Asociaţia Tăşuleasa Social, condusă de Alin Uhlmann Uşeriu, a început încă de acum 14 ani să promoveze în judeţul nostru, dar nu numai, voluntariatul. A făcut un soi de pionerat, săpând adânc în conştiinţele noastre, acolo unde ştia că găseşte un potenţial uriaş. Aşa că, de Ziua Internaţională a Voluntariatului care se celebrează în 5 decembrie, nu puteam găsi pe altcineva mai potrivit să ne vorbească despre acest concept pe care încă îl mai învăţăm decât pe Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele organizaţiei.
„Ziua Voluntariatului trebuie marcată de fiecare organizaţie aşa cum ştie fiecare. Noi (Asociaţia Tăşuleasa Social -n.r.) o marcăm măcar de o sută de ori pe an dacă se poate. Aşteptăm ca această zi să fie multiplicată în fiecare zi fiindcă în fiecare zi putem face ceva bun”, a spus Alin Uhlman Uşeriu.
Vestea bună este că şi anul acesta sosesc mult aşteptatele camioane de Crăciun încărcate cu daruri.
„Deocamdată nu ştim dacă sunt daruri pentru 20.000 sau 25.000 de copii. În Germania deja copiii s-au mobilizat şi pregătesc darurile pentru copiii din România. Aşa cum se ştie, acum 12 ani am început cu 1000 de cadouri, iar anul trecut am distribuit 20.000 de daruri în 145 de localităţi şi sperăm ca şi anul acesta să fie la fel. Pentru organizaţia noastră este foarte important că această acţiune ne-a crescut mari. Ne-a învăţat cum să ne organizăm şi cum să fim modeşti făcând acest lucru fiindcă este important să arătăm că există cultură organizaţională şi la capătul intenţiilor din Germania. Între timp, am învăţat şi noi o grămadă de lucruri şi le facem pe cont propriu. Sunt o grămadă de probleme de mediu, de educaţie care trebuie rezolvate. Fără voluntariat nu se mai poate. E ceea ce susţin eu de 14 ani de când avem Tăşuleasa. Eu cred că, dacă pe doi-trei-patru metri pătraţi în jurul nostru începem să fim mai buni, să facem puţină curăţenie înseamnă că am atins un nivel de cultură. Până atunci suntem o masă de manevră care e purtată dincoace încolo, care întinde palma să i se dea”, a mai spus el.
Ca să schimbe atitudinea copiilor şi să-i înveţe să dea mai departe – cei mai uşor de educat, de altfel – Tăşuleasa Social va face următorul lucru: „Vrem ca un copil din România, dacă a primit un cadou din Germania, să planteze un copac. Anul viitor, vrem să facem o Zi a arborelui în care fiecare copil care a primit un cadou să planteze un copac. Dacă 22.000 de copii vor planta câte un arbore, vom avea 22.000 de copaci plantaţi pentru anul viitor. Eu cred că vor fi interesaţi copiii să facă gestul acesta. Asociaţia noastră face mult mai mult decât să aducă un dar de Crăciun şi eu aş vrea ca nimeni să nu creadă că, dacă a primit un cadou, nu trebuie să îl mai intereseze nimic, nici cine l-a adus, ce eforturi s-au făcut pentru acest lucru. Mie mi se pare că e un gest simbolic. E adevărat că nu trebuie făcut în schimbul unui cadou, dar mi-ar plăcea să mergem un pas mai departe cu aceşti copii, iar ei să se gândească la un moment dat să dea înapoi din ce au primit. Singura greşeală pe care o poţi face în domeniul voluntariatului e să nu faci. De Ziua Voluntariatului, nu faceţi această greşeală: faceţi!”, a spus Alin Uhlmann Uşeriu.
Cristiana Sabău
Interesant personaj. Dintre toti voluntarii care trec pragul centrului de la Tasuleasa, este singurul care este de meserie VOLUNTAR. Toti ceilalti voluntari au o meserie sau sunt la studii. El este voluntarul de serviciu, traind din aerul tare al muntilor Bargaului (neexistand alte venituri). Oare asta sa fie si motivul pt care o serie de personalitati publice sunt tot mai rar alaturi de TASU? Oricum, o parte din cei care fac lobby pt aceasta organizatie n-ar veni doar pt „voluntariatul” pur. Ma gandesc ce s-ar intampla daca o parte din povestile voluntarilor reali ar ajunge la urechile societatii civile? Sunt cativa care au mai soptit ca VOLUNTARUL ar fi intrat pe firul unor actiuni inlaturandu-i de fapt pe ei, cei care au facut diverse legaturi cu societati comerciale sau organizatii non-profit, din tara si strainatate. Ma gandesc ca n-ar strica sa ai o astfel de meserie in care singura ta preocupare ar fi cum sa cresti contul din care sa faci si activitati sociale dar sa nici nu te determine sa te trezesti dimineata cu gandul ca nu ai ce pune copiilor pe masa. Vorba ‘ceia: Voluntare … ma non tropo!
Tai cumva paduri???asa/mi pare…
Adica…obtine venituri de la asociatie, e angajat pe asociatie, sa inteleg?? M/ar ajuta sa stiu asta…..
Din cate am observant TRAIESTE din voluntariat. Era mai interesant daca TRAIA voluntariatul, asa cum proclama. Cu exceptia lui (ai a inca 2-3 apropiati) restul persoanelor (copii si mature) care participa la actiuni chiar fac acest lucru din SUFLET. Voluntariatul ar trebui sa fie o activitate pe care o faci dupa orele de serviciu sau scoala, in timpul tau liber. Nu „in loc de”. Chestia pe care o tot spune el cu „mostenirea” e foarte frumoasa dar nu tine de foame. Un om cu „un suflet asa frumos si generos” ar trebui sa se bucure de respectful tututror, inclusive de cel al familiei, nu? E doar un om care a identificat o nisa ce poate fi exploatata si o face sub masca binelor intentii. Ar trebui sa intelegeti si sa faceti diferenta intre omul respective si asociatie. Pt asociatie si ce fac voluntarii care participa la actiuni, jos palaria! Pt om…
Va las sa cititi ce ar trebui sa insemne (in acceptiunea tuturor) termenul de voluntar:
Din DEX:
VOLUNTARIÁT s. n. 1. Angajare în armată ca voluntar (II); durată a serviciului militar pe care îl face cineva ca voluntar. 2. Activitate desfășurată în folosul altor persoane sau al societății fără a urmări un câștig material
Ceea ce pare o ortografie de analfabet e doar programul de autocorrect care modifica cuvintele dupa ortografia engleza. Va rog sa cititi „maturi” in loc de „mature”, „inclusiv” in loc de „inclusive”, „respectiv” in loc de „respective”, „respectul” in loc de „respectful”. Deh, tehnologia…
Respect Alin
Dragilor, spiritul sarbatorilor vad ca v-a cuprins, romaneste, adica pe dos. Pentru a avea voluntari, cineva trebuie sa-i organizeze, coordoneze, sa aiba initiativa de a demara un anumit program. Oriunde in lumea asta, exita functia de manager de asociatie, organizatie sau fundatie, platita (in general foarte bine) bazat pe performanta. Pentru ca, orice ati zice, Alin cu a sa Tasuleasa fac performanta. Voluntarii care vin la Tasuleasa, trebuie culcați, hraniți, organizați, dar in primul rind organizati. Asta cere timp, pasiune, expertiza si multe altele. Daca era o treaba simpla, existau o multitudine de asociații care sa faca acest lucru, din pacate, ca in orice alt domeniu al vietii noastre, multi veniti, putini alesi.
Asa e Cristian Munthiu! Probabil ca asta ai facut si tu cand ai excrocat cativa dintre cei carora le-ai luat banii promitandu-le ca-i duci intr-o excursie in SUA, acum vreo cativa ani si nu I-ai mai dus (un mic act de „voluntariat” din care te-ai ales cu cateva mii de dolari). Sau nu e asa? Hai, nu fi modest, recunoaste. Un dragut manager de proiect care cu un an inainte le-a mai luat si altora bani cu imprumut (tot intr-o excursie in SUA) promitandu-le ca le da banii inapoi cand ajunge in tara. Never happened. Cred ca nu esti cea mai in masura persoana sa iti dai cu parerea despre voluntariat, Cel mai mult imi placea cand te vedeam la TV dand lectii despre moralitate si excelenta in afaceri. Oamenii stiu multe, Cristian. Nu te juca cu chibriturile…
Comentariu tipic de fost securist! Metodele folosite sunt cele clasice discreditare si dezinformare. Acum le vedem doar haterii de la Vocea Rusiei s-au infiltrat acum pe toate forumurile.
1. Toti stiu sa critice, sa faci ceva si mai ales sa faci fara sa iesi cu doua case patru jeepuri si trei case de vacante este ceva mai greu. In afara de Alin nu am vazut multi care sa faca la modul real ceva pentru o comunitate si sa „aiba tupeul” sa nu lucreze altundeva :))). Sunt curios unde lucrați dvs. si care este contribuția dvs la comunitate, nu-mi spuneți, ca deja o știu, tinde napraznic catre 0 🙂
2. Asa cum spuneau occidentalii suntem primii la criticat si la scuze, mai greu stam cu acțiunea. Daca cineva are tupeul sa faca ceva pentru societate se gasesc vreo 2-3 „ucigasi de plosti (bili)” sa-i traga in jos, asa cum pot ei mai bine.
In rest felicitari lui Alin si altor asociatii de voluntari care stau probabil mai prost la capitolul PR. Avem nevoie de aceste actiuni nu de Kill Bill-isti!
ALIN, te/am auzit…asa/i,dar cuvantul trebuie scos din tomberonul de la Casa Memoriala ION D. SIRBU si curatat…acuma/i drept ca fiecare/si duce propriul tomberon si nu greseste…de acolo trebuie scos…
Cei de/o varsta cam cu noi, or prins vremurile in care erai pus sa faci munca voluntara…erai pus, erai pus…Ori acum ai voie, poti,poti sa/ti doresti, sa crezi, sa cauti, sa faci chiar…SA GASESTI TIMP sa faci…
DAR, pentru viitorii voluntari, va spun cu mana pe inima,TOTUL ESTE RASPLATIT…aici trebuie detaliat:intai vin bucuriile sufletesti, bucurii pe care altfel nu o sa le simtiti si/i pacat sa va privati de ele,alte perspective,multe altele…Incercati, nu o sa va rapesc bucuria descoperirii, perseverati, nu va temeti si nu va dati batuti…Dumnezeu sa va rasplateasca efortul!
Cu drag, pentru fiecare pom plantat…CU VERDELE IN SUS, ca sa nu fie nici un dubiu…
Nu am multe de comentat , dar am fost in doua asemenea actiuni de voluntariat conduse de omul asta si am fost la TASU pentru o alta actiune de voluntariat.
In afara ca omul asta are meseria de voluntar si traieste din asta nu cred ca e un lux la Tasu si totul se reduce la un fel de tabara .
Ca au fost dati niste bani pt. construire , e ok ce sa facut cu bani aia in comparatie cu alti bani dati , ex: biserici si manastiri.
Am vazut pensiuni mai rasarite dupa 3-4 ani de activitate nu dupa 12 ani.
Nu ma intereseaza istoria oamenilor , ca nici un om nu are o istorie suta la suta fara pata , ci mai degraba ceea ce fac in prezent.
Pacat de ajutoarele date asa degeaba , fiindca multa lume se inbulzeste la camioane cu copiii in brate, iar la voluntariat nu-s de gasit.
Nu am luat niciodata un pachet si nici nu am sa iau pt ca fac voluntariat pt copiii mei pt viitorul lor .
Daca Dl. Alin nu s-ar invarti in jurul celor cu influienta mare si in sferele mari ai societati , nu ar fii atat de auzite actiunile sale si cei care ar vrea sa faca voluntariat , nu ar stii unde si cand .
Si poate e vreo urma de invidie in ceea ce face.
Din cele 20000 de cadouri mai trebuie scazute sutele care ajung in ograda primarilor prieteni din zona si mia care ajunge in depozitul tasu. Din ce credeti ca mananca voluntarii tot anul?
Soldatul înscris voluntar nu este soldatul fără soldă, stimate kill bill. Asistentul, medicul ce se ocupă de săracii ce altfel nu au acces la astfel de servicii nu înseamnă că merg cu mâncarea de acasă, primesc o indemnizație. Voluntar, nu însemnă muncă fără bani, este munca ce nu o fac de regulă oameni doar pentru retribuție, este munca făcută din dăruire pentru aproape, natură, viață, și oricât de bine ar fi retribuită este incomparabil cu valoare morală a respectivei activității.
Valoare umană constă și în capacitatea de vedea binele făcut de celălalt, iar dacă nu ai puterea sufletească să-i fi alături, nu te strădui să-l împiedici.
Stimate Domn Safriuc, voluntar inseamna munca fara bani (intr-o postare mai recenta am reprodus exact definitia din DEX). Voluntariat fac cei din Lions, Rotary, cei de la Asociatia „Tineri pt comunitate” etc. Asta inseamna ca daca ai colectat fonduri sa le folosesti pt actiunile pt care au fost donate si nu pt altceva. E foarte posibil ca sa fac aceesi activitate pe care o face si domnul pe care il bagam zilele acestea prea mult in seama dar dupa ce ma duc la serviciu. Si in timpul meu liber. O parte din personalitatile care au fost invitate sa polularizeze actiunile celor de la Tasuleasa au ales sa se retraga din acest proiect tocmai pt ca au realizat ca nu e bine sa-si mai asocieze numele cu un astfel de om. Sunteti liberi sa participati la actiunile organizate de Tasuleasa pt ca voi faceti voluntariat in adevaratul sens al cuvantului dar nu cred in voluntariatul in care nu ai nicio slujba si traiesti din „aerul tare al inaltimilor”.
Dragă kill, sigur avem o înțelegeră diferită a termenului de voluntariat. Nu este același lucru voluntariatul cu activitatea de coordonare a voluntarilor. Sigur domnul Uşeriu nu poate trăii cu aerul, fie acesta și tare. Veniturile domniei sale pot fi chiar mai mari decât a celor care voluntari fiind, fac propagandă acestei nobile activități. Echilibrul dintre binele care îl faci și valoarea materială cu care ești recompensat, este sigur foarte fragil și acesta doar bine gestionat poate asigura succesul sau nereușita acestei intreprinderi. Gestionare fondurilor, care sunt în general din donații, nu poate fi preocuparea noastră, decât dacă ne numărăm printre donatori.
ba da, voluntariat e facut din pasiune, nu pt bani, e multa lume care face asta…
ma Kill Bill, taci ma, ca vorbesti prostii! N-ai inteles nimic, stai jos 3!
Forta argumentelor tale ma face sa ma simt si mai bine cand imi dau seama ca mesajele mele s-ar putea sa fi atins o anumita coarda. A se cauta sinonime pt „coarda”.
kill bill, nu cimva esti notar, unul care-l uraste pe Alin pentru ca nu e dintr-o familie buna? Ai profil tipic de procuror comunist in argumentatie si te ascunzi dupa un pseudonim de las.
Asa dupa cum bine declari esti „unul”. Lucru care te acopera de banalitatea numelui. Esti coerent in declaratii (notar nu e sinonim cu procuror). Probabil ca participai la actiuni de „voluntariat” in timpul orelor de limba romana. Nu te sfii, arata-ne ca poti mai mult! Foloseste si injurii daca e cazul. Eu am adus argumente in timp ce o buna parte a comentariilor de mai sus sunt bazate pe subiectivism. Ma distreaza teribil ca nu incercati sa vedeti dincolo de legenda, sa strigati si voi „imparatul e gol!”. Ma rog, ca tot il vedeti ca pe un suveran ce-si comanda armata de voluntari pt a cultiva ceva salata prin gradina ursului (mix de povesti pt cei ce nu au fost sufcient de atenti la orele de limba si literature romana, participand doar la orele despre argou sau jargon). Esti fenomenal referitor la folosirea psudonimului! Curajosule!
Nu-l cunosc personal pe dl. Alin Uhlmann Ușeriu. Am luat contact cu proiectele Tășuleasa social prin intermediul mass-media, iar in mod direct la drumeția organizată cu prilejul inaugurării drumului „Maria Theresia”. Am fost impresionat de ceea ce au realizat în cadrul acestui proiect. Au mobilizat importante resurse materiale, dar mai ales umane. Au mobilizat oameni din toata țara, care au răspuns cu mult entuziasm la chemarea asociației și a lui Alin Ușeriu.
La inaugurarea drumului „Maria Theresia” a participat una dintre cele mai importante personalități din lumea afacerilor din România, respectiv dl.Steven van Groeningen, Președintele și CEO al Raiffeisen Bank România, dar și Președinte al Asociației investitorilor străini în România.
Atunci am constatat că Tășuleasa social este o adevărată școală, că modelează oameni, caractere. Am avut doi ghizi în drumeție. Un tânăr profesor de educație fizică din Neamț și o elevă de 17 ani de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița. Ne-au povestit de activitatea lor din cadrul „Tășu” cu multă mândrie, am auzit despre greutățle pe care le-au învins pe parcursul derulării proiectului dar și de satisfacția muncii pe care au depus-o și a rezultatului obținut. Ne-au împărtășit sentimentul datoriei împlinite!
Toate acestea nu ar fi fost posibile fără acțiunea și viziunea lui Alin. Resortul care l-a împins în această misiune nu îl poate înțelege oricine. Parveniții care văd în față doar banul nu pot pricepe că sunt idealiști care pun umărul la schimbarea lumii fără sa ceară răsplată în bani. Răsplata vine sub altă formă!
Comentariile răutăcioase ( pe care numai niște oameni „mici” și frustrați le pot face) nici nu trebuie băgate în seamă.
Felicitări Alin Ușeriu și Tășuleasa Social în ceea ce întreprindeti!
Stimate Domnule Chereji, probabil ca un om mic si frustrate ca mine ar trebui sa va aduca aminte cam ce a facut dl.Voluntar Sef cu autoutilitara donata de catre clubul Rotary (nu stiu daca in mandatul dvs.). Sau cum i-a blamat pe unii dintre rotarieni cand acestia i-au atras atentia. asupra modului in care gestioneaza resursele (intamplator am asistat la o astfel de discutie invitat fiind la un eveniment monden la care Sefu’ venise sa-si promoveze organizatia). Unii oameni (sau organizatii) au nevoie de notorietate (cazul Raiffesien Bank) pt ca nimic in viata nu se face gratis (doar voluntariatul real). De aceea sustin tot ceea ce oamenii care participa la actiuni de voluntariat fac pt societate. Chestia cu oamenii care fac totul doar pt bani e hazlie. Puneti-l pe cel pt care polemizam sa faca lucruri fara sa-i treaca bani prin cont si-mi voi scoate palaria in fata lui! Sunt organizatii care ar putea pune la dispozitie masinile, puietii, materialele de constructii etc. Sa vedem daca isi va mai permite sa faca atat de mult caz de cat e el de voluntar.
Printre atatea urale de entuziasm, v-ati intrebat vreodata de ce Tasuleasa Social nu are un raport de activitate asa cum au toate ONG-urile serioase? V-ati intrebat vreodata de ce nu exista o transparenta a fondurilor gestionate de Tasuleasa Social asa cum scrie in orice ghid de buna practica legat de societatea civila? Von Groningen a participat pentru ca a fost sponsorul principal si pentru ca trebuia sa fie acolo in timp ce mass-media acoperea o actiune finantata de compania pe care o conduce. Tinerii voluntari, care chiar cred in ceea ce fac, sunt manipulati de o asociatie care promoveaza un nefiresc cult al personalitatii; in contextul acesta nu mai ramane loc pentru astfel de intrebari pertinente si, mai ales, corecte.
Iata in sfarsit un om cu concluzii de bun simt. E nevoie uneori de o minte limpede care sa spuna scurt si curpinzator ceea ce unii dintre noi se chinuie sa scrie de cateva zile. Domnule Bogdan P., sincere felicitari!
Pentru cei foarte curiosi vreau doar sa spun ca am donat, donez si voi dona acelor asociatii care prin transparenta lor dovedesc ca sunt capabile sa modifice perceptia voluntariatului asupra societatii. Sunt voluntar si inteleg prin aceasta sa-mi manifest comportamentul intr-un mod neostentativ.
O asociatie zice ca salveaza planeta si planteaza copaci – un numar nesemnificativ fata de cat se planteaza anual in tara de catre altii si fara atata tamtam mediatic, concerte live si poze cu ursul. In timpul ce “salveaza planeta” averea familie creste cu un parc auto de zeci de mii de euro, cu case, lac, padure pedagogica (folosita in scop comercial), sali de mese, spatii de cazare. Dar viitorii voluntari trebuie sa fie pregatiti undeva si atunci familiile voluntarilor sau companiile platesc si pentru asta. Asa arata “voluntariatul” de succes. Totul facut pe banii sponsorilor si munca voluntarilor deseori folositi ca servitori domestici de catre familia homofoba, printre altele.
Voila! Usor, usor, lucrurile incep sa iasa la suprafata! Ar fi interesant cum s-a procedat la confiscarea relatiei cu Asociatia Ioanitilor din Germania (Die Johaniter)! Cine a fost initiatorul si cine e azi beneficiarul (in principal de imagine, dar nu numai) al acestui act caritabil veritabil? Ar fi interesanta o ancheta nu atat pt conotatiile financiare cat pt cele care ar revela adevarata fata de „om si voluntar” a celui ce este socotit emblema voluntariatului bistritean!