Actualitate

Clădirea fostului tribunal, la UTCN. Radu Moldovan: Vot istoric, se deschide un nou orizont

CJ a decis trecerea clădirii din Piaţa Centrală, unde a fost sediul Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în administrarea UTCN, care o va reabilita şi va înfiinţa un Centru de Specializare Inteligentă. ”Mă surprinde poziţia de Gică Contra a liberalilor din Comisia de Urbanism”, a spus şeful CJ Radu Moldovan.

Directorul Extensiei Bistriţa a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Virgil Ispas, a precizat în şedinţa extraordinară a CJ că Universitatea vrea să aducă încă două specializări, calculatoare şi construcţii, plus trei mastere, robotică, asigurarea calităţii şi sudură. Clădirea va găzdui Extensia Bistriţa şi un Centru de Specialziare Inteligentă, care va fi realizat cu fonduri europene, aşa cum se va face şi reabilitarea imobilului.

Preşedintele CJ Radu Moldovan a menţionat că votul din CJ este unul ”istoric”, care ”deschide un nou orizont pentru învăţământul universitar din Bistriţa”.

Preşedintele Comisiei de Urbanism, Monica Săsărman (PNL), a precizat că sea cordă aviz nefavorabil proiectului deoarece este ”prematur introdus pe ordinea de zi”, cu 4 voturi împotrivă, unul pentru şi o abţinere.

”Mă surprinde poziţia de Gică Contra a majorităţii din Comisia de Urbanism, care este din opoziţie. Nu poate fi decât o chestiune politicianistă sau populistă pentru a da un asemenea vot. Judeţul nu a avut în proprietate această clădire şi e munca mea susţinută să ajungă în patrimoniul public, aşa cum vom face şi cu alte clădiri pentru ca judeţul să aibă cât mai multe bunuri în vederea dezvoltării lui. Acum suntem la dezvoltarea vieţii universitare, iar cea mai importantă istorie în judeţ o are UTCN. Aş fi fost tentat să propun clădirea ca sediu administrativ al CJ, dar nu oferă funcţionalităţile necesare, deci cred că darea spaţiului în administrarea UTCN este cea mai bună variantă. Sunt necesare câteva milioane de euro pentru reabilitare. Sigur, abia aşteptăm ca şi alte universităţi să ne solicite spaţii pentru dezvoltarea extensiilor. Parteneriatul cu toate universităţile, pentru realizarea unui centru de cercetare şi inovare pe Bd. Independenţei, este un alt proiect. Clădirea din centru va deveni sediu al UTCN, care va organiza o facultate de sine stătătoare, cu mai multe specializări, cu 15-20 de profesori. Mulţi manageri din zona industrială m-au sunat să felicite CJ pentru această iniţiativă, care va avea un rol foarte important pentru viitorul judeţului”, a spus Radu Moldovan.

Eugen Curteanu (PNL) a menţionat că nu a votat împotrivă în Comisia de Urbanism şi că CJ trebuie să sprijine şi alte universităţi într-un mod similar.

Florin Urîte, Gabriela Montoiu şi Vasile Marc au avut intervenţii în care au salutat ideea trecerii clădirii în administrarea UTCN.

”Regret că nu i-am rugat pe Florin Urîte, Gabriela Montoiu şi Vasile Marc, dar şi pe Eugen Curteanu, să le explice aceste lucruri colegilor lor din Comisia de Urbanism Monica Săsărman, Mihai Bumbu, Florin Rogozan şi Alexandru Jauca, pentru că, iată, interesul judeţului a depăşit anumite discuţii. Norocul nostru că avizul comisiei este doar consultativ”, a spus preşedintele CJ.

Cu 28 de voturi pentru şi o abţinere, proiectul a fost aprobat. ”Urez mult succes UTCN”, a concluzionat Radu Moldovan.

”Finalitatea acestui demers este constituirea unei facultăţi de sine stătătoare la Bistriţa, care va oferi tinerilor din judeţul nostru oportunitatea unui oferte educaţionale universitare de calitate la ei în judeţ şi, în acelaşi timp, companiilor din judeţul nostru oportunitatea de a avea acces direct la forţă de muncă calificată. În paralel cu acest proiect, pentru a cărui realizare Universitatea Tehnică şi-a asumat modernizarea clădirii şi păstrarea destinaţiei ca instituţie de învăţământ superior, vom continua alături de UTCN, UBB, UMF şi USAMV proiectul de realizare, în actualele spaţii medicale de pe Bulevardul Independenţei, a unui centru de cercetare academică. Cu toate că votul Comisiei de Urbanism a fost nefavorabil pentru aprobarea acestui proiect de hotărâre, vreau să mulţumesc majorităţii consilierilor judeţeni pentru susţinerea şi votarea acestui proiect, care este o bază solidă pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţii noastre”, a scris ulterior pe Facebook preşedintele CJ Radu Moldovan.

”Dreptul de administrare se constituie pe durata prevăzută în protocolul de colaborare, respectiv pe o perioadă de 49 de ani, dacă interesul public nu impune altfel. La expirarea termenului prevăzut, părţile contractante pot conveni să prelungească durata printr-un act adiţional. Pentru extinderea filialei Bistriţa, UTCM a solicitat imobilul din Piaţa Centrală, intenţionându-se înfiinţarea unui Centru de Specialziare Inteligentă şi amenajarea de săli de curs, laboratoare, săli de seminarii şi cercuri ştiinţifice. UTCN a primit acordul de principiu al Ministerului Educaţiei pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a imobilului prin accesarea de fonduri europene, iar plata utilităţilor să se facă din veniturile proprii ale Universităţii. Întrucât CJ nu a identificat o altă destinaţie prioritară care să se plieze pe caracteristile tehnice ale imobilului, considerăm oportună implementarea de către UTCM a unui proiect de restaurare şi de reintroducere într-un circuit funcţional adecvat”, arată CJ în expunerea de motive a proiectului care a fost aprobat 15 aprilie.

Consiliul Judeţean va semna un protocol de colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în scopul înfiinţării Centrului Universitar Bistriţa al UTCN, unde să predea o echipă academică formată din 15-20 de persoane. UTCN doreşte crearea unui Centru de Specializare Inteligentă în colaborare cu CJ.

În 17 septembrie 2014, Guvernul României a decis, printr-un proiect de hotărâre, trecerea clădirii din Piaţa Centrală nr. 29 din domeniul public al statului şi din administrarea Şcolii Naţionale de Grefieri în domeniul public al judeţului şi în administrarea Consiliului Judeţean. Fostul sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud nu a fost utilizat niciodată de Şcoala Naţională de Grefieri, care l-a primit în administrare în 2009 printr-o hotărâre de Guvern. Întrucât până acum nu s-au efectuat lucrări de modernizare, iar prin neutilizare şi neîntreţinere avansează starea de degradare, vechea clădire a Tribunalului a trecut în administrarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru menţinerea arhitectonică a acestei clădiri monument istoric, inclusiv prin stabilirea unor destinaţii de utilizare pentru nevoile social/cultural/administrative ale judeţului. Clădirea din cărămidă şi piatră, acoperită cu ţiglă, are o suprafaţă desfăşurată de 2.777 mp, 888 mp fiind suprafaţa construită. Imobilul a fost ridicat în jurul anului 1850, fiind utilizat pentru o perioadă de aproximativ 150 de ani, până în anul 2001, în principal ca sediu al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Judecătoriei Bistriţa şi Parchetului Bistriţa-Năsăud, precum şi de alte instituţii ale statului pentru perioade mai scurte de timp.

13 comentarii

  • Chelnerul minte de ingheata apele . Ce manageri din zona industriala te-au sunat chelnere ? Fac pariu ca nici unul . Doamna Sabau luati-i un pic la telefon pe managerii din zona industriala si intebati-i cine l-a sunat pe chelner , sa vedeti cum il prinde-ti cu minciuna pe mincinosul asta .

  • Pentru „George” : Mai baiete „chelnerul” a facut atat de multe pentru Judetul acesta si a rezolvat atatea probleme, incat tu nici nu le poti numara. Du-te la Consiliu si intreaba cate probleme a rezolvat pt Judet. Daca azi cladirea fostului Tribunal e in patrimoniul Judetului, apoi afla tu ca asta se datoreaza „chelnerului”. Dar tu ce-ai facut pentru judet? ce ai realizat in viata? Daca esti asa destept si esti mai superior unui om ce a lucrat e adevarat ca si chelner, dar nu s-a oprit aici, ci si-a continuat studiile si devenirea sa profesionala si de OM. Dar tu intreaba-te pe tine ce ai realizat pana acum? Intreaba-te daca o sa ajungi vreodata deputat in doua mandate si daca oamenii din Jud. Bistrita Nasaud te-ar vota vreodata in viata asta, si poate nici in alte doua vieti, ca Presedinte de Consilu Judetean. Apoi comenteaza aici… Rautatea ce iese la iveala din modul in care ai scris spune clar ca esti un … om mic!

  • Ionuc , chelnerul nu a facut mai nimic pentru judetul asta ti se pare tie . Gresesc , a taiat panglici la proiectele lasate de Liviu Rusu . Devenirea profesionala a chelnerului e egala cu ZERO , la ce studii neacreditate a facut la 40 de anisori iar ca OM … e un mare vanator . Daca l-ai cunoaste mai bine mi-ai da dreptate dar tu esti un postac diversionist al ciumei rosii . Apropo stii ca prin bugetul CJ au trecut 480 de milioane de euro de cand e chelnerul presedinte ? Te asigur ca un presedinte adevarat , cu scoala , cu un sfert din banii astia facea mai multe decat el .

  • E stilul caracteristic al PNL sa se opuna la orice proiect al actualei administratii. Cu atat mai mult trebuie sa le explicam bistritenilor ca le-au dat votul degeaba si tot ceea ce fac, fac impotriva celor care i-au ales.

  • George, sincer cred ca tu esti postezi la comanda baietilor veseli de la PNL ,imi pare rau sa te dezamagesc dar „chelnerul” pe numele lui Radu Moldovan a facut lucruri vizibile pt acest judet…te rog sa iti iei o vacanta sa te plimbi putin prin judet…si nu uita eu nu sunt implicat in politica…dar hai sa nu exageram…

  • Postacii liberali au iesit la munca. In acest judet s.au facut in 2 ani jumatate cat nu a facut nimenu pana acum. Iar legat de articol, un lucru extrem de bine venit. Cum sa refuzi o universitate care vrea noi orizonturi in Bistrita.

  • Cu cat mai multi tineri sunt motivati sa ramana in judet , cu atat mai bine ! De ce sa plece banii la Cluj sau in alte parti ? De ce sa nu avem posibilitatea sa ne scolim pe plan local tinerii ? Este cu adevarat important sa ai scoli aproape de tine ! DOAR ASA SE DEZVOLTA COMUNITATEA LOCALA ! BRAVO DOMNULE MOLDOVAN !

  • In crearea unor centre de cercetare universitare privind asigurarea bazei materiale si a infrastructurii necesare, nu-i nevoie de improvizatii. De altfel nu odata politicienii au promis crearea unui campus universitar la Bistrita care sa adune laolalta extensiile universitare imprastiate prin oras in spatii improvizate. Din pacate pana in prezent angajamentul construirii Campusului Universitar Bistrita ingroasa lista promisiunilor neonorate. Acum insa exista posibilitatea accesarii de fonduri europene care pot finanta integral (fara cofinantare) construirea si dotarea cu aparatura a centrelor universitare si de cercetare. Pentru asta trebuie sa stii exact ce vrei. Anul trecut, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” a lansat Apelul pentru competitia de Proiecte din cadrul Operaţiunii 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de cercetare) din cadrul Axei prioritare 2 – Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare. Astfel de competitii pentru depunerea de proiecte in vederea accesarii fondurilor europene sunt lansate in continuare.

  • Cladirile nu sunt prima prioritate pentru un centru universitar. Si cu atat mai putin o cladire veche ce necesita adaptari si extinderi pentru a corespunde scopului. De regula pentru un centru universitar nou se incepe cu o cladire noua adaptata cerintelor. Dar inainte de toate pentru un centru universitar si de cercetare prima conditie este resursa umana.
    Din pacate nu exista prea multe posibilitati de a adapta o cladire veche la o gama larga de activitati. Este mult mai simplu si uneori mai ieftin sa construiesti din nou decat sa renovezi. Asa se explica faptul ca in cele mai multe cazuri cladirile vechi sunt demolate iar in locul lor se ridica edificii noi, proiectate si dimensionate conform cerintelor actuale pentru anumite activitati. In cazul cladirilor de patrimoniu, ele sunt restaurate de regula dupa planurile originale, care nu se potrivesc la orice gen de functiuni. Asa s-a intamplat si in cazul bibliotecii judetene care are nevoie de mai mult spatiu. Acelasi lucru este si in cazul cladirii vechiului tribunal, care dupa renovare trebuie sa-si pastreze arhitectura initiala, nu se preteaza la prea multe utilizari. Totusi cladirea vechiului tribunal dispune de o curte interioara care odata cu renovarea putea fi acoperita cu o cupola de sticla, obtinand astfel un “atrium” care ar permite sa se imbunatateasca circulatiile in interiorul cladirii, prin montarea in acest atrium a unor scari rulante sau lifturi panoramice. De asemenea, prin mansardarea podului cladirii se poate mari si spatiul util. Cu toate acestea acolo ar fi mai potrivita extensia UBB care nu are nevoie de aparatura si instalatii speciale.De aceea, pentru extensia Universitatii Tehnice, solutia cea mai buna ramane construirea unui Campus Universitar. Pana atunci insa, o locatie ceva mai potrivita decat Vechiul Tribunal din centrul orasului, este cladirea fostului institut de proiectare de pe str. Ursului (in spatele blocului turn din Decebal) care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior, special construite inainte de 1989 pentru o sectie de subingineri a Politehnicii din Cluj.

    • Intrebare: Spuneti ca: „o locatie ceva mai potrivita decat Vechiul Tribunal din centrul orasului, este cladirea fostului institut de proiectare de pe str. Ursului (in spatele blocului turn din Decebal) care dispunea de spatii adecvate invatamantului superior” Aveti si o solutie prin care Consiliul Judetean ar putea transmite un drept de folosinta pentru un imobil pe care nu il are in administrare? Fostul institut de proiectare (cum ii spuneti dvs) se afla in proprietatea unei persoane juridice. Cum ar putea dispune Consiliul Judetean de acest imobil??

  • Pe langa tot felul de extensii universitare nu trebuie uitat faptul ca la Bistrita exista unitati de ceretare cu traditie precum Statiunea Pomicola si Statiunea de Cercetari si Amenajari Silvice care se zbat sa supravietuiasca iar politrucii locali in loc sa le sprijine pun umarul la desfiintarea lor ravnind sa le ia si ultimele suprafete de teren destinat cercetarii. De aceea, acum cand inca nu e prea tarziu, autoritatile locale ar trebui sa se straduiasca pentru a infiinta la Bistrita o facultate de horticultura si alta de silvicultura, pe langa cele doua statiuni cu traditie, care ar putea sa asigure baza de instruire practica a viitorilor studenti. Cu atat mai mult cu cat la Bistrita functioneaza atat Grupul Scolar Agricol cat si Grupul Scolar Forestier, care ar putea sa constituie baza de recrutare a viitorilor studenti in cele doua specializari universitare.

  • Nu e viata de student fara strada Piezisa, Booha Bar, Beraria Ursus, etc. din Cluj.
    Comentariul meu n-are nici o legatura cu hotararea CJ pe care o aplaud.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.