Actualitate Economie

Primăria Salva a vrut să planteze o sută de mii de puieţi pe 10 ha. De ce nu a reuşit

Bunele intenţii ale Primăriei Salva care a vrut să împădurească primăvara aceasta zece hectare de teren degradat s-au izbit de birocraţie. Terenul trebuia scos mai întâi din circuitul agricol printr-o procedură complicată care necesită şapte semnături, anunţă Direcţia Silvică Bistriţa de care au fost ceruţi puieţii.

Inginerul silvic Valentin Trişcă (foto principal) de la Direcţia Silvică Bistriţa a spus că instituţia are în administrare 64 de hectare de teren inapt culturilor agricole. „Avem perimetrul de ameliorare la Livezile, Teaca, Tonciu şi Sînmihaiu de Cîmpie. Suntem primii care am început să plantăm pe aceste perimetre, iar după şapte ani sunt în funcţiune. Sunt deja plantaţii mari şi vă invităm să le vizitaţi”, a spus Trişcă.

Potrivit sursei citate, Regia Naţională a Pădurilor şi asociaţia primăriilor au semnat un acord prin care RNP să pună la dispoziţie gratuit puieţi pentru plantare.

„Noi, Direcţia Silvică Bistriţa, am primit o singură solicitare scrisă de la Consiliul Local Salva care ne-a cerut peste 100.000 de puieţi. I-am întrebat ce vor să facă şi din discuţii am aflat că vor să împădurească 10 hectare. Le-am explicat că suntem dispuşi să îi ajutăm cu reprezentanţii noştri din zonă, prin Ocolul Silvic, dar în primul rând trebuie schimbată destinaţia terenului care nu mai poate fi agricol. El trebuie să aibă destinaţie silvică, va fi pădure. Schimbarea destinaţieiunui teren se face printr-o fişă a perimetrului de ameliorare care necesită cel puţin şapte semnături de aprobare, inclusiv de la Direcţia Agricolă şi de la un secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Toată lumea care are terenuri degradate în judeţ trebuie să ştie că sunt necesare acte foarte bine puse la punct şi trebuie făcută schimbarea destinaţiei terenurilor mai ales că se folosesc fonduri cu destinaţie specială şi controlabile cel puţin şapte ani de Curtea de Conturi şi încă şapte ani de către noi. Apoi e declarată pădure”, a spus Valentin Trişcă.

Conform sursei citate, în Bistriţa-Năsăud, statul mai administrează doar 14% din cele 192.000 de hectare de pădure.

„Asta înseamnă în jur de 15.000 de hectare pădure de stat, iar cu tot cei mai administrăm noi, Direcţia Silvică, avem în jur la 24.000 de hectare. Anul acesta facem împăduriri efective pe 10,5 ha şi completări pe circa 2 hectare. Restul până la 60 şi ceva de ha sunt regenerări naturale şi împăduriri în păduri administrate de noi”, a spus Trişcă.

Cristiana Sabău

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS