Potrivit Radio Renaşterea, credincioşii au adunat peste 250 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 1500 de lei, pe care le-au donat cantinei sociale „Sfânta Muceniţă Filofteia” din municipiu.
În cadrul cantinei servesc zilnic masa de prânz peste 70 de persoane nevoiaşe din oraş. Programul de funcţionare este de luni până vineri între orele 9.00-16.00, iar meniul se prepară în funcţie de stocul de alimente disponibil.
Cantina Socială „Sfânta Muceniţă Filofteia” şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Simeon”, situate la parterul sediului Protopopiatului Ortodox Bistriţa din Piaţa Unirii, sunt proiecte ale Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” – filiala Bistriţa-Năsăud şi au fost inaugurate pe 25 februarie 2014, în prezenţa ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.
Potrivit Monografiei Protopopiatului Bistriţa, Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae”din Bistriţa a fost înfiiţată la data de 1 iulie 2009, prin decizia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În data de 1 iulie 2009, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost numit cu începere din 1 septembrie 2009, ca preot paroh Simion – Tiberius Sabău, pentru a păstori credincioşii acestei noi parohii.
Părintele Simion- Tiberius Sabău este fiul regretatului preot iconom stavrofor Iosif Sabău, care a slujit la Biserica Protopopiatului Ortodox Român din Bistriţa, 31 de ani, ca preot paroh la Parohia ,,Pogorârea Sfântului Duh”şi a trecut la Domnul în anul 2011, la vârsta de 64 de ani.
Parohia”Sfântul Nicolae” din Bistriţa numără aproximativ 160 de familii din cartierul respectiv. Datorită faptului că în această zonă nu exista un locaş de cult s-a luat decizia construirii unuia nou, responsabil cu această misiune fiind noul preot paroh Simion Tiberius Sabău. În primăvara anului 2010 s-au demarat lucrările de construcţie pe un teren oferit de către Primăria Bistriţa, situat pe Strada Sigmirului, în spatele staţiei de oxigen. La data de 20 iulie 2010, a avut loc slujba de sfinţire a locului şi plăcii de beton pe care urma să se construiască noua Biserică, de către un sobor de preoţi, în frunte cu preotul prot. Alexandru Vidican.
Prin contribuţia credincioşilor, a sponsorilor şi a oamenilor de bine s-a înălţat o biserică din lemn de 100 mp, care a fost izlolată interior şi exterior, dotată cu toate cele necesare slujirii, lucru care s-a terminat chiar înaintea sărbătorilor de Crăciun.
Adaugă comentariu