Actualitate

Noi decoraţiuni de Paşti la Bistriţa: iepuri luminoşi în Piaţa Centrală şi Piaţa Unirii (FOTO)

După ouăle de doi metri din poliester armat cu fibră de sticlă care decorează oraşul începând din 2012 în perioada sărbătorilor de Paşti, 12 în total, anul acesta municipalitatea a venit cu alte ornamente pascale: doi iepuri gigantici luminoşi, amplasaţi în Piaţa Centrală şi Piaţa Unirii.

1 iepure luminos 2 iepure luminos 3 iepure luminos 4 iepure luminos

”Cei doi iepuri de Paşti sunt oferiţi de Elba Timişoara, cu titlu gratuit, ca şi decoraţiuni pe perioada sărbătorilor. După aceea, firma îi va lua înapoi”, a precizat pentru Timp Online purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.

Iepurii de Paşti de mari dimensiuni au fost amplasaţi în Piaţa Centrală lângă cetatea din lemn şi în Piaţa Unirii unde începe pietonalul Liviu Rebreanu.

Iepurele a devenit, în timp, unul dintre simbolurile universale ale Paştelui: figurine din ciocolată, decoraţiuni de interior şi chiar uriaşe ornamente stradale în multe oraşe, printre care şi Bistriţa.

5 iepure luminos 6 iepure luminos apr 15 7 iepure luminos 8 iepure luminos

Pe lângă iepuri, oraşul este decorat cu cele 12 ouă de mari dimensiuni realizate în 2012 şi 2013 din poliester armat cu fibră de sticlă, după modelul celor din Croaţia, şi pictate în culori vesele de elevii Liceului de Arte ”Corneliu Baba” Bistriţa. Ele au fost amplasate, pentru al patrulea consecutiv, în Piaţa Centrală şi Piaţa Unirii până de Rusalii. Ouăle au motive florale, peisaje, copaci înfloriţi, globul pământesc, mozaicuri, decoraţiuni şi chiar Biserica Evanghelică. Unul dintre ele, cel donat în 2012 de Eurocompozite, având reprezentate chipul actorului Robert Powell din filmul ”Iisus din Nazareth” şi turnul Bisericii Evanghelice, are postament rotativ.

În 2011, pe străzile Bistriţei au apărut zece struţi din poliester armat cu fibră de sticlă, mascota oraşului, ulterior mai fiind amplasaţi câţiva. În 2013 au fost puse în mai multe locaţii şi şase mere gigant plus încă o jumătate, toate realizate de firma Eurocompozite din acelaşi material. Numărul lor a crescut apoi, iar anul acesta ”raţia” a fost suplimentată cu încă cinci mere roşii.

Primarul Ovidiu Creţu consideră că decoraţiunile stradale ”dau o tuşă simpatică oraşului”: ”Mediul în care trăim merită să fie unul care să ne determine o stare psihică bună, frumoasă. Dacă trăim într-un oraş îngrijit, curat, ne simţim bine. Struţii, ouăle, merele sunt elemente care dau o tuşă simpatică oraşului nostru. Nu sunt invenţii personale, m-aş fi bucurat să fie, le-am preluat după ce le-am văzut în alte părţi şi le-am adus şi la noi acasă, în Bistriţa europeană”.

Eugen Gheorghe

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.