A fost aleasă varianta câştigătoare a concursului de soluţii ”Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală – municipiul Bistriţa”, organizat de Primăria Bistriţa.
Concursul, demarat în urmă cu cinci luni, s-a desfăşurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania şi a avut ca principal obiectiv selectarea celor mai bune proiecte pentru amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale din centrul istoric al Bistriţei, suprafaţa fiind de 2 hectare.
Au intrat în competiţie cinci propuneri, iar juriul format din cinci membri – arhitecţi, profesori universitari, cu vastă experienţă în domeniu – a desemnat drept variantă câştigătoare pe cea propusă de SC Planwerk SRL Cluj-Napoca, informează municipalitatea.
Proiectul prevede pietonalizarea pieţei, asigurarea unei utilizări flexibile şi integrarea în amenajare a componentelor istorice şi arheologice, anunţă SC Planwerk, care oferă detalii despre proiect:
– Pietonalizarea pieţei şi reunificarea ei spaţială este un prilej de a activa repere istorice şi tradiţii ale Bistriţei, într-o formă contemporană, non-muzeală şi strâns legată de viaţa oraşului. Caracterul liber şi continuu al spaţiului, reţinerea formală a amenajărilor sunt echilibrate de varietatea arhitecturii făcută vizibilă, de activităţile şi atmosferele care devin posibile. Eliberarea, defragmentarea, unificarea spaţială şi funcţională sunt scopurile principale ale propunerii. Eliminarea parcărilor, a unei părţi semnificative a vegetaţiei şi a unor obiecte sau amenajări amplasate dezavantajos oferă perspective şi trasee noi şi permite perceperea şi înţelegerea spaţiului. În deschiderea largă a pieţei, obiectele vechi şi noi ies din configuraţia geometrică dictată de carosabile şi alei şi se aşează firesc în logica locului
– Vechea incintă fortificată a bisericii este readusă la suprafaţă pentru a media cu subtilitate între animaţia evenimentelor şi a fluxurilor pietonale de pe latura de nord şi calmul grădinii urbane de pe amprenta fostului cimitir la sud. Repere punctuale cunoscute, dar dispărute, ale evoluţiei pieţei sunt integrate funcţional şi ambiental în organizarea pieţei şi evocate discret în amenajare. Pe traseul canalului care străbătea piaţa pe latura sudică este propus un curs de apă integrat în pavaj şi însoţit de jocuri alcătuite din jeturi montate la nivelul de călcare. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă
– Reorganizarea componentei vegetale urmăreşte (re)afirmarea celor două zone tradiţionale ale pieţei, fără însă a trasa o delimitare spaţială tranşantă între acestea. Selectarea vegetaţiei actuale păstrate are la bază criterii legate de eliberarea câmpurilor vizuale (în primul rînd asupra bisericii şi a fronturilor), de starea şi vârsta arborilor şi de potenţialul acestora de a articula diferite zone funcţionale ale pieţei
– Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă. Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic: o grădină urbană. Sunt selectate şi completate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate.
sper ca va ramane spatiul verde pe langa biserica si nu va fi doar pavaj
Sper sa nu se taie toti copacii….si sa fie fie si spatiu verde ca vara va fi crima si pedeapsa sa stai inconjurat doar de pavaje aaaa si sper sa nu se puna piatra cubica… desi toti arhitectii din tara asta parca sunt indragostiti de porcaria aia de piatra cubica
Cei care spera sa ramana spatiile verzi si copacii se inseala amarnic. Cunosc deja viziunea celor de la urbanism dar si a edilului sef,primarul O CRETU.Dansii doresc intradevar sa copiem SIBIUL in ce priveste PIATA CENTRALA. Dar cine a fost in piata centrala a SIBIULUI poate Lesne sa vada ca nu e nici urma de arbori pe acolo.Dupa acelasi model administratia va culca la pamant acesti copaci sub pretextul ca va fi pus mai bine in valoare ansamblul de cladiri din zona.Asa s-a procedat si cu cei doi tei de pe str. DORNEI din fata CASEI ARGINTARULUI intrerupandu-se un aliniament compact ca sa se vada mai bine fatada.Ecologistii nu se opun modernizarilor ,dorim doar de fiecare data ca impactul de mediu pe spatiile verzi si arbori sa fie cat mai mic. Degeaba organizeaza primaria concursuri si isi da titlul de una singura (BISTRITA ORAS VERDE) cand de fapt au disparut sute de arbori din toate zonele orasului . EX. brazii arginti si pinii de la GARA, PIATA MICA, precum si brazii albi din jurul BISERICII EVANGHELICE. Vom cere cons. PER. sa nu fie de acord cu o noua defrisare , sub pretextul ca asa schimbam fata orasului. Cerem din timp si vom sesiza APM si GARDA de MEDIU sa nu dea avizele de mediu pt. taierea arborilor. Invitam cetatenii interesati sa vina la aceasta dezbatere.
Oribil. Prea mult beton si cu banci la soare. Piata arata ca dupa bombardamentul de la Hiroshima. Ca intotdeauna Cretu opteaza pentru cea mai tampita solutie. Ar trebui prezentate toate cele 5 propuneri de proiecte intrate in competitie, si bistritenii sa poata alege, pentru ca Bistrita este orasul lor si nu a unui singur individ care vremelnic este primar. De ce oare orasul trebuie sa arate ca Sibiul sau Brasovul si nu ca Bistrita?
Mi se pare OK acest proiect. Mai toate orasele mari din Europa au un centru asemanator.
Pentru cei care se plang ca nu va fi spatiu verde … aveti loc destul in parc pentru iarba si copaci.
Mergeti in padurea Codrisor ca tot va place f. mult si luptati din toti rarunchii sa o salvati. Bistrita nu duce lipsa de pomi, putem da si la altii.
Incet si sigur acest primar sterge din identitatea Bistritei multe repere.
din PV al sedintei extraordinare a CL din 11.03.2014
…ar fi de dorit, în Bistriţa, să avem acele studii de soluţie, cel puţin pentru zona istorică, pentru zona centrală a oraşului, atunci când vorbim de amenajarea unor pieţe publice, de realizarea unor monumente. Şi sunt foarte de acord cu lucrul acesta, era foarte oportun ca la întocmirea bugetului pe anul acesta să fi prevăzut ceva în acest sens. De ce spun lucrul acesta? Intenţia, iniţiativa pe care o avem astăzi în faţă este cu totul lăudabilă. Dar ea priveşte, punctual, o anumită zonă din oraş şi se referă la un anumit eveniment. Cred că e timpul să gândim modul de amenajare şi de mobilare şi de dotare cu monumente reprezentative cel puţin a zonei centrale, la nivelul la care am văzut exemple în oraşele României şi chiar şi afară. Sunt pentru aceste monumente, la scară, la dimensiune umană, monumente prietenoase. Am trecut în urmă cu două săptămâni prin Alba Iulia, unde am fost absolut încântat de modul cum cetatea prinde viaţă datorită monumentelor realizate în ultimul timp. Cred că în urma unei asemenea tratări am putea să venim cu mai multă calitate în tot ceea ce priveşte ansamblul istoric al municipiului. Împlinim anul acesta 750 de ani de la atestarea documentară a oraşului Bistriţa. Este un moment important. Sigur, exodul saşilor se leagă de un alt moment care trebuia marcat. Dar nu am vorbit nimic despre momentul fondării oraşului şi venirii saşilor. Ori cu o cifră aşa de rotundă cum este cea pe care o împlinim anul acesta nu ne vom mai întâlni decât mult mai târziu. Spun asta din perspectiva Bistriţei – că noi cu siguranţă nu.
http://www.primariabistrita.ro/portal/bistrita/portal.nsf/AllByUNID/0D82F792D6996DBCC2257C990047E953?OpenDocument
Astazi am facut o numarare si o identificare pe specii a arborilor din PIATA CENTRALA. Sunt in total 104 bucati, din care 61 arbori de aliniament. Judecati D-vs stimati cititori daca nu ar fi pacat sa-i pierdem doar asa dintr-un capriciu ca sa semene si aceasta piata cu cea din SIBIU. Ne putem face orasul la fel de frumos , fara nici o problema insa in prezent nu uitati ca bolile de pe primul loc in mediul urban sunt cele RESPIRATORII si in contrapartida un arbore matur ne da oxigen pt. a respira 4 oameni pe zi .In toata EUROPA se mareste nr. de spatii verzi ,iar noi le diminuam continuu.Suntem si aici mult sub media Europeana si nici nu ne sinchisim sa o atingem. Primaria isi face CADASTRU VERDE , insa pe noi ne trage pe sfoara si ne spune ca BISTRITA are deja 40 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, dar atentie: sunt puse in calcul metrii patrati de pe dealurile CIGHIR si BOBEICA. S-ai …CA-i TARE !!!