Economie

Am rămas fără produse tradiţionale, dar există şanse să atestăm două: pâine şi magiun

Jumătate dintre judeţele ţării, printre care şi Bistriţa-Năsăud, nu mai au produse tradiţionale. O firmă de lactate din Rebrişoara a încercat să obţină atestate pentru două sortimente de brânză, însă fără succes. Încurajate de Direcţia pentru Agricultură, femeile întreprinzătoare vin însă tare din urmă.

Potrivit Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, în baza legislaţiei din 2004, în judeţul nostru au fost atestate un număr de 22 produse tradiţionale. În 2013, legislaţia s-a schimbat, iar Ministerul Agriculturii a emis Ordinul comun nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor tradiţionale şi nimeni din judeţ nu a mai înregistrat ceva în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

Anul trecut, SC Vilactil Prod Com Rebrişoara a depus la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud caiete de sarcini pentru două produse tradiţionale: ,,Telemea Poiana”, respectiv ,,Caşcaval Poiana”. Documentaţiile au fost trimise la MADR, dar din cauza neîndeplinirii tuturor criteriilor de eligibilitate şi conformitate, acestea nu au primit atestatul de produse tradiţionale.

În cursul lunii ianuarie 2015, Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăuda  luat legătura cu femeile întreprinzătoare constituite în Asociaţia „Profamilia”, cu punct de lucru în localitatea Bistriţa Bîrgăului. Aici s-au găsit dotările corespunzătoare pentru prelucrarea unor produse tradiţionale, iar organizaţia a fost încurajată să continue demersurile pentru atestarea unui produs tradiţional denumit ,,Pită cu crumpiri” (pâine cu cartofi) şi pentru ,,Povilă de Bîrgău” (magiun de prune).

Producătorii s-au plâns însă oficialilor că nu pot dovedi denumirea de origine pentru produsele pe care le produc şi comercializează, precum şi legătura dintre calitatea şi caracteristicile produselor din zonă, iar în lipsa acestor dovezi nu pot încheia contracte cu un organism de inspecţie şi certificare.

Ei au mai cerut să beneficieze de înlesniri financiare şi să fie sprijiţi să acceseze proiecte pentru amenajarea şi dotarea corespunzătoare a spaţiilor necesare procesării unor astfel de produse. De asemenea, la întâlniri cu oficialii Direcţiei pentru Agricultură, au mai invocat necesitatea organizării unor schimburi de experienţă între producătorii şi procesatorii din diverse zone ale ţării care au atestate produsele tradiţionale.

Viorel Morărescu, directorul general al Direcţiei Generale pentru produse alimentare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, e cel care le-a cerut şefilor de direcţii să caute producătorii şi să-i încurajeze să obţină atestate. ‟Eu refuz să cred că în aceste 18 judeţe nu avem chiar nici un produs tradiţional. Problema este că atestarea produselor ca fiind tradiţionale nu este obligatorie, este benevolă, deci trebuie să existe interes din partea producătorilor pentru a-şi atesta produsele pentru a le aduce în piaţă, iar consumatorii să se bucure de produse de calitate şi sigure”, spune Morărescu pentru Antena Satelor.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.