Florin Căpraru a spus într-o conferinţă de presă că în privinţa avansului pentru plăţile pe suprafaţă către fermieri, o acţiune amplă la nivel naţional, a fost asaltat cu telefoane în ultima perioadă.
”Primarii mă sună şi mă întreabă când se dau efectiv banii la fermieri. Fac câteva precizări pentru liniştea fermierilor şi a primarilor. Odată făcut public anunţul că acordarea avansului începând cu 16 octombrie şi finalizării până la 31 octombrie, trebuia să ne aliniem acestui deziderat. Le-am explicat tuturor care e situaţia la zi şi care e prognoza. În judeţ avem 36.700 de fermieri care au depus solicitări şi care aşteaptă avansul pe suprafaţă. Au decizie pozitivă a APIA BN, în urma tuturor controalelor, 30.600 de fermieri. 5.700 de fermieri nu pot fi procesaţi decât începând de acum, în măsura în care vor fi procesaţi de APIA central, impactaţi prin Fondul PERE, dar cu siguranţă luni sau marţi vor fi şi ei plătiţi. În ce-i priveşte pe cei 30.600 de fermieri care au decizie pozitivă, în 3 noiembrie au fost plătiţi efectiv 23.102 fermieri din judeţ. Ei au luat 69 de euro pe hectar, avansul pe suprafaţă. Dintre ei, au fost autorizaţi 1.949 pentru plăţi compensatorii, zone defavorizate. Ca şi sumă totală autorizată pe Bistriţa-Năsăud până la ora actuală – 112.454.971 de lei pentru cei 30.600 de fermieri, adică undeva la 25 de milioane de euro. 300 de fermieri au nişte probleme, au erori, litigii, conturi bancare incorecte şi sunt solicitări de clarificare şi va mai dura până vor primi bani. Cei care nu se regăsesc în cifrele date vor primi banii până joi, adică restul până la 30.600 de fermieri”.
El a menţionat că plăţile se fac de către APIA – sediul central spre Trezorerie, care alimentează conturile din bănci ale fermierilor.
”Noi facem controale administrative, autorizăm plăţile, transmitem listele de plată către APIA central. Motivul întârzierilor este legat de softul programului, a fost o problemă pe ţară. Dacă sistemul mergea perfect, nu era o problemă, dar acele pauze au prelungit timpul. S-a lucrat şi zi şi noapte, am avut un maraton în instituţie, s-a lăsat şi cu spitalizări, dar asta e mai puţin important, important e că am scos-o la capăt. S-au făcut eforturi pentru a fi plătiţi fermierii mult mai repede. 55 de oameni din 100 lucrează pe autorizarea de plăţi. Nu există o selecţie, autorizăm şi fermierii mari şi mici, la rând, dar plata în conturile lor o face APIA central, noi doar generăm tranşe de plată. Banii sunt un efort bugetar, compensarea prin fondurile europene se va face la anul. Plata diferenţei de sumă, până la 159 de euro, cât e stabilită plata pe suprafaţă, începe la 1 decembrie. Probabil că se va finaliza tot în acest an”.
Căpraru a afirmat că s-a făcut plata pe trimestrul II la motorină subvenţionată, fiind 128 de beneficiari care au primit 509.000 lei în conturi (283.000 de litri), iar cei 62 rentieri agricol vor intra miercuri în posesia sumelor (16.200 de euro).
Du-te ma dracului ca esti un infractor de drept comun prin modul in care masluiesti subvetiile in judet! Oricum ,latul se stringe!