Actualitate

S-a deschis Târgul de Crăciun. Creţu: Ar trebui să arate mai bine, dar progresul e evident (FOTO)

Primarul Ovidiu Creţu a făcut un tur al Târgului de Crăciun, deschis în ajun de Moş Nicolae pe pietonalul Liviu Rebreanu şi care ţine până la sfârşitul anului. ”Lucrurile încă nu sunt bine puse la punct, dar sper să avem un Târg de Crăciun asemănător cu cele care sunt în Europa de Vest”, a spus el.

La 10.00, ora anunţată pentru deschiderea oficială a târgului, spre nemulţumirea primarului Ovidiu Creţu, erau deschise doar câteva dintre cele 20 de căsuţe din lemn amplasate pe pietonalul Liviu Rebreanu, unde se vând produse apicole, obiecte lucrate manaual, turtă dulce, sucuri. Erau în schimb prezenţi comercianţii de la tarabe, cu articole de îmbrăcăminte, ceramică, ţesături, marochinărie, artizanat, obiecte din lemn şi hand made, dulciuri, jucării, etc., dar şi firme de alimentaţie publică, de unde se pot cumpăra cârnaţi, fripturi, produse tradiţionale din carne (cârnaţi, caltaboş, tobă, jumări), vin fiert, ceai fierbinte.

”Nu-mi place să dau note proaste. De nota 10 va fi când se va organiza în jurul Bisericii Evanghelice, dar dacă ne apucăm abia atunci să facem târgul ne vor trebui cinci-şase ani să îl stabilizăm. Nu sunt mulţumit de ceea ce este acum, dar progresul este evident şi acesta este aspectul cel mai important. Creştem de la an la an, ne stabilizăm. Ar trebui să arate chiar şi acesta mai bine, dar evoluţia este cea care mă interesează. La ora actuală suntem în faza în care le mulţumim comercianţilor că participă, nu le luăm niciun ban pentru participare, ei plătesc încălzirea şi energia electrică, în rest nu plătesc chirie pentru căsuţă sau pentru spaţiu. Dorim să-i încurajăm să vină la Bistriţa, iar peste 10-15 ani, când o să fie o concurenţă acerbă, sunt convins, o să luăm şi taxe. Voi fi aici să mă asigur”, a comentat primarul Ovidiu Creţu.

În centrul istoric au fost aduse maşinuţe, trenuleţe electrice, un carusel, căsuţa lui Moş Crăciun, au fost montate un tobogan şi alte jocuri specifice Orăşelului Copiilor.

Însoşit de viceprimarul George Avram şi de şeful Direcţiei Pieţelor, Luca Răzoare, primarul Ovidiu Creţu a mers pe la fiecare stand în parte, le-a urat comercianţilor vânzare bună, a cumpărat trei nuieluşe roşii de Moş Nicolae, a probat o şapcă şi o pereche de mănuşi, dar a dat şi indicaţii cu privire la organizarea târgului.

”În ultimii patru ani, acesta este al patrulea an, ne-am străduit să organizăm pe pietonalul municipal Târgul de Crăciun bistriţean. An de an, acesta a crescut în amplitudine şi sper ca lucrurile să evolueaze în continuare în bine şi să avem un Târg de Crăciun asemănător cu cele care sunt în Europa de Vest. Acum suntem la începuturi şi lucrurile încă nu sunt bine puse la punct. Anul trecut am avut zece căsuţe din lemn, anul acesta am mai comandat zece, vom comanda în continuare şi vom încerca să stabilizăm acest târg în perioada din 5 decembrie şi până în 30 sau 31. Adevăratul târg va fi organizat în jurul bisericii, în Piaţa Centrală, după ce vom amenaja Piaţa Centrală în conformitate cu proiectul care a început să se înfiripe pentru această zonă, pentru că deocamdată avem doar un plan urbanistic. Ceea ce dorim este ca meşterii artizani din judeţ şi din afara lui să aibă posibilitatea să îşi vândă lucrurile, conservând tradiţiile, iar cetăţenii să aibă posibilitatea să îţi cumpere lucrurile de pe pietonal. Noutatea faţă de anii trecuţi este deschiderea pietonalului şi pentru alimentaţie publică. Sunt două unităţi în partea dinspre brad, câteva mai sus. Am constatat că de Ostermarkt şi de Zilele Jupânului lucrurile s-au desfăşurat în condiţii foarte bune, civilizate şi lumea a fost atrasă de mâncărurile tradiţionale. Prin acest aport cred că vom avea mai multă lume”, a declarat Ovidiu Creţu.

Primarul Bistriţei a spus că, şi după aprinderea luminilor de sărbători, vor continua să apară noutăţi în ceea ce priveşte decoraţiunile. ”Vor fi câteva noutăţi în ceea ce priveşte iluminatul. Unele noutăţi le vom monta pe parcursul zilelor următoare, ne-au sosit foarte târziu echipamentele. Voiam şi nişte ornamente pe pietonal, dar nu ne-au sosit, din păcate nu le putem aprinde acum, dar până la sfârşitul săptămânii viitoare vor fi montate. Ştiţi că vapoarele din China vin mai greu, 95% din aceste ornamente se fabrică în China. Dorim ca şi amenajarea să fie îmbunătăţită an de an. În fiecare seară, pe pietonal, de la ora 17.00, vor fi colinde în jurul bradului. Îi aştept pe toţi cetăţenii să participe la acest Târg de Crăciun, la colinde, să vină la vin fiert, ceai cald”.

După deschiderea târgului, prichindeii de la grădiniţele din oraş au urmărit în Teatrul de vară piese de teatru de păpuşi şi au primit cadouri din partea Moşului. ”An de an, în data de 5 vine Moşul la copiii de grădiniţă, anul acesta circa 300”, a spus Creţu.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII!

1 targ craciun 2014 2 targ de craciun 2014 3 targ de craciun 2014 4 targ de craciun 2014 5 targ de craciun 2014 6 targ de craciun 2014 7 cretu targ de craciun 2014 8 targ de craciun 2014 1 copii gradinita mosul 2 copii gradinita mosul 3 copii gradinita mosul 4 copii gradinita mosul

3 comentarii

  • Se pare ca primarului Creţu i-a venit mintea la cap, dupa ce la zilele orasului, tarabele cu mici au fost exilate in noroiul din oborul de la Viisoara, unde comerciantii spalau gratarele in apa din baltoacele formate in urma ploii. Si totusi, inca mai e mult pana cand Târgul de Crăciun bistriţean, va fi asemănător cu cele din Europa de Vest. In prezent, Targul de Craciun de la Bistrita seamana mai curand cu un bazar oriental fiind inghesuit impreuna cu Oraselul Copiilor pe Pietnalul Liviu Rebreanu. Nici ideea de amenajare a Pietei Centrale pentru a aduce tarabele in jurul Bisericii Evanghelice, nu este prea inteleapta. Cel mai bine ar fi ca tarabele si casutele din lemn sa fie mutate in Piata Mica unde sa ramana in permanenta, si sa gazduiasca Targul de Craciun, precum si alte activitati comerciale de peste an, iar Pietonalul si Piata Centrala sa aiba o destinatie pentru activitati culturale si recreative.

  • Domnul Silviu are dreptate;asa erau Targurile de Craciun si cele ocazionate de zilele localitatii respective prin multe locuri pe unde am umblat eu[afara]:zona comerciala intr-o parte, cea culturala in alta parte, iar aparatele pentru copii in alta parte, de fapt in alt sector,fiind de fapt intr-o zona mai mare,impreuna, dar pe sectoare separate intre ele. Cel mai mult mi-a placut la Barcelona.Cred ca ideea cu Piata mica este buna. Ar fi,vorba Constantei Buzea,”separat,dar impreuna.”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS