”Am văzut o penibilă întâmplare când la tine acasă nu se cântă imnul corect, iar în acelaşi timp am văzut sportivele coborând de pe podium, în străinătate, atunci când imnul nu a fost cântat corect”, a afirmat Traian Băsescu, citat de Mediafax.
„Avem obligaţia să dezvoltăm cea mai importantă resursă a unei naţiuni: educaţia. O naţiune educată este una care nu are cum să nu reuşească, iar sistemul nostru de educaţie a fost diagnosticat de comisia prezidenţială acum un an şi jumătate. În baza diagnosticului, s-a făcut o lege care are menirea să schimbe calitatea învăţământului din România. Dincolo de tot ce v-am spus anterior, care sunt soluţii executive, să spunem, fără educaţie, niciuna din acele soluţii nu poate fi valorificată, fără forţă de muncă bine calificată. Semnalele că forţa de muncă din România este nepregătită pentru evoluţia economică prefigurată într-un stat membru al UE au venit de câţiva ani. Investitorii străini se plâng toţi, ca de altfel şi investitorii români, de slaba calitate a pregătirii forţei de muncă din România. Trebuie să privim lucrurile în faţă şi să nu ne mai amăgim sub medaliile olimpicilor care câştigă aur şi la matematică şi la fizică şi la chimie şi la biologie şi la limba engleză şi la orice. Ei sunt excepţiile dintr-un sistem de educaţie care, în urma reformei din ’98-’99, a devenit catastrofal de slab”, a declarat Traian Băsescu la Mangalia, potrivit Agerpres.
Băsescu şi-a exprimat speranţa că, în baza raportului comisiei prezidenţiale de specialitate, va fi gata în luna octombrie un proiect de lege privind sănătatea, punctând că este nevoie de un sistem sanitar în care spitalele să nu mai fie de stat.
„Un sistem de sănătate care în 2000 era mai bun, având un buget de un miliard, decât astăzi când are 4,5 miliarde de euro buget. Deci, ceva se întâmplă acolo şi o nouă lege a sistemului de sănătate este necesară. O lege despre care eu spun că poate fi comparabilă cu Legea Educaţiei, din punctul de vedere al modului de a revoluţiona sistemul. Aş spune că sănătatea este la fel de importantă ca şi educaţia, pentru că oamenii trebuie să poată merge cu încredere la un sistem medical naţional, însă, pe legislaţia actuală, nu există niciun stimul de modernizare a sistemului de sănătate. Sper că în baza raportului comisiei prezidenţiale, un proiect de lege va fi gata în luna octombrie, spre a fi lansat în dezbatere publică şi apoi adoptat”, a declarat el.
Potrivit şefului statului, România are nevoie de un sistem sanitar performant, în care să funcţioneze şi resursa privată şi în care spitalele să devină fundaţii sau societăţi comerciale. „Ne trebuie un sistem în care spitalele să nu mai fie spitale de stat. Spitalele trebuie să devină fundaţii sau societăţi comerciale sau orice care să aibă contract cu medicii, cu asistentele medicale şi să se ştie foarte bine la ce se aşteaptă orice cetăţean când intră într-un spital. Ce prestaţii se fac gratuit, ce prestaţii sunt cu plată, cine are asistenţă gratuită, cine trebuie să-şi plătească asistenţa. Atâta timp cât vom sta cu aceste uzine de paturi şi de analize şi de diagnostice, de prea multe ori eronate, nu vom avea un sistem de sănătate performant, iar resursa privată, în afară de cea de la stat, trebuie să fie o componentă care să funcţioneze şi ea în interiorul sistemului de sănătate”, a completat preşedintele României.
„Avem o birocraţie stufoasă, avem prea multe etaje, prea multe aprobări, prea puţină autonomie. Deşi, comparativ cu alte ţări, nu stăm rău din punct de vedere al autonomiei locale, părerea mea este că o descentralizare puternică, generată şi de reorganizarea administrativă, este cheia soluţiilor pe care le căutăm, pe de o parte, pentru reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului, care sunt enorme în raport cu ce poate România, şi, pe de altă parte, pentru a lua presiunea de pe cetăţean, de pe firme, cu toate aceste etaje decizionale. Îmi permit iarăşi o apreciere, care cred că va fi controversată, dar o să vă spun că părerea mea este că, dacă există ceva nelovit de globalizare, acestea sunt comunităţile locale, în capacitatea lor de a lua decizii. Comunităţile locale sunt cele care pot diminua pentru România, dacă transferăm autoritatea la nivelul comunei, al oraşului, municipiului”, a declarat şeful statului.
Potrivit preşedintelui Băsescu, cât timp viaţa de zi cu zi a cetăţenilor va fi gestionată la nivel de Executiv, ea va fi „afectată puternic” de deciziile pe care guvernele le iau, ca efect al procesului de globalizare. „Cu cât coborâm mai jos decizia, la nivelul comunităţii, şi lăsăm acolo şi resursa financiară, cu atât mai bine va fi pentru comunităţi”, a explicat Băsescu.
Şeful statului a spus că prioritatea este crearea locurilor de muncă, iar acest lucru poate fi făcut prin redeschiderea exploatărilor miniere care în prezent sunt închise.
„Avem obligaţia ca până la sfârşitul anului să redeschidem exploatările miniere închise. Suntem în situaţia de a face acest lucru şi o vom face, fie că va fi cu investitiori, fie că va fi cu sprijin guvernamental”, a declarat preşedintele.
Şeful statului a mai spus că locuri de muncă pot fi create şi din exploatarea agriculturii şi a turismului, pe care le consideră „resurse veşnice care nu depind de globalizare”. „Pământul şi frumuseţile ţării nu pot fi delocalizate”, a apreciat Băsescu.
El a menţionat că nu a abandonat ideea revizuirii Constituţiei. ”Eu abandonez ideile sau lucrurile în care cred abia când închid ochii şi, cum nu i-am închis, tot o să declanşăm un proces de revizuire a Constituţiei atât de necesar pentru clarificarea relaţiilor între instituţiile statului, a obligaţiilor statului faţă de cetăţean, a cetăţeanului faţă de stat şi faţă de comunitate. Nu numai statul are obligaţii faţă de cetăţeni. Şi cetăţenii au obligaţii faţă de stat, faţă de comunitate”, a spus preşedintele.
Foto: presidency.ro
Adaugă comentariu