Economie

Toţi fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 de euro, obligaţi să devină persoane juridice

Fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 de euro de la stat sunt obligaţi, începând cu anul acesta, să devină persoane juridice pentru ca fiscalizarea venituri să se facă mai uşor. APIA nu va mai da bani decât acelora care demonstrează că se ocupă efectiv de agricultură, nu oricui are o palmă de teren.

„Toţi fermierii care primesc subvenţii de peste 5.000 de euro sunt obligaţi să se transforme în persoane juridice, să-şi înfiinţeze PFA, întreprindere individuală (II), întreprinderea familială (IF) sau orice alt tip de persoană juridică. Doar cei care primesc sub 5.000 de euro nu au obligaţia aceasta, însă cei care încă dea nul trecut au luat peste 5.000 de euro vor trebui să facă dovada că s-au înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi să facă dovada că sunt fermieri activi. Nu ştiu dacă se urmăreşte fiscalizarea suplimentară. Probabil că despre aceasta este vorba. Noi nu avem prea multe cazuri în judeţ. Peste 70% dintre fermieri primesc sub 1250 de euro, iar între 1250 de euro şi 5000 de euro sunt vreo 5.000, iar cei care primesc peste 5000 de euro, în proporţie covârşitoare, sunt deja societăţi agricole şi actualele asociaţii”, a anunţat, în ultima conferinţă de presă, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru.

La întâlnirile cu asociaţiile fermierilor, Florin Căpraru le-a explicat acestora că nu vor mai primi bani decât cei care sunt activi şi dovedesc lucrul acesta.

„Se vrea ca banii aceştia de la APIA să meargă la fermierul care deţine animale, deţine legal o suprafaţă de teren, să nu mai vină printr-o formă intermediară. Erau aeroporturi, staţii CFR, terenuri de agrement, mănăstiri, foarte multe subvenţii care mergeau în direcţii în care nu puteau dovedi că sunt fermieri activi. Pentru a fi fermier activ există definiţia de bază că trebuie să desfăşori activitate agricolă”, a spus Căpraru.

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, numai în luna februarie, în Bistriţa-Năsăud s-au înfiinţat 37 de întreprinderi individuale, 81 de PFA şi 111 SRL-uri. În judeţ sunt 8384 de PFA şi 7719 persoane juridice.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.