Actualitate

Ce lucrări se vor face în Wonderland la pârtia de schi

Municipalitatea achiziționează serviciile de dirigenție de șantier pentru amenajarea pârtiei de schi, inclusiv utilități, în cadrul Complexului sportiv polivalent din Unirea – Dealul Cocoșului, valoarea estimată a serviciilor fiind de 109.177,39 lei fără TVA.

În 20 august 2015 s-a semnat contractul de execuție a pârtiei, lucrările urmând să fie realizate de asocierea SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL. Echipamentele vor fi asigurate de Doppelmayr (Austria), unul dintre marii producători de instalații de transport pe cablu. Valoarea contractului este de 24.213.123 lei.

Termenul de finalizare a pârtiei este iunie 2016, pentru a se putea schia în iarna 2016-2017. Se dorește ca în acest an să se realizeze drumul, parcarea, pârtia, lacul pentru apa necesară zăpezii artificiale și aducțiunea de apă, iar utilajele și echipamentele să fie montate anul viitor. Pârtia va avea și dotări de vară: instalație de săniuș pe șine.

1. Telescaun fix cu 4 locuri

Se va monta un teleferic monocablu tip telescaun fix cu 4 locuri, alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,8 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Antrenarea si comanda instalaţiei se vor realiza din staţia inferioară. Întinderea cablului se va realiza cu un sistem hidraulic amplasat tot in staţia inferioară. Staţia inferioară, la care se va face îmbarcarea schiorilor, va fi amplasată la altitudinea de 457,57 m, iar staţia superioară, de coborîre a schiorilor, la altitudinea de 676,03 m. Traseul va fi susţinut de 9 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 987,06 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.

2. Amenajare pârtie de schi

Cota inferioară a pîrtiei va fi + 457,57 m. Cota cea mai înaltă a pîrtiei (staţia de sosire a telescaunului) se va situa la +676,03 m. A fost proiectată o pârtie de categorie medie (spre uşoară) cu o lungime de aprox. 1.083,56 m şi o diferenţă de nivel de 218,46 m. Pîrtia are punctul de plecare situat la altitudinea de 676.03 m, lîngă staţia superioară a telescaunului ce o va deservi. Lăţimea de amenajat propusă pentru această pârtie este de 60 m. Pârtiile de schi vor fi dotate cu marcaje, semne convenţionale şi plase de protecţie . Cu circa 370 m înainte de sosire este propusă încă o variantă de coborîre cu o panta medie de 17%, care poate fi folosită pentru iniţierea începătorilor. Pîrtiile nou create acoperă o suprafaţă de 8,291 ha, cu pante mici, sub 20%, care permit practicarea schiului de agrement.

3. Instalația pentru producerea zăpezii artificiale

Instalaţia cuprinde: o staţie de pompe de înaltă presiune, o rezervă de apă sub forma unui lac artificial cu volumul de 5.000 mc, alimentat din rîul Bistriţa (malul stîng), o reţea de conducte de înaltă presiune, îngropată, şi utilajele propriu zise de producere a zăpezii artificiale, respectiv tunurile de zăpadă (4 bucăţi) ce se vor putea monta pe cei 15 hidranţi pentru alimentarea tunurilor de zăpadă branşaţi la reţeaua de apă de înaltă presiune. Durata de înzăpezire utilizînd 4 tunuri de zăpadă cu un debit de 6,7 l/sec va fi de 2 zile. Cu 4 tunuri se pot produce cca. 231.552 m3 zăpadă/h, ce acoperă cca. 771.84 m2/h suprafaţă schiabilă.

4. Alimentare cu energie electrică

Se va  realiza un post de transformare amplasat în zona staţiei inferioare a teleschiului proiectat, racordat pe partea de medie tensiune la reţele de medie tensiune din zonă. Racordarea  consumatorilor (statie de antrenare telescaun, staţiile de pompe ale instalației de producere a zăpezii artificiale, clădire anexă stația de plecare, iluminatul nocturn al pârtiei) la postul de  transformare 20/04kw (ce se va executa în vecinătatea stației de acționare a teleschiului), se va face prin reţele subterane.

5. Clădire anexă stația de plecare a telescaunului

Funcţiunile tehnologice sunt legate de spaţiile aferente cabinei de observare-supraveghere, iar cele de servicii publice cuprind următoarele: centru de închiriere echipament sportiv, centru salvamont, grup sanitar pentru turişti, punct de informare si vânzare tichete.

6. Drum de acces și parcare

Este prevazută realizarea unui drum de acces cu două benzi de circulaţie avînd lungimea de 2.440 m şi o lăţime de 7 m (benzi carosabile de 3 m și 2 acostamente de 0,5 m) cu îmbrăcăminte din macadam. De asemenea, se propune executarea unei parcări pe o suprafaţă de 4.160 mp ce permite parcarea a 150 de autoturisme şi drum de acces în parcare de 6 m lăţime tot cu îmbrăcăminte din macadam.

7. Bileterie, iluminat pârtie

Se va realiza un sistem electronic modern de tichetare, care va  permite un control fără  acune al turiştilor care vor utiliza instalaţiile de transport pe cablu. Prin centralizarea electronică a datelor  se  pot obţine mai multe beneficii pentru  întreprinzători, inclusiv posibilitatea de  conectare cu alte sisteme cum ar fi administrarea locurilor de parcare, închirieri de echipament sportiv, taxe de  intrare în centre sportive. Pentru gestionarea şi normalizarea accesului pe pârtii se va folosi un sistem de ticketing integrat, care va asigura un acces controlat al turiştilor la pârtii şi instalaţia de  transport pe  cablu.

Ținând cont de faptul că în sezonul de iarnă se întunecă începand cu ora 16.00, iar programul de funcționare favorabil majorității schiorilor în perioadele de sfârșit de săptămână și de sărbători  poate fi extins până la ora 22.00, pârtia de schi va fi iluminată nocturn. Stîlpii de iluminat se vor amplasa pe marginile laterale ale pîrtiei de schi şi se echipează cu reflectoare de minim 400 W fiecare. Aceştia vor avea o înălţime  de 11 metri şi vor fi astfel dispuşi încât să asigure o iluminare cât mai uniformă a întregii suprafeţe schiabile, între 50 și 100 de lucși.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.