Actualitate

Cine era femeia care a murit căzând în gol în Munții Rodnei. Când va fi înmormântată

Femeia care și-a pierdut viața în Munții Rodnei era din Bistrița, de profesie expert contabil. A căzut în gol în timp ce încerca să coboare de pe Vârful Corongiș. Era împreună cu alte două persoane care au coborât de pe munte înainte să ajungă la ea salvamontiștii.

Femeia se numea Adriana Domnici și urcase pe munte sâmbătă împreună cu alte două persoane, potrivit lui Alex Varga, fotograf de natură sălbatică din Rodna, unul dintre cei care au urcat primii pe munte în căutarea ei.

Priveghiul va avea loc marți, la ora 18:00, iar înmormântarea, miercuri, 15 mai, la ora 14:30, la capela din centrul orașului Bistrița.

”Accidentul nu s-a petrecut în Poiana cu narcise din Munții Rodnei, ci la 3-4 km, pe Vârful Corongiș, unde sunt florile de colț. Traseul din poiana cu narcise până acolo e accesibil, problema apare în momentul în care vrei să cobori dinspre vârf spre nord, înspre Tăul Corongiș. Acolo coborârea de pe Vf. Corongiș e dificilă și vara pentru că sunt stânci, este creastă. În partea dreaptă, unde a căzut femeia aceasta, sunt niște stânci unde poți cădea zeci de metri în gol și asta s-a întâmplat. Ea era într-un grup care a urcat de la poiana cu narcise pe Vârful Corongiș și a coborât pe cealaltă parte. Cineva din grup a relatat că femeia a alunecat. Unul dintre băieții de la Salvamont a urcat până în locul din care a căzut și a văzut că era ruptă o bucată de pământ cu iarbă fiindcă acolo abia acum se topește zăpada. Pământul fiind plin de apă, s-a rupt, iar ea a alunecat și a căzut în partea dreaptă, s-a dat peste cap, ca un bolovan a căzut în gol 30-40 de metri pe stânci. Foarte probabil a fost un mix de ghinion, neatenție, nealegerea traseului potrivit”, ne-a spus Alex Varga.

În momentul în care s-a dat alarma că s-a petrecut acest accident, când nu se știa exact dacă mai este sau nu în viață, el a plecat imediat din Rodna în căutarea femeii împreună cu doi salvamontiști, cu un paramedic de pe SMURD.

”Ne-am chinuit vreo trei ore să ajungem la ea după o învălmășeală în care am fost purtați dintr-un loc în altul de cei care coordonau misiunea de la Salvamont. Nu știu de ce. Probabil voiau să fie ei eroi. Băiatul de la SMURD avea stația și eu le-am spus celor de la ISU că vom avea nevoie de elicopter pentru că, indiferent dacă e vie sau moartă, va fi dificil să o scoatem de acolo. Primul drum pe care am luat-o era spălat de ape și nu am mai putut înainta, am încercat să o luăm pe alt drum și să mergem pe jos. Era mult de mers cu targa în spate și nu am putut, ne-am întors încă o dată și am urcat pe Valea Anieșului pe un drum plin de lemne, dar am ajuns. Fără să fiu specialist – asta va spune Medicina Legală – părerea mea este că ea a murit atunci, pe loc, pentru că, la cum a căzut, avea o lovitură și la cap. Oamenii care au fost cu ea – și asta mi s-a părut foarte ciudat – două persoane cu care noi am vorbit la telefon, au pus un prosop galben unde a căzut ea și au plecat. Nu au mai vrut să stea, au spus că nu stau 5 ore să vină Salvamont din Colibița. Au plecat pur și simplu. Nu știu ce se va întâmpla. Cred că vor avea de dat niște explicații. Nu pot spune cât au stat, un coleg, Nelu Rus din Rodna, a reușit să vorbească cu unul care era în grup, foarte agitat care a spus că ei nu mai stau și coboară. Ne-au dat un punct de reper și au plecat. Ni s-a părut foarte ciudat să lași un partener de munte viu sau mort și să pleci”, a mai relatat Alex Varga.

După ce grupul din care făcea parte Alex Varga a găsit locul în care era corpul femeii, a sosit la scurt timp și elicopterul SMURD care a făcut timp de 25 de minute zboruri deasupra zonei: ”Recuperarea a fost la limită, negura acoperind zona accidentului la câteva minute după ce elicopterul a decolat de acolo. Dacă nu am fi reușit să ne încadrăm în timp, procedura de transport cu targa ne-ar fi luat toată noaptea, cel puțin. Așa că sprijinul aerian a fost neprețuit!”.

Astăzi, salvamontiștii din Rodna vor urca din nou în munte să-i recupereze rucsacul în care avea și actele.

”Eu le-am tot spus oamenilor să nu meargă pe trasee pentru care nu sunt pregătiți. Coborârea de pe Corongiș e un traseu dificil și vara. E pantă foarte mare, eu știu foarte bine zona pentru că acolo crește floarea de colț și merg des să o fotografiez. Știu ce riscuri sunt. Eu fotografiez flori de colț și sub mine e un perete vertical de 60 de metri în gol. Nu știu ce i-a apucat să coboare pe acolo. Singurii care vor obține răspunsurile vor fi probabil polițiștii fiindcă în mod cert va trebui să dea cineva explicații. Gustul amar mi l-a lăsat faptul că acele persoane au lăsat-o acolo și au părăsit-o chiar dacă murise. Chiar dacă aveau dreptate invocând faptul că îi prinde noaptea dacă mai stau, dar chiar și așa am un gust amar. Și apoi, colaborarea sau, mai precis, lipsa colaborării cu Salvamont mi-a lăsat alt gust amar”, a spus Alex Varga.

Întrebat dacă sunt periculoși Munții Rodnei, el a răspuns: ”Orice munte e periculos, dar raportat la alte lanțuri, Munții Rodnei sunt mult mai puțin periculoși. La Ineu poate urca un copil de 6 ani. Corongișul e un traseu dificil, dar raportat la unul din Făgăraș e ușor. Perioada cred că nu a fost aleasă corect”.

În Poiana cu narcise nu este niciun pericol, nu sunt stânci de unde să cazi. ”Poți să cazi din neatenție sau că nu au ai echipament adecvate, dar nu este o zonă în care să cazi în gol. Nici măcar de pe Vârful Corongiș nu e periculos dacă mergi dinspre poiana cu narcise, urci pe iarbă, nu e nicio problemă. Problema e când vrei să cobori în direcția opusă. Cred că zăpada de pe traseu, umiditatea mare de pe Corongiș, toate au dus la această tragedie. Poiana cu narcise poate fi vizitată, nu pune probleme deosebite. Recomandarea mea este ca oamenii să aibă echipament de munte fiindcă e o pantă de 30-40 de grade, dar nu există riscul să cazi de pe stânci sau să se întâmple altceva. Faptul că cineva a fost lovit de o piatră a fost complet nefericit și unic. Nu mai știu să fi fost așa ceva în poiană până acum”.

Potrivit lui Alex Varga, narcisele vor fi înflorite cel puțin două săptămâni de acum încolo.

11 comentarii

  • E usor sa se dea vina pe Salvamont, dar putini stiu ca sunt total induficienti, ca si nr de personal, pentru un judet cu zona muntoasa asa multa.
    Cu siguranță ar fi fost altfel daca ar fi fost in zonă (nu in capatul celalalt de judet, in alta zona muntoasa) si daca elicopterul nu ar fi fost in alta misiune la momentul produceriii evenimentului si ar fi fost disponibil de la inceput.
    Dumnezeu sa o odihneasca pe Adriana si respect tuturor gortrlor de interventie care au contribuit, pt ca a fost o misiune extrem de complexă și dificilă.

    33
    10
    • Deși nu îmi place să vorbesc cu fantome, o să o fac, totuși. Nu am dat vina pe Salvamont în mod deosebit, ci pe lipsa comunicării. Când pui ego-ul tău în fața unei vieți de om, ai o problemă. Și acolo, cineva, nu dau nume, a dorit să arate cât e de meseriaș, și să facă recuperarea trupului victimei din elicopter, cu coborâre pe frânghie și alte alea. PENTRU POZE! Deși elicopterul plecase din Brașov cu echipaj complet specializat în acest tip de recuperări. Doar că să dea bine. În plus, a ignorat complet echipa de la sol. Care deja identificase locul unde căzuse victima. Și nu a transmis coordonatele locului de aterizare piloților elicopterului, loc pe aterizare pe care deja îl balizasem și era semnalizat. Ăsta e adevărul. Și ca să nu fie discuții cum că vorbesc tâmpenii, conversațiile făcute pe stațiile serviciilor speciale se înregistrează, așa că se poate dovedi foarte ușor ceea ce am spus. Recuperarea victimei a fost făcută de elicopter DUPĂ ce această…persoană a fost lăsată la sol, în zona de deasupra Poienii cu Narcise de pe Saca. Piloții s-au întors pentru o ultimă căutare, și au văzut semnalele făcute de colegii mei, salvamontiști acreditați, de la Salvamont Rodna. Așa s-au petrecut lucrurile în realitate, trupul femei a fost încărcat în elicopter, care l-a depus apoi în mâinile Salvamont-ului Bistrița, iar ei l-au coborât de acolo.
      Iar referitor la faptul că nu au fost în zonă…păi aveau deja în zonă 2 salvamontiști, care nu sunt însă angajații Salvamont Bistrița, dar sunt atestați, un paramedic SMURD și o mașină de teren pregătită, cărora li s-a spus să aștepte până vin ei de la Bistrița! Serios? Așa se procedează mai nou? Așa punem noi viața oamenilor în prim plan?

      85
      10
  • Citești și te ia cu fiori. Daca e adevărat cele spuse de Alex, e foarte foarte grav. Cum sa iti abandonezi un partener de drumetie?? Ca e mort, cu atât mai grav. Si replica aia ca „nu stau x ore sa aștept” mi se pare strigătoare la cer. Nu zice nimeni sa cobori in râpă, dar da-ti toată silința sa ajuți echipele de salvatori, așteaptă cât e nevoie, e viata unui om în joc, nu-ti baga mana in…si pleci mai departe. Asta e deja ceva de pușcărie ce au făcut oamenii aia, daca ii pot numi asa. E de-a dreptul revoltător.

    88
    12
  • Cât mai are de coborât specia umană în ”evoluția” ei ? La ce să ne așteptăm că urmează ? Canibalismul pare să fie următorul nivel !?

    28
    3
  • Este într-adevăr revoltător ce s-a întâmplat! Ne pierdem complet umanitatea. Nu poți sa nu te opresti sau sa pleci de lansa un accident sau accidentat indiferent dacă îl cunoști sau nu, dar sa fie parte din grupul tău și să-l abandonezi e scandalos de-a dreptul! Pare mai degrabă un comportament de reacție de vinovatie și fuga de la locul faptei. Nu vreau sa acuz pe nimeni de nimic, dar e peste capacitatea mea de a înțelege acest comportament!
    Dumnezeu sa o odihneasca în Pace! Doar speranță că-și va reîntâlni, acolo Sus, soțul plecat prea devreme, mai șterge din tristețe!

    30
    7
  • Adevarul este ca nu suntem pregatiti pentru nimic – nici turistii pentru turism si nici salvatorii pentru salvare. E vai de capul nostru! Trist este ca nimic nu o mai aduce inapoi! Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

    37
    4
  • Nu poti lasa victima acolo si sa pleci, fie ea vie sau moarta, ati fost un grup trebuia sa aveti grija de ea, nu avea experienta pe munte!

    36
    5
  • Asta se intampla cand niste imbuibati goliti de empatie si bunatate fac ceva impreuna.Care pica dintre ei,ghinion!De suparare isi mai trag un clasa 5 nou.Egoul se hraneste cu autosugestia de putere prin,E-uri,S-uri si alte Y-uri si vila noua,Angajatii lor nu sunt de fapt angajati,sunt un fel de saraci care ar trebui sa le multumeasca ca au de lucru.Decadenta tata,asta e decadenta.sa fi un ciuri buri in S si Y crezindute superiorul celorlalti.Oameni goi pe dinlauntru

    20
    6
  • Traseul este nemarcat. Ar trebui tăiata o potecă prin jnepenis. Urcarea să fie prin dreapta. Prin stânga este periculos . Sub Corongis este prăpastie.

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.