Actualitate Economie

CJ alocă în acest an 500.000 de lei pentru realizarea porţilor de intrare în judeţ tip pană de păun

În bugetul judeţean pe anul în curs, care va fi aprobat în luna februarie, CJ Bistriţa-Năsăud a repartizat 500.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire a semnelor de intrare în judeţ model pană de păun. Primul dintre cele 11, pe DN 17 C, în Dealul Ştefăniţei, a fost finalizat în noiembrie 2014.

Conform variantei proiectate, semnele au simboluri şi elemente specifice judeţului, inspirate din tradiţii, istorie şi arhitectură: Complexul Sugălete, ”roata de păun”, potcoava, şindrila de lemn. Semnele de intrare vor fi amplasate la 2,5 m de carosabil şi la 7,5 m de axul drumului.

În noiembrie anul trecut, CJ a inaugurat primul nou semn de intrare în judeţ, amplasat pe DN 17 C, în Dealul Ştefăniţei, la limita cu judeţul Maramureş. Pe poarta de intrare – prototip apar steagul României, stema judeţului, dar şi inscripţia ”Nimic fără Dumnezeu”.

Celelalte 11 vor fi realizate treptat, începând din această primăvară, în următoarele locaţii: pe DN 17 la limita cu jud. Cluj, DN 17 la limita cu jud. Suceava, DN 15 A la limita cu jud. Mureş, DN 17 D la limita cu jud. Suceava, DJ 151 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 la limita cu jud. Mureş, DJ 154 B la limita cu jud. Mureş, DJ 173 la limita cu jud. Mureş, DJ 171 la limita cu jud. Maramureş, DJ 172 A la limita cu jud. Cluj şi DJ 172 F la limita cu jud. Cluj.

Anul trecut au fost alocaţi 408.492 lei (circa 93.000 de euro) pentru realizarea semnelor de intrare în judeţ.

CJ a decis în aprilie 2013 că varianta care are ca element principal pana de păun, premiul II (arhitect Ioan Donea) la concursul de proiecte ”Semn de intrare în Bistriţa-Năsăud”, va fi pusă în practică şi amplasată la limita de judeţ, ca poartă de intrare.

CJ a considerat că această modalitate, de stabilire a celor mai frumoase semne în urma unui concurs şi apoi de desemnare în plen a celui mai bun model, este cea mai indicată pentru alegerea unui semn care să înlocuiască vechile indicatoare de intrare în judeţ, în prezent degradate. ”Datorită faptului că judeţul Bistriţa-Năsăud este tranzitat de unul dintre cele mai circulate 10 drumuri din România (DN 17), care face legătura dintre Moldova şi Ardeal, este de o reală importanţă pentru turismul local identificarea unui element distinctiv al judeţului”, a fost punctul de plecare al proiectului ”Semn de intrare în judeţul Bistriţa-Năsăud”.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.