Inginerul silvic Daniel Pop de la Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj, a spus miercuri, într-o şedinţă de Colegiul Prefectural, că, în această primăvară, în judeţ vor fi plantaţi circa 2 milioane de puieţi atât în pădurile statului, cât şi în cele ale primăriilor şi persoanelor fizice.
„În această primăvară, în judeţ vor fi împădurite integral în total peste 370 de hectare de teren din care 10,5 hectare sunt proprietate publică a statului, iar celelalte a unităţilor administrativ-teritoriale. Vor fi plantaţi 1,5 milioane de puieţi. Se vor face şi completări pe o suprafaţă de 80 de hectare din care 1,6 ha proprietatea statului, restul a primăriilor unde de asemenea vor fi plantaţi peste 400.000 de puieţi. De asemenea, se vor face împăduriri pe 7 hectare aflate în proprietatea unor persoane fizice”, a spus Daniel Pop.
Potrivit sursei citate, Comisariatul de Regim Silvic şi Cinegetic Cluj a depistat în judeţ circa 150 de hectare de terenuri degradate care nu sunt potrivite pentru agricultură şi care sunt considerate perimetre de ameliorare. Este vorba de terenuri din Dumitriţa, Budeşti şi Sînmihaiu de Câmpie pe care deja s-au făcut acţiuni de împădurire.
„Ca perspectivă se urmăreşte împădurirea unor terenuri degradate de peste 100 de hectare în zona comunei Nuşeni, dar şi realizarea unor perdele forestiere de protecţie pe 5,8 km în zona DN 17, în zona Pasului Tihuţa, unde sunt probleme an de an cu vântuirea, cu spulberarea zăpezii şi îngreunarea circulaţiei. S-a mai opbţinut finanţare anul acesta pentru un perimetru de ameliorare pentru zona Sînmihaiu de Câmpie de circa 10 hectare, urmând ca Primăria comunei să organizeze procedura de licitaţie pentru contractarea lucrării de execuţie”, a mai spus Daniel Pop.
Potrivit sursei citate, suprafaţa forestieră de la nivelul judeţului este de 192. 500 de hectare, ceea ce reprezintă puţin peste 35% din suprafaţa totală a judeţului.
„Este un procent mulţumitor. E mult peste cel de la nivel naţional – de 27% -, iar dacă ne comparăm cu judeţele vecine, Cluj, Mureş, Sălaj, noi stăm mai bine, dar suntem sub Maramureş care are 39,4% sau Suceava unde gradul de împădurire e de circa 50%. Sigur că putem creşte suprafaţa împădurită dacă suntem serioşi şi consecvenţi şi continuăm să plantăm”, a spus Daniel Pop.
El a felicitat Asociaţia Tăşuleasa Social pentru acţiunile la care a mobilizat mii de oameni.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu