Economie

Ferma de cătină de la Chiraleş a primit finanţare de 6 milioane de lei, bani europeni

Şase milioane de lei, bani europeni, vor fi investiţi în şase hectare de teren cultivat cu cătină şi într-o fabrică de procesare a fructelor. Firma SC Sicran 2002 SRL, deţinută de Rodica Elena Brănişteanu, a obţinut finanţarea prin Măsura 123, cea prin care se dau bani pentru creşterea valorii adăugate a produselor.

Conform Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, firma SC Sicran 2002 SRL a obţinut finanţarea prin măsura 123, cea prin care se dau bani pentru „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, în total 6,4 milioane de lei. Luna aceasta, compania organizează două licitaţii una pentru procurare utilaje tehnologice şi alta pentru amenajarea terenului. Pentru ambele licitaţii, termenul de depunerea ofertelor este 30 ianuarie 2015 ora 12:00.

În 2013, Sever Roman, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, a declarat, pentru Timp Online, că firma plantase deja la vremea aceea patru hectare cu arbuşti de cătină, având doar un studiu de fezabilitate pentru înfiinţarea unei unităţi de procesare a fructelor şi cătinei şi de producere de sucuri naturale la Lechinţa. Sever Roman catina 4ştia încă de pe atunci că firma solicită fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) şi aprecia proiectul drept “foarte bun fiindcă se va obţine suc de fructe de cătină amestecat cu mere, undeva la 17 tone pe an, respectiv ulei de cătină, cam 4,5 tone pe an, însă un ulei de calitate superioară fiindcă se va oobţine prin presare la rece, exact ca şi cel extravirgin de măsline”.

Costul pentru plantarea unui hectar de cătină este de 2.500-2.700 de euro, potrivit site-ului agrointel.ro. Până la intrarea pe rod, care are loc în anul trei, se ajunge însă la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. În primul an de producţie, dacă plantele sunt bine întreţinute se obţine şi 12-15 tone la hectar. Se poate ajunge însă şi la 20 de tone la hectar în următorii ani. În general, producţia maximă este obţinută în anul şapte. Cătina are o perioadă de producţie de 20-25 de ani. Fructele se recoltează în perioada 15 august – 15 septembrie. Cătina este rezistentă la capriciile vremii şi răspunde bine la tehnologia de cultură. Este important însă ca plantele să fie irigate, dar oricum cheltuiala cu irigaţia este de 20 de ori mai rentabilă ca la porumb.

Firma “Sicran 2002″ Bistriţa este deţinută de Rodica Elena Brănişteanu, nepoata lui Constantin Şulea, şeful Ocolului Silvic Lechinţa din cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti, care se semnează, de altfel, în calitate de manager de proiect pe toate documentaţiile. Proiectul a fost realizat de Edil Concept Bistriţa.

Potrivit datelor oferite de Registrul Comerţului, firma are ca domeniu de activitate principal “Cultivarea arbuştilor fructiferi, capşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi”, cod CAEN 0125, fiind înscrisă în secţiunea Ferme, combinate din domeniul agricultură, silvicultură şi pescuit.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.