Politică

Partida Romilor a vrut să semneze o alianţă electorală cu USL, dar a fost refuzată. Urmează PDL

Filiala Bistriţa-Năsăud a Partidei Romilor Pro Europa a vrut să semneze o alianţă electorală cu USL Bistriţa-Năsăud, dar liderii Uniunii nu au fost de acord, motivând că nu le pot asigura romilor locuri eligibile pe liste.

Preşedintele filialei Bistriţa-Năsăud a Partidei Romilor Pro Europa, Emil Neia Lăcătuş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a discutat despre semnarea unei alianţe electorale la nivel judeţean atât cu preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan, cât şi cu liderul judeţean al PNL, deputatul Ioan Ţintean, dar ambii i-au spus că nu sunt de acord cu parafarea unei astfel de document.

„Am vorbit cu domnii Moldovan şi Ţintean, dar mi-au spus că nu ne pot oferi ceea ce am cerut noi, un loc eligibil la Consiliul Judeţean şi încă unul la Consiliul Local Bistriţa fiindcă în USL sunt trei partide şi abia le ajung lor locurile. Dacă nu s-a putut cu USL, atunci ne îndreptăm atenţia spre PDL. De la centru ni s-a spus că suntem liberi să facem alianţe şi ni s-a recomandat să ne orientăm spre USL sau PDL. Deocamdată nu am discutat nimic cu PDL Bistriţa-Năsăud, dar mai este timp să parafăm înţelegeri dacă se va dori”, a declarat Lăcătuş.


El a mai spus că, la nivel judeţean, a mai existat o tentativă de alianţă între Partidul România Mare, Partidul Ecologist, Partida Rromilor Pro Europa şi un candidat independent la Primăria Bistriţa însă şi aceasta s-a împotmolit fiindcă toate partidele ar fi vrut să-şi păstreze însemnele electorale, iar legea nu permite acest lucru în cazul alianţelor.

„Ar fi fost prea greu să-i obişnuim pe romii noştri cu alt semn electoral decât trifoiul cu patru foi. Oricum va fi greu să-i determinăm să-l caute pe cinci buletine de vot. Cum noi nu vom avea candidaţi la şefia Consiliului Judeţean şi nici la funcţii de primari, pe unele buletine va fi trifoiul, pe altele nu. Scopul nostru este să-i determinăm să pună ştampila pe el”, a spus Lăcătuş.

El a mai declarat că Partida Romilor Pro Europa nu se împotriveşte ideii de comasare a alegerilor, considerând că se fac economii şi va fi o prezenţă mai mare la vot, dar se teme că romii nu se vor descurca cu mai multe buletine de vot. Din acest motiv, în perioada următoare vor continua „exerciţiile civice” în teritoriu cu buletine de vot nule.

„Le vom arăta pe buletine de vot care e semnul nostru electoral şi îi vom învăţa să pună ştampila pe el”, a spus Lăcătuş.

În Bistriţa-Năsăud, există 15 comune cu un număr mare de romi. La ultimul recensământ, 11.900 de persoane şi-au declarat etnia de rom, iar la cel care urmează liderii Partidei Romilor Pro Europa speră că vor fi peste 20.000, cifră apropiată de realitatea din teren.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS