecat urechea sau n-a aruncat un ochi asupra lor. de rezolvat nici nu mai se pune problema. acuma ca-i campanie, vrea sa ia pulsul. atata tot. sau poate a vrut sa-i arate noului vice cartierul in care locuieste vechiul vice…