Economie

Se majorează cota de impozitare pentru veniturile din surse neidentificate

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud informează contribuabilii – persoane fizice care realizează venituri a căror proveniență nu poate fi dovedită că, prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, a fost adusă o modificare importantă constând în majorarea cotei de impozitare la 70%.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face începând cu data de 1 iulie 2024 și se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată.

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impune cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară. Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest de interferențele din zona evaziunii fiscale, precizează Fiscul.

Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale (1 iulie 2024), în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora.

4 comentarii

 • Ar trebuii cu 99% sa fie impozitate iar celor care sunt condamnați în acest sens sa se confiște 101% din tot ce au si nu pot justifica..

  23
  15
  • Care i diferenta intre acestia condamnatii cu 99 la suta si ceilalti care si au legiferat pensii speciale sau salarii nemeritate?
   Cine de la cine fura?

   63
   2
  • Cei care fura cu adevarat (de la stat) nu vor plati niciodata, conform principiului ,,o mână spală pe alta”.
   Tot pe bietii oameni care-si castiga banii muncind din greu vor cadea aceste biruri.

   44
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.