Economie

Cum va funcţiona Loteria bonurilor. Clientul poate refuza plata dacă nu a primit bon fiscal

Introducerea Loteriei bonurilor fiscale a fost avizată de Guvern, cu un sistem de extragere lunară sau ocazională a bonurilor primite de cumpărători şi cu posibilitatea ca, din martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat sau consumat dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

Loteria bonurilor fiscale are scopul  de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea şi responsabilizarea cetăţenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianţi din vânzarea bunurilor şi prestarea serviciilor direct către populaţie.

Tot în acest scop şi având în vedere legislaţia privind obligativitatea eliberării bonului fiscal, Guvernul a decis ca în situaţiile în care agenţii economici care au această obligativitate nu eliberează bon fiscal deşi acesta este solicitat de clienţi, cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri şi servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015.

De asemenea, agenţii economici vor avea obligativitatea să afişeze în locuri vizibile informaţii privind acest drept al clienţilor.

Potrivit Ordonanţei Guvernului, Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar şi ocazional şi va funcţiona după următorul mecanism: persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi; lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere:

– un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA; Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 şi 9.

– un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate câştigătoare, bonurile fiscale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să corespundă celor două criterii menţionate, să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu prevederile legale , toate informaţiile obligatorii menţionate pe bonuri să fie lizibile şi să fie emise unei persoane fizice (adică să nu aibă menţionat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului).

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care deţin bonuri fiscale ce îndeplinesc aceste condiţii trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de căştigători.

Extragerile vor fi organizate de către Compania Naţională Loteria Română S.A şi vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sărbătorilor  de Paşte şi de Crăciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puţin 30 de zile.

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una ocazională şi se va desfăşura a doua zi de Paşte, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunară pentru anul în curs este prevăzută pentru luna iulie 2015.

5 comentarii

  • Sa speram ca intr-o zi se va termina cu aceasta evaziune , cu toate ca am indoieli. Dar ce facem cu economia subterana si cu munca la negru……? La asta nu s-au gindit conducatorii nostrii. Sau…….mai bagam un concurs cu tombola ? Dar cu spagile la doctori si altele nefiscalizate ? Mai bagam o tombola ? Si atunci …….hai sa transformam aceasta tara intr-o tombola. Si ne jucam de dimineata pina seara. Pai nu ? Ca si asa nu se lucreaza nimic in aceasta tara.

  • Precum Loteria Romana, nouă birocraţie (gestionarea bonurilor, acte doveditoare, timp alocat, etc.) a sistemului financiar roman “Loteria bonurilor fiscale” cu mari speranţe de a mai aduna bani la buget de la întreprinzători, în opinia mea NU va aduce mari beneficii marelui public. Premiile sunt puţine şi inconsistente şi vor ajunge târziu la cumpărători. Vor apela la ea oamenii cu salarii minime pe economie, şomerii, pensionarii săraci şi alte categorii sociale defavorizate. Premiile se vor da din Bugetul de stat, deci tot din buzunarul cetăţeanului, adică tot din taxele pe care le plătesc oamenii şi agenţii economici. Ideea putea fi simplificată: tragerea la sorţi să aibă loc la agentul comercial sau de servicii, imediat ce ai cumpărat şi ai primit bonul fiscal, urmat de înmânarea premiului în bani sau produse (servicii) gratuite, agentului economic putând să i să reducă taxele la stat cu premiile acordate. Această politică în mod SIGUR nu va scoate ţară din clasamentul european al săracilor. O soluţie mai realistă ar fi fost revenirea la TVA-ul de 9%…

  • Stati cuminti , ordonanta este neconstitutionala, si va fi trimisa spre avocatul poporului. Nu va grabiti sa nu platiti ca ajungeti la mititica.Astea sunt populismele lui Ponta la care nu poate el renunta asa usor. Va credeti pe timpul lui TOMA ALIMOS haiduc din tara de jos ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS