Cu excepţia a două luni după ce am început să lucrez la vârsta de 22 de ani, tot timpul am avut de la două joburi în sus. În primii ani de muncă, deşi dimineaţa lucram la şcoală, iar după-amiaza la ziar, singura investiţie pe care mi-am permis-o a fost să-mi iau un televizor în rate. Doi colegi binevoitori au acceptat să-mi fie giranţi, creditul luat de la Banca Agricolă fiind unul uriaş, cel puţin pentru mine şi nici măcar cele două salarii nu erau în măsură să demonstreze că am de unde da banii înapoi. Cred că am plătit la acel televizor câţiva ani buni. După vreo şase ani, mi-am cumpărat şi prima maşină în rate, de la o colegă care a avut răbdare cu mine aproape un an. Era un Fiat Uno vechi care mi s-a oprit de vreo câteva ori în Pasul Tihuţa, dimineaţa pe la ora patru când ningea de îngropa. Mecanicul care mă ajuta m-a somat atunci să-mi iau maşină germană că pe respectiva nu mi-o mai repară. Mi-am cumpărat tot una la mâna a doua şi tot cu credit, de data aceasta pe zece ani. La vremea respectivă, aveam cel puţin cinci contracte de colaborare cu ziare naţionale, agenţii de presă, televiziuni şi posturi de radio şi câştigam relativ bine. E adevărat că, în fiecare lună mi se ducea cel puţin un salariu pe benzină, facturi telefonice, consumabile la maşină sau casete mini dv şi investeam bani mulţi în camere video, reportofoane sau laptopuri. Aşa se face că, deşi lucrez de 18 ani în presă, nu am reuşit să-mi fac vilă la Unirea. E lesne de înţeles că nu am fost „bine orientată”.
Sper să nu creadă cineva că scriu acest text din invidie. Nu-mi doresc vilă, nici servitoare în casă care să-mi facă ordine, mâncare şi să-mi spele hainele. Nu vreau să fiu nici robul unor pereţi, să alerg toată ziua să caut nu ştiu ce covor, dulap sau perdele, să umblu prin casele altora şi să văd ce şi-au făcut pentru ca să-mi fac şi mai multe ca şi cum ar fi o întrecere socialistă din care primul ar avea ceva de câştigat. Ca tot omul crescut la ţară, îmi displace să stau la bloc, dar nici într-un caz nu concep să mă îndatorez pe viaţă pentru o clădire, oricum ar arăta ea şi orice mesaj ar transmite ea despre mine altora. Consider că occidentalii care au posibilitatea să închirieze apartamente mobilate cu spălătorie la subsol au găsit o formulă mai bună să-şi trăiască viaţa. În fond, toţi murim. De ce să fim robii unor ziduri pe care, oricum, nu le ducem cu noi? Doar pentru ca să ne invităm prietenii la masă ca să admire ce avem pe pereţi? Sunt resturante destule în care ne putem da întâlniri. Doar ca să cazăm rudele când vin o dată pe an la noi? Nu e mai simplu să rezervăm o cameră la o pensiune cu 100 de lei/noapte? Consider că a trecut epoca în care e nevoie într-o casă de „camere de oaspeţi”, sufragerie şi veselă pentru invitaţi.
Am făcut această paranteză pentru că mi-am dat seama că toate mizeriile care ies la suprafaţă din tot soiul de dosare duc spre acelaşi numitor comun. În timp ce sunt bieţi slujbaşi la stat, adică fac parte din categoria de mijloc, nişte băieţi au început să-şi dea seama că, dacă sunt „bine orientaţi”, trăiesc mai ceva ca industriaşii. Aşa se face că au început să-şi construiască vile pe sfere de interes. Lângă poliţiştii de la rutieră, mai au palate unii care lucrează la înmatriculări, alţii care fac reviziile maşinilor şi le schimbă fişa tehnică după cum bate vântul. Ceva mai încolo stau şi cei care girează şcolile de şoferi şi uite aşa e de ajuns să te uiţi pe ortofotoplan ca să vezi grupuri şi grupuri de „băieţi orientaţi”, toţi bugetari cu neveste inserate prin instituţii publice care s-au trezit peste noapte „dumnezei”, care au tras sfori şi au schimbat lucrurile ca să iasă bine pentru cei pe care i-au slujit cu credinţă pentru bani şi putere.
E foarte bine că a ieşit la iveală dosarul poliţiştilor cu un singur loc de muncă fiindcă astfel putem vedea până unde se întinde caracatiţa, prin zona politică, administrativă, etc., pe unde găsim aceleaşi vile făcute în diverse mandate în care s-au trucat licitaţii, s-au „sifonat” bani publici şi s-au făcut aranjamente. Unirea e plină de vile de politicieni, aşa cum bine ştiţi, iar oraşul e împânzit de palatele lor, adesea goale şi sinistre fiindcă nu mănânci decât într-un loc şi nu dormi decât într-un pat. Restul încăperilor evident că rămân goale.
Gândindu-mă la faptul că unii nu au lucrat nicăieri în altă parte decât la stat, ceva mă face să cred că toate instituţiile mustesc de corupţi. Ştiu mulţi alţi slujbaşi cu vile, jeep-uri şi neveste sau copii plasaţi în posturi cheie, deşi nu au studii de specialitate şi nici nu se pricep cu adevărat la ceva.
Şi dacă tot am ajuns la neveste şi copii, mă tot întreb oare cum se simt doamnele Mureşan şi Hasnăş acum când află ce puneau la cale soţii lor ca să închidă definitiv gura unei poliţiste. Oare ştiau cu cine stau în casă şi dorm noaptea în pat? Oare vilele în care locuiesc li se par la fel de minunate după ce au citit cum soţii lor sunt gata să „împingă la sinucidere” o poliţistă care îi deranja, să „pună pe unul care să o violeze”? Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu le atribui altă vină decât aceea că au ştiut şi au acceptat pentru că mi-e greu să cred că o femeie nu ştie cu cine s-a măritat sau, dacă nu ştie, nu simte pe parcurs, nu aude şi nu înţelege. Doar dacă nu vrea.
Cristiana Sabău
Tragic e faptul ca nici macar acum, cand sunt la racoare, nu li s-au deschis ochii, nici lor, nici nevestelor. Ei se cred nedreptatiti, de fapt ei sunt vanati de presa si justitie, nu e vina lor, are cineva boala pe ei si de aia au ajuns aici. Fraierii care muncesc pe un salariu egal cu o poseta a nevestei sunt invidiosi, nu se stiu descurca, isi merita soarta !
Cam asa gandesc bugetarii din varful piramidei coruptiei, din pacate asa vor gandi si cand vor iesi din puscarie, cand vor da statul in judecata sa recupereze salariile pierdute.
Cea mai mare pedeapsa pentru ei ar fi sa li se confiste averile dobandite ilicit si sa fie nevoiti sa isi caute un loc de munca , sa fie nevoiti sa traiasca dintr-un salariu castigat pe masura pregatirii lor. Ar fi jale !
sigur ca se cred nedreptatiti si aici e vina institutiilor care ani de zile nu si-au facut treaba, de au ajuns unii sa fie mai presus de lege.
Pentru a intelege si infiera fenomenul este nevoie de un muzeu- propun vechiul tribunal – in care toti alesii locali sa-si etaleze realizarile ( analiza trebuie extinsa la familie ).
Un Ţepeş Vlad este absolut necesar şi pe meleagurile noastre!
D-le Teo, nu li s-au deschis ochii, pentru ca eu am impresia ca ei se bazeaza ca totul e de moment si tot du matrapazlacuri, o sa reuseasca sa se termine totul cu bine, sa scape nevinovati si … oricum, au destul pus deoparte ca sa stea linistiti ca vor fi bine si dupa ce termina – eventual – pedeapsa. Ar trebui confiscate toate averile ce le au. Asta sa vedem…. ca nu degeaba ne-am luptat la aceste alegeri, sa se schimbe ceva. Noi, in continuare sa avem atitudine civica. Poate intr-un final, ii va ma prinde si rusinea… vor plati asa cum merita.! Vor renunta la ingamfarea si sfidarea ce-i caracterizeaza… cat despre violenta, ce sa mai zic! te infiori ce porniri ingrozitoare put sa aiba….! Nu ca nu au dat dovada de deontologie profesionala, dar nici macar de minimum bun simt de om.!
Carente maxime, in sfera educatiei ( multi nu stiu nici sa salute, in ciuda aerului sofisticat ), nu mai vorbesc de latura profesionala.
Lipsa unei justiţii potente şi eficiente de-a lungul tranziţiei post comuniste începe să se arate abia acum în ţara noastră, la un sfert de veac, prin volumul imens de infracţiuni şi abateri de la lege ce trebuiesc a fi cercetate, şi cărora le trebuiesc date soluţii legale.
Poate cel mai mare merit al epocii Băsescu e tocmai punerea pe făgaşul normal a justiţiei, încurajarea instituţiilor ce fac parte din cadrul celei de-a treia puteri în stat de a-şi urma menirea şi de a răspunde unei necesităţi stringente a societăţii, aceea de justiţie socială.
Dincolo de orice argumente ce ţin de viaţă şi de valorile ei, ceea ce cei hulpavi, hoţi şi corupţi n-au realizat, e tocmai faptul că societatea românească trebuia să aibă la un moment dat o scadenţă dictată tocmai de nevoia de justiţie socială, altfel exista riscul unei mafiotizări totale a însuşi comportamentului nostru, şi am fi devenit sclavii unui sistem ce nu are nici o legătură cu valorile democraţiei şi ale statului de drept.
Cum se pot justifica averi fabuloase în afara corupţiei pentru oameni ce toată viaţa lor au fost funcţionari cu venituri transparente?
Societatea noastră a acumulat prea multă frustrare, e destul de clar că trebuie să existe o supapă prin care să se producă refularea… Poate că acum a devenit destul de clar că unica supapă acceptabilă social este justiţia, prin întoarcerea la ceea se ştie de vreo două milenii: sed lex, dura lex! & fiat justitia, pereat mundus!
… iar azi am mai auzit o zicere, mai de la talpa ţării: lejea îi leje pân’tu tăţi – cui nu i bine aşe, să-i leje!
Doamna Cristiana Sabău, de ce le învinuiți pe cele două doamne că au știut și că au acceptat ceea ce au făcut soții lor, doar pentru că dumneavoastră vă e greu să credeți că nu a fost așa? Spuneți ce vreți despre ei, dar lăsați-le familiile în pace.
Dacă aveau puțin discernământ, cele două trebuiau să-și întrebe soții ce merite au ele pentru a fi promovate în funcții publice, să-i întrebe de unde au bani să asigure familiei un trai mult peste veniturile „oficiale” (pe care ele ar fi trebuit să le cunoască), mai ales că erau ofițeri de poliție, instituția statului care trebuie să vegheze la respectarea legilor țării.
Nu le căutați scuze pentru că nu au. Trebuia să-i tragă de mânecă să nu alunece pe panta infracționalității.
Sunt mai mult decât sigur că vă aflaţi în cercul familal al celor despre care se face vorbire aici, doamnă Aniela. E tragic pentru orice familie să treacă prin genul acesta de experienţă, lasă traume dar şi învăţăminte. Una ce trebuie bine înţeleasă e aceea că întotdeuna când ajungi pe piramida nevoilor sociale mai sus decât îţi este natural locul, la un moment dat este obligatoriu să plăteşti diferenţa.
Dacă te-ai cățărat prea sus pe piramida lui Maslow te lovești rău când cazi de acolo!
Cand incalci legea NU te prea gandesti la urmari, care te vor atinge personal sau pe cei dragi. Omul apropiat de tine sau prietenul adevarat poate sa te corecteze daca gresesti. A intui URMARILE faptelor tale este un act intim de prevenire.
Ma bucur pentru ca mai exista Oameni cara gindesc rational cu inima curata .Dumnezeu sa va calauzeasca in adevar.
Nu stiu daca persona Cristina Sabau poate face diferenta dintre raspunderea individului si familia acestuia .Dumnezeu sa o fereasca sa nu ajunga in situatia(sotiilor).
Stimate domn, în opinia mea, una e să doreşti răul cuiva şi alta e să constaţi răul în care se află cineva drept consecinţă a faptelor sale.
Dar familile lor ne lasa in pace pe noi Aniela? Nu mai faceti pe victimele cleptomani nenorociti!!!
Ce va spuneam oare cine mai urmeaza din politia Bistriteana ,ca sunt multi acolo care se credeau de neatins ,oare stiati ca se faceau dosare penale la comanda politica .!
Mancai-ar cancerul pe toti hotii.
Andrei PE, cu ce nu vă lasă în pace familiile celor doi? Nu puteți spune că trebuiau să facă femeile celor doi, atâta timp cât nu știți dacă au făcut sau nu.
Ce sa faca si bietele femei, au crezut ca barbatii lor au dat de o mina de aur sau au castigat la loto de au avut peste noapte bani de viloace… Hai sa fim seriosi, chiar nu-ti intrebi sotul de unde are bani de casa?
Şi dacă tot am ajuns la neveste şi copii, mă tot întreb oare cum se simt doamnele Mureşan şi Hasnăş acum când află ce puneau la cale soţii lor ca să închidă definitiv gura unei poliţiste. Oare ştiau cu cine stau în casă şi dorm noaptea în pat? Oare vilele în care locuiesc li se par la fel de minunate după ce au citit cum soţii lor sunt gata să „împingă la sinucidere” o poliţistă care îi deranja, să „pună pe unul care să o violeze”? Să nu mă înţelegeţi greşit. Nu le atribui altă vină decât aceea că au ştiut şi au acceptat pentru că mi-e greu să cred că o femeie nu ştie cu cine s-a măritat sau, dacă nu ştie, nu simte pe parcurs, nu aude şi nu înţelege. Doar dacă nu vrea.
Dragă doamnă Aniela, nu ne mai cereţi să fim naivi la pătrat că mulţi dintre noi nu suntem, nu le mai plângeţi de milă soţiilor tunarilor, nu vedeţi ridicolul la care vă expuneţi?
Presupunere :Ai putea produce un accident de circlatie cu victime de care poate nu esti vinovat.Ore vei dori sa-ti fie acuzata familia?
Cristina Sabau ,am vrut sa-mi incep fraza cu ziarista Cristina Sabau dar Nu am putut face o conexiune legata de articolul de mai sus si profesiunea de ziarist(ziaristul adevarat,slujitorul Adevarului, reda impartial fapte petrecute si dovedite de catre organismele statului,Nu presupuneri sau alte afirmatii care daca se vor dovedi a fi neadevarate va putea fi acuzat de calomnie el si ziarul care a publicat aceste articole) va intreb ca acuzatii aduceti familiilor acuzatiilor? Constitutia Romaniei Garanteaza raspunderea individuala ale persoanelor majore (Nu familiara) .Prin afirmatiille pe care la-ti publicat va situati deasupra justitiei,cred ca trebuia sa va nasteti an urma cu cateva sute de ani ,an perioada Inchizitiei.Ma rog ca DUMNEZAU sa va redea increderea an cel de langa noi si sa nu va osandeasca.
PS Nu lucrez la stat ,NU sunt patron,prin munca si economie am construit o casa pentru familie mai mare decit ale celor pe care ai acuzati.
Aceasta nu este o ştire, ci o opinie, este părerea mea referitoare la o culpă morală, nicidecum juridică. Eu cred că e destul de trist să nu ştii cu cine stai în casă, să nu-ţi pese de unde vin banii, să nu te întrebi cum au fost obţinuţi, să te prefaci că nu auzi sau că nu înţelegi. E de-a dreptul tragic.
Eu sunt o victima a acestor fiinte malefice.cu dosar penal fabricat ptr ca am „incurcat”..problema este ca ramai cu sechele pe viata,cu multi prieteni care acum se feresc sa t mai salute, care s-au grabit sa te judece inainte de o sentinta judecatoreasca,care oricum va fi impotriva mea ,ca de’ „nu au lucrat tovarasii politisti degeaba cu procurorii corupti ai bistritei”..trebuie sa aiba si urmari…tot ce intra pe penal in judecatorie se lasa cu condamnari…ma sacrific acum in speranta ca va veni o schimbare radicala si in Justitie …daca v-oi fi condamnat nevinovat sper macar sa imi petrec arestul langa Muri,si de ce nu ,si Olariu…
EXISTA SI MESERII DE SUCCES GARANTAT CUM AR FI AJUTOR DE BULDOZERIST ,,,ASTEPT COMENTARII DE LA CUNOSCATORI,,,insa aveti grija sunt o gramada de politisti corecti,,,