Actualitate

Bogdan Ivan: #nofake, primul mecanism oficial de raportare a conținutului deepfake

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan, a anunțat lansarea platformei #nofake, prin care puteți raporta conținutul inadecvat pe care îl sesizați pe rețele de socializare.

Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/.

Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a precizat ministrul Bogdan Ivan.

Platforma #nofake funcționează ca un canal de raportare temporar în anul 2024 și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european.

”Toleranță zero pentru dezinformare: am lansat primul mecanism oficial de raportare a conținutului deepfake din România! Puteți raporta conținutul deepfake de pe rețelele de socializare Facebook, Instagram, Google, YouTube și TikTok. Platforma va asigura analiza rapidă și transmiterea către platforme în termen foarte scurt, de până la 60 de minute, a cererilor care vizează falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online, cu scopul eliminării. Echipa mea din cadrul MCID va asigura permanența în preluarea cererilor în fiecare zi, inclusiv în weekend, în intervalul 08:00-22:00”, a menționat Bogdan Ivan.

4 comentarii

  • @Ion
   ia o sacoșă pt. dislike-uri .. te ajută mult!
   il cunoști personal pe plagiator sau doar ”de la televizor”?
   în altă ordine de idei ..mecanismul de raportare există..Ivan a inventat (pentru a câta oară??)
   APA CALDĂ!

 • La inceputul anului pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
  (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
  De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
  Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
  Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
  (Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)
  De aceea, platforma #nofake a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), este mai degrabă un îndemn securistic la turnătorie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.