Eliminarea cotelor – coşmarul fermierilor români
Peste două luni producătorii de lapte din România se vor confrunta cu un cutremur anunţat, dar pentru care cei mai mulţi dintre ei n-au avut cum să se pregătească.
Eliminarea cotelor de lapte, după trei decenii în care a reglat producţia de profil în Uniunea Europeană le provoacă insomnii fermierilor de-a lungul şi de-a latul Europei, însă pe cei români îi scufundă de-a dreptul dreptul în deznădejde.
Vulnerabilitatea fermierilor din România este dată nu atât de cantitatea pe care au dreptul să o livreze, pentru că, oricum au trimis şi până acum procesatorilor cam jumătate din cât le permitea sistemul cotelor. Problema este că, acum, s-ar putea să rămână acasă cu tot laptele nevândut. Marii fermieri din UE, cei cu supraproducţie, se uită cu ochi galeşi către piaţa românească şi şi-au făcut deja planurile de extindere. Embargoul UE asupra Rusiei şi imposibilitatea de a mai intra pe această mare mare piaţă pe termen încă necunoscut a adăugat o presiune suplimentară şi a făcut din România o zonă şi mai atractivă pentru desfacerea excedentelor Uniunii.
Toate acestea limitează şi mai mult posibilitatea fermierilor mici şi mijlocii, dar şi a celor mari de mai fi actori pe această piaţă. În jocul acesta cu preţuri mici şi cantităţi mari fermierii români par deja condamnaţi.
Confruntat cu acest dezastru cu final anunţat Ministerul Agriculturii pretinde că a făcut imposibilul. Că a ridicat subvenţia pe cap de bovină anul acesta şi a aplicat o cotă stimulativă pentru cei care vor să îşi crească efectivele şi producţia de lapte. E ceva, dar e doar o picătură într-un ocean. Şi mai ales e în ceasul al 12-lea.
Îşi va producele efectele când bulgărele se va fi transformat deja în avalanşă. La fel cum se va întâmpla şi cu mirajul scăderii TVA la lapte din 2016. Adică mult prea târziu.
Despre furaje şi diferenţa de cost a hranei pentru animalele de la noi faţă de cele din alte state europene n-a vorbit mai nimic şi mai ales nu a făcut nimic ministrul de resort. Că una e să iei subvenţie de 150 de euro la hectar pentru furaje, cum e cazul fermierului român şi cu totul altceva e o subvenţie de 330 euro/hectar pentru fermierul german ca să nu mai vorbim de cel olandez care încasează 800 de euro/hectar. Chiar de la pornire, fermierul român e pierdut.
Aşa că fraza pe care-am auzit-o zilele trecute de la nişte fermieri cu ferme numărând peste 1.000 de capete, că niciodată nu a fost mai rău decât acum, e radiografia teribilă a acestei situaţii. Iar ministrul agriculturii, dacă va mai conduce până atunci vreun minister şi Guvernul lui va trebui să răspundă la teribil de multe întrebări. Şi s-ar putea alege cu nişte etichete deloc flatante pentru posteritate.
Deputat PNL Stelian Dolha
Si uite asa agricultura care ar trebui sa salveze tara asta va fi la pamant.
In sfarsit cineva care e atent la nevoile micilor fermier si nu a fabricilor, va felicit spor la treaba in continuare
unde ti-s depozitele de leguma si fructe pe care le-ai primis in campanie, tov Dolha?
Pai nu au mai fost continuate de tovarasii popeasca si chelneru, cum sa le faca dolha daca nu e la CJ
acum o sa ajute fermieri depozitind laptele in locul legumelor si asa o sa devina iar deputat
Bine punctata discrepanta dintre subventiile din Romania si alte tari din UE.
Cam populist si total nepregatit 150 e saps + 250 agromediu + 35 zona defavorizata total 435E ha domnule Dolha dar dv nu cunoasteti pt ca la Bucuresti va ocupati cu altceva doar cand veniti pe aici imbatati lumea de cap in 3 ani puteati face ceva dar 0 v ati ocupat doar de fuziuni si prosti personale de cat interesul fermierului
asta e pentru zona asa zisa defavorizata unde se dau bani de pomana in zonele unde se investeste cu adevarat pentru a se face productie subventia e foarte mica iar preturile de rahat ,deci eu cred ca ar trebui sa fie aceasi pentru toate zonele
asa este unde se investesc milioane pentru productie de griu si porumb subventia e la nici 35 la suta din ce-a acordata zonelor defavorizate unde se sta in bota iar politicul continua sa sustina aceasta zona ne-vazind ca cei care produc cu adevarat se confrunta cu o gramada de factori naturali care ii fac mult m-ai defavorizati
Alo!!! Domnu deputat coopbraniste,te rog sa gasesti solutie la o problema adevarata – LAPTELE CU LAPTE DE LA NOI SA NU FIE CONCURAT DE LAPTELE FARA LAPTE DE LA ALTII ( sa nu zic altfel).
Daca nu intelegi,suna un prieten,50/50,etc.
Dezinformare si crearea de panica. Cu asta se ocupa in ultima vreme domnul Dolha. Nu urmeaza niciun cataclism pentru micii producatori de lapte romani. Chiar si pana acum, procesatorii si producatorii de produse lactate foloseau in proportie de 30-70 sau 50-50 la suta lapte autohton si din import. Asta nu o sa se schimbe, cu atat mai mult cu cat vorbim de preturi mult mai mici la noi in tara. Cat despre discrepanta subventiilor, si aici avem parte de dzinformare. In urma negocierilor purtate pe Politica Agricola Comuna, la nivelul Comisiei Europene de resort in 2013, Romania a obtinut o majorare cu 12% a subventiei la hectar, de la 150, la 196 euro. Media pe Uniunea Europeana este de 260% Romania se afla la un nicel de 75% fata de aceasta medie si va ajunge la 100% in termen de 6 ani, adica in 2019. Este si firesc ca tari precum Germania, Olanda sau Norvegia sa primeasca mai mult, deoarece aceste sunt tarile care si contribuie la bugetul UE. Asa ca mai usor cu dezinformare, iar pe cititori ii sfatuiesc sa nu creada nimic din ce aud in conferintele PNL.