Iată ce a spus Liviu Rusu la discutarea proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2006. Prezentăm un extras din ședința CJ din 18 ianuarie 2006.
Rusu Liviu: – consilier
Domnilor reprezentanți ai finanțelor și a trezoreriei, stimați reprezentanți ai presei din respect pentru dumneavoastră că sunteți prezenți, salut prezența dumneavoastră aici. Din punct de vedere al expuneri făcute cu privire la buget și nu numai la buget ci și la variante și cu demonstrațiile pe care le aveți dumneavoastră aici sigur că putem discuta până dimineață și la urmă aprobăm bugetul. Dar noi trebuie să discutăm strict pe cele două puncte. Știu că domnul Marinescu are atâtea variante cîte vrea președinția lui, cîte vrea dînsul dar văd că le inventează acuma. De ce nu ați avut atâtea variante și anul trecut și în alți ani? Este un lucru clar domnule președinte, dacă ați fi putut ați fi cerut mai mulți bani, nu sunt mai mulți bani și probabil că ședința ar fi trebuit să înceapă cu prezentarea de către domnul director de la buget finanțe, domnul director Tiniș exact cu bugetul față de anul trecut. (…)Noi vrem să vă ajutăm pe toți și mulțumim frumos, dar bugetul să nu mai fie repartizat politic, dar nu noi am început să repartizăm bugetul politic, este o istorie în acestă discuție.
Dar patima, banul depășește discursul, retorica. Atunci când e vorba de bani și la celelalte cantități umane dispar și fiecare vine cu ideea de a face simplu, vom căuta resurse, dar resurse înseamnă proiecte, resurse înseamnă accesare de fonduri, resurse înseamnă bani pentru buget, la care muncește și un consilier județean. După toată configurația Consiliul Județean purifică mijloacele și Parlamentul țării și bineînțeles trebuie să ținem cont de ea. Noi nu vrem să facem mijmacuri și nici nu vrem să ne facem prea mulți prieteni,vrem să distribuim cum se cuvine bugetul nu cred că vom reuși și întotdeauna orice variantă înțeleaptă că azi suntem mai deștepți decât alaltăieri și că poimâine decât astăzi nu va fi niciodată mai ales când e vorba de bani.
Sunt două variante pe care noi le-am discutat, le-am lucrat în comisie și a venit domnul președinte cu varianta pe care acuma o modifică. Sunt două variante: cea care a expus-o scriptic, nu verbal în sfârșit de Consiliul Județean și cea care a fost în comisie. Noi vom discuta cît mai clar, nu sunt mai mulți bani decât atât cât s-au dat și noi trebuie să-i împărțim, să-i împărțim după niște criterii fixe, dar ne place, nu ne place sunt criterii avem însă sumele de echilibrare.
E bine să fim echilibrați mental și nu reușim. Încercăm să vă mulțumim atât cât se poate, vor mai fi rectificări, vom mai da bani, vom ține mai aproape și dacă vom reuși să lucrăm ar fi foarte bine. Prin urmare noi vom ajunge la cele două variante și vom adopta una dintre ele, până la urmă votul va hotărî care e cea mai bună dintre ele. Vă mulțumesc”.
După ce i-a luat locul lui Gheorghe Marinescu, Liviu Rusu are, la rându-i variante „câte vrea președinția lui” sau am înțeles noi greșit?
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu