Politică

Panoul de onoare al primarilor care se bucură de respect în comunităţile lor. Lista celorlalţi (FOTO)

Primarul este omul cel mai vrednic dintr-o comunitate, pe care oamenii l-au ales să-i conducă şi să îi reprezinte pentru simplul fapt că îi împărtăşesc principiile şi valorile. Cel puţin aşa ar trebui să fie. Primul tur al alegerilor prezidenţiale ne arată care sunt aceşti primari, dar şi pe cei din categoria opusă.

În clasamentul pe care l-am făcut mai jos am luat în considerare comunele în care a câştigat cu peste 60% candidatul susţinut de primar.

1. Primarul care a obţinut cel mai mare scor pentru candidatul formaţiunii sale este Anchidim Pavelea (PDL) de la Runcu Salvei – foto principal. Încă de la început, a fost om de dreapta şi a rămas în PDL în ciuda oricăror oferte pe care le-a avut sau tentanţii cărora putea să le cadă pradă. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, 71,20% dintre locuitorii care au trecut pe la urne l-au votat pe Klaus Iohahnnis, candidatul ACL.

2. Respectat de comunitate este şi Paul Ştir, primarul independent din Căianu Mic, foto dreapta. Domnia sa nu şi-a ascuns Paul Stir Caianu Micniciodată susţinerea faţă de PSD, iar oamenii au avut încredere în el. În proporţie de 72,74% l-au votat pe Victor Ponta. În mod firesc, ar fi trebuit să-l poziţionăm pe primul loc într-un top al primarilor cu notorietate, însă are o bulină neagră fiindcă, deşi a candidat pentru PP-DD, nu a rămas fidel partidului care l-a promovat şi susţinut.

3. Pe locul al treilea într-un top al primarilor de încredere intră Iosif Gabor (PSD) de la Milaş. Comunitatea care îl alege primar de ani buni a spus, în proporţie de 65,78%, că împărtăşeşte şi convingerile sale politice.

4. Primarul comunei Feldru, Grigore Ţiolan (PDL), a reuşit, la rândul lui să se impună într-o comună care a Primar Feldrufost condusă ani de-a rândul de un reprezentant al PSD. Localnicii au pus ştampila în proporţie de 64,97% pe candidatul ACL susţinut de primar, o dovadă de încredere şi respect.

5. Primarul comunei Spermezeu, Sorin Hognogi (PDL), a reuşit, la rândul lui, să convingă lumea că e un bunsorin hognogi 22 feb gospodar indiferent de guvernare. Localnicii de aici l-au votat în proporţie de 64,58% pe Klaus Iohannis.

6. Primarul comunei Şanţ, Ioan Sabo (PSD), cu toate că trecut de pe dreapta pe stânga, adică de la PDL la PSD, este un lider al comunităţii sale. O dovedesc rezultatele obţinute de Victor Ponta în această comună importantă din judeţ: 64,07%.

7. Peste 60% dintre cetăţenii care au trecut pe la urne au avut aceeaşi părere cu primarul Lechinţei, Romeo Florian (PSD). În 2 romeo florianproporţie de 63,52%, ei l-au votat pe candidatul PSD, Victor Ponta.

8. Şi primarul comunei Maieru, Dumitru Vasile (PDL), le-a inspirat mai multă încredere localnicilor decât mult lăudatul lider de opinie Vasile Borş care a trecut de la PDL, la PMP, ca să ajungă în final să susţină candidatul Vasile Dumitru primar MaieruPSD. Măierenii au spus, în proporţie de 60,48%, că sunt de aceeaşi părere cu primarul ales de ei şi l-au votat pe Klaus Iohannis.

La polul opus sunt primarii traseişti pe care comunitatea nu i-a mai urmat, sancţionându-i, cel mai probabil pentru lipsa lor de onoare şi de principii.

1. Locul întâi îi revine primarului din Tiha Bârgăului, Vasile Dologa, care, după o viaţă petrecută în PNL, a schimbat macazul chiar Vasile-Dologa-610x405înainte de alegeri şi a trecut la PLR. Oamenii nu au fost de acord cu asta. În proporţie de 68,42% l-au votat pe Klaus Iohannis şi doar 2,37% au pus ştampila pe noul şef de partid al primarului, Călin Popescu Tăriceanu.

2. Nu este recunoscut ca lider de opinie nici primarul din Livezile, Traian Simionca, trecut de la PNL la PLR. traian simionca torteAici, doar 10,63% dintre electori l-au votat pe Călin Popescu Tăriceanu şi 58,61% au rămas fideli candidatului liberalilor.

3. Locul al treilea îi revine primarului PSD din Bistriţa Bârgăului, Vasile Laba. După ce a fost iniţial în UFD şi apoi în PDL, primarul a schimbat, din nou, partidul, însă degeaba. Oamenii din comună nu l-au votat pe candidatul susţinut de el. În proporţie de 53,78% l-au preferat pe Klaus Iohannis.

4. Locul  patru este ocupat de certăreţul primar Doru Crişan de la Prundu Bârgăului care a trecut de la PDL la primari PDL 5PSD fără să-i întrebe pe oameni dacă sunt de acord cu asta. În primul tur, bârgăuanii au pus ştamila pe numele lui Klaus Iohahnis în proporţie de 51,38%

5. Locul cinci îi revine primarului din Dumitra, Gheorghe Bălăjan, trecut de la PDL, la PNL şi apoi la PLR. Dezamăgiţi de atâtea schimbări de macaz, oamenii nici măcar nu îl mai iau în seamă. În proporţie de 47,21% au votat cu Klaus iohannis şi doar 12,33% i-au dat votul candidatului pe care primarul i-a îndemnat să-l voteze.

8 comentarii

  • Doamne, dar pe mascariciul din Livezile nu-l baga nimeni in seama, nu-l respecta nici macar angagații, a dat el din aripi pentru ,,cumatru,, Tintean respectiv Tericeanu, dar cine naiba il mai asculta si pe asat, un incult plin de aere…

  • Oamenii de omoare si de bun simt (n.r.primarii) au ramas fideli celor care i-au votat cu incredere.Ceilalti primari(traseisti) si-au inselat electoratul, prin urmare au primit ce-au meritat in comunele lor.PSD-istii astia chiar ii cred pe oameni prosti!Ei de aceasta data s-a dovedit a nu fi chiar asa! Felicitari,bargauani!Sa o tineti tot asa si la turul II !!!

  • Alo hospiataru”sef ardelenii nu-s moldoveni si olteni!Poti sa cumperi si ceilalti primari si popi ramasi liberi si tot nu poti cistiga!Ai luat muie de la sleahta lui Tintean!

  • Ati uitat totusi sa mai ziceti de primarul Bob si ce obiective interesante au vizitat la Sintereag turistii electorali in ziua alegerilor…cum s-a mutat el de la un partid la altul de-a lungul anilor si a ramas fidel doar spagilor….

  • Fiecare ar trebui să voteze după cum consideră, nu după cum dictează unii, așa cu forța, cu pumnii sau cu măciuca. Vedeți situația în unele comunități.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.