”Suntem dotaţi încă de la sfârşitul anului 2014 cu cititor de carduri, conform legislaţiei ele urmau iniţial să intre în funcţiune de la 1 ianuarie. Suntem o instituţie care s-a conformat cerinţelor administrative, secţiile noastre sunt prevăzute cu acest cititor de carduri, este un mic aparat care se cuplează la calculator şi care trebuie să citească acel card de sănătate după ce pacientul introduce codul PIN. Inscripţionarea datelor se face, conform legislaţiei, la medicul de familie. Iniţial se dorea ca acest card de sănătate, şi sper să se dorească în continuare, doar o dovadă că plăteşti asigurări de sănătate şi eşti inclus în sistemul asigurărilor de sănătate din România. Din punctul nostru de vedere, cardul nu îngreunează activitatea. Problema care se pune este legată de educaţia populaţiei, unii nu prezintă cartea de identitate, alţii le-au pierdut, lucruri care îngreunează actul medical, totul este computerizat şi nu putem intra în baza de date să efectuăm analize dacă nu se introduce CNP-ul şi în viitor codul de card. Am achiziţionat 40 de cititoare de card în total, spital şi policlinică, în cabinetele unde pacienţii se prezintă pentru consultaţii. Un astfel de aparat costă cam 200 de lei”, a declarat pentru Timp Online dr. Mircea Gelu Buta.
Managerul SJU Bistriţa a vorbit şi despre elementele inscripţionate pe card, unele discutabile: ”Din punctul de vedere al elementelor pe care trebuie să le conţină acest card, legea iniţială a fost să fie nume şi prenume, un cod de asigurat şi termenul de valabilitate a cardului. Ulterior, în jurul acestei inscripţionări au apărut lucruri suplimentare pe care nu le-am auzit la şedinţele publice în care ni s-au prezentat cardurile. Ele au apărut ulterior, probleme legate istoricul medical al pacientului şi, un lucru foarte discutabil, acceptul sau nu al donării de organe. Acest lucru a atras critici de tot felul, în special din partea Colegiului Medicilor, care pe bună dreptate ridică următoarea problemă: poate să fie menţinută confidenţialitatea actului medical înre medic şi pacient? În momentul când declari pe un document public afecţiunile de care suferi şi alte date, lucruri pe care trebuie să le încredinţezi medicului, deja este un atentat la unul din principiile de bază ale actului medical, confidenţialitatea”.
El a menţionat că acest card de sănătate va fi folosit şi la internările cu programare, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, însă nu este prevăzută obligativitatea lui în sistemele de urgenţă. ”Este cititor de carduri la UPU, dar conform legii urgenţa trebuie rezolvată indiferent dacă ai sau nu un asemenea card. Sigur că se înregistrează şi calitatea de asigurat dacă o ai, pentru raportările care se fac, dar în completările clare legislative se subliniază acest lucru”.
Până la 1 februarie se face iniţierea cardurilor, astfel încât acestea să devină active. Din acel moment, decontarea serviciilor medicale se va face doar în baza cardului de sănătate. Cardul poate fi iniţializat, cu excepţia farmaciei, la orice furnizor, respectiv medic de familie, de specialitate din ambulatoriu sau din spital.
Asiguraţii care nu au primit cardul naţional de sănătate se pot prezenta, pentru ridicarea acestuia, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Str. Grănicerilor nr. 5, de luni până joi, între orele 8.00 – 14.00.
ce prostie. cineva a cistigat enorm de pe urma acestor carduri. va dati seama citeva milioane ori cit costa acel card si …………….uite o suma . ptr. cineva . oare cine este ??