Sănătate

1.000 de medicamente ar putea dispărea într-un an de pe piaţă, după ajustarea preţurilor

Preţul de vânzare pentru aproape 1.000 de medicamente generice va scădea sub costurile de producţie după ajustarea preţurilor la medicamente plus taxa clawback, astfel că ar putea dispărea de pe piaţă, iar pacienţii vor plăti mai mult, pentru compensarea unor medicamente de două ori mai scumpe.

”Taxa clawback aplicată nediferenţiat şi ajustarea de preţuri în condiţiile existenţei unei duble referenţieri discriminatorii a preţurilor medicamentelor generice (respectiv compararea preţului medicamentului generic atât cu cel al produsului inovativ – max 65%, cât şi cu cel din cele 12 state de referinţă) va face ca pentru circa 1.000 de medicamente cu preţuri accesibile, preţul de vânzare să scadă sub costurile de producţie. Aceste medicamente, cum ar fi metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxicilina, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina, ampicilina, şi multe altele, sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice şi a bolilor infecţioase. Pentru 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice există riscul de a dispărea de pe piaţă în următorul an”, a precizat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Asociaţia spune că în ultimii trei ani, din cauza taxei clawback şi a obligativităţii reducerii preţurilor, pe care companiile de medicamente generice au respectat-o, au dispărut peste 1.300 de medicamente cu preţuri accesibile din România, au fost disponibilizaţi peste 300 de angajaţi şi s-au ratat investiţii de circa 50 milioane de euro în industria farmaceutică locală.

APMGR avertizează că prin dispariţia medicamentelor generice şi utilizarea variantelor mai scumpe atât statul cât şi pacienţii plătesc mai mult, pentru compensarea respectiv coplata unor medicamente de două ori mai scumpe: ”Singura soluţie care ar putea aduce în normalitate actualul cadru fiscal discriminator şi nesustenabil, salvând astfel de la insolvenţă producătorii de medicamente locali, este implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proporţii de maxim 65% în calculul procentului ‘p’ din formula clawback”.

Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, care nu a fost până acum aplicat. Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Cehia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

3 comentarii

  • Bine ca s-a vandut pana si Gerovitalul si astfel, de la o zi la alta, medicamentul si-a cvadrulat, cel putin, pretul. Si acesta este chiar medicament romanesc. Fabricile si institutele care fabricau produse romanesti au cam disparut iar pacientul plateste sume aberante pentru medicamente din strainatate, cu nimic mai bune decat ale noastre, poate chiar dimpotriva, ca unii sa se imbogateasca.
    Alt exemplu, heparina. Bunicul meu a primit foarte multe injectii cu heparina pentru tromboza pe care o avea, pe parcursul vietii. Acum, trebuie adus din strainatate ca pe piata nu prea o gasesti… Si sunt, cred, mii de alte exemple….Pacat!

  • mai sint doua soc. Atb (antibiotice) si Bio(biofarm) , hai sa spunem si Zentiva. doar Atb mai este de stat , dar cu mari sanse de vinzare . asta e , se vinde tot la straini in tara asta. si noi raminem cu …….!

  • Buna ziua,
    din pacate atatia ani, nimeni nu a stiut ca sunt cele mai scumpe din Europa???oare nu intentionat s-a pastrat pretul acestora tocmai intr-o buna intelegere cu producatorii de medicamente si cei care introduc si scot de pe lista? de ce nu se face totul transparent si de fiecare data cand urmeaza sa se schimbe lista de medicamente, e o intreaga tevatura care da mai mult sa intre pe lista…in detrimentul altora…Din pacate in tot sistemul sanitar nu exista o corectitudine si nu se actualizeaza in timp util si astel multi mor din neglijenta celor responsabili…cumplit in ce tara traim….si cica nu sunt bani….nu sunt decta pentru ceea ce se vrea si cu acordul celor cu mare putere decizionala…
    faceti ceva sa mai salvati ceva din tara asta…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.