Actualitate

Învierea Domnului a umplut la miezul nopții bisericile și mănăstirile

Învierea Domnului, sărbătoarea care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, a adunat zeci de mii de oameni la miezul nopții în bisericile și mănăstirile ortodoxe și greco-catolice din județ.

La Mănăstirea Piatra Fântânele (foto), la miezul nopții s-a bătut toaca și s-a înconjurat biserica.

Cuvântul „Paşti” vine de la pasha, un cuvânt evreiesc, care înseamnă trecere. Evreii sărbătoareau şi sărbătoresc la Paşti ieşirea din robia egipteană, trecere prin Marea Roșie, trecere prin pustie şi ajungerea lor în Canaan. Creștinii sărbătoresc Învierea Domnului şi, odată cu ea, anume trecerea de la moarte la viaţă şi de pe pământ la cer. 

Învierea Domnului este considerată sărbătoarea bucuriei date de vestea Învierii Mântuitorului. O veste care, până la Înălţarea Domnului, respectiv timp de 40 de zile, se regăseşte în salutul „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”.

Slujba de Înviere începe de regulă în jurul orei 23.00. Aproape de miezul nopţii, preotul iese din sfântul altar având lumânarea aprinsă şi îi îndeamnă pe cei prezenţi: „Veniţi de luaţi Lumină!”. După ce lumânările oamenilor sunt aprinse, credincioșii avându-l în frunte pe preot, înconjoară biserica de trei ori. După care cântă cu toții: ”Hristos a Înviat…”.  Apoi, se intră din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până dimineaţă. Credincioşii care au postit în toate cele şapte săptămâni se pot împărtăşi în noaptea de Înviere.

După slujbă, este tradiţia ca preotul să dezlege bucatele pe care le aduc credincioşii la biserică – ouă vopsite, cozonac, pască – şi să le sfinţească.

Una dintre tradiţiile străvechi de Paşte o reprezintă ouăle vopsite. Oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire dar şi simbolul văzut al învierii morţilor. Prezenţa în creştinism a ouălor roşii este una simbolică şi reprezintă o altă mărturie clară a vechimii acestui mare praznic. În multe dintre mormintele vechi ale creştinilor au fost descoperite şi coji de ouă şi se pare că acest aliment nu lipsea de la agapele ce se făceau în acele vremuri. Aşadar roşul cu care sunt vopsite ouăle de Paşte reprezintă atât sângele lui Iisus care s-a scurs de pe Cruce cât şi focul, cu puterea lui purificatoare.

Pe de altă parte ciocnitul ouălor simbolizează sacrificiul lui Hristos, la noi existând tradiţia ca după Înviere, persoana mai în vârstă să ciocnească oul celuilalt în timp ce rosteşte “Hristos a Înviat”, iar celălalt spune “Adevărat a Înviat”.

Fără Învierea lui Hristos, Biserica nu s-ar fi întemeiat, iar creștinismul nu s-ar fi răspândit. Fără Învierea lui Hristos numele Mântuitorului s-ar fi uitat de atunci, învățătura Lui s-ar fi pierdut, iar mântuirea oamenilor s-ar fi pierdut și ea.

Timp Online vă urează sărbători fericite, cu bucurie și pace. Hristos a Înviat!

Etichete

5 comentarii

    • Adevărat a Înviat! Sănătate, dragoste, iubire, înțelepciune și iertare, mulțumim Timp Online!

      15
      3
    • “Adevărat a Înviat !!” 🌼

      „Lumina lumii”
      Ce imagini superbe,
      mulțumim mult pt fotos de la Mănăstire!

      🤗

      18
      1
  • HRISTOS A ÎNVIAT! Lumina Divină să pătrundă și să rămână în sufletele noastre. Sărbători binecuvântate cu bucurii cerești și sănătate. 🙏

    26
    • Care domn? Al tarii românești?
      Cata prostie pe lumea asta.
      Cu dracu puneți botu’? Citiți putina istorie sa vedeți câte „fecioare” au rămas Virgine cu toți dumnezeii din toate religiile și câți „profeți” au fost născuți asa, apoi cred ca s-au căcat de frica romanii și au dat jos un răstignit…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.