Politică

Obama vrea ca justiţia din România să funcţioneze

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele SUA, Barack Obama, au purtat discuţii la Casa Albă, în timpul cărora şeful statului american i-a transmis: ”Să se aplice legea, să funcţioneze justiţia”.

Traian Băsescu a relatat că în discuţia cu preşedintele Barack Obama l-a întrebat pe acesta ce poate face România pentru Statele Unite. Conform lui Traian Băsescu, şeful statului american a răspuns: „Să se aplice legea, să funcţioneze justiţia”.

Conform programului oficial al Casei Albe, preşedintele Traian Băsescu trebuia să se întâlnească cu vicepreşedintele Joe Biden, însă Barack Obama a dorit să participe la discuţii şi l-a invitat pe omologul său român în Biroul Oval.


Cu ocazia acestei întâlniri Barack Obama „l-a felicitat pe Traian Băsescu pentru semnarea acordului româno-american de apărare antirachetă, acord ce ilustrează angajamentul preşedintelui Obama de a întări NATO şi de a se asigura că aliaţii au capacitatea de a răspunde la ameninţările secolului XXI”, conform comunicatului preşedinţiei americane.

De asemenea, conform Casei Albe, Barack Obama i-a mulţumit lui Traian Băsescu pentru acţiunile în cadrul NATO şi pentru sacrificiile soldaţilor români în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Cu această ocazie cei doi lideri au abordat în discuţie şi situaţia din Orientul Mijlociu, conform preşedinţiei americane.

„România şi SUA vor avea un parteneriat strategic. De asemenea, am agreat declaraţia privind parteneriatul strategic. E un document politic extrem de important care ne va ghida relaţiile în perioada următoare şi cred că acest lucru reprezintă o nouă etapă a relaţiilor bilaterale. Vizita mea în SUA va rămâne în istoria României”, a spus Băsescu.

Băsescu a spus că Guvernul nu are informaţii despre eventuale închisori CIA în România: „Avem informaţii despre critici, dar nu ştim nimic despre acest subiect”.

De asemenea, şeful statului român a negat că relaţiile României cu SUA ar fi generat tensiuni în Europa.

El a spus că a discutat, la întâlnirile la nivel înalt de la Washington, despre acordul bilateral al cărui subiect este legat de securitatea SUA, a României şi a altor state europene.

„România a atins cel mai mare grad de securitate din istoria ei”, a spus Băsescu.

Şeful statului român a adăugat că a discutat despre situaţia din Afganistan şi că a menţionat că partea română se va retrage doar pe măsură ce îşi îndeplineşte obiectivele.

Potrivit lui Traian Băsescu, alte subiect discutat au fost legate de Republica Moldova, de situaţia din regiune, dar şi despre modernizarea Armatei României.

El s-a referit şi la Roşia Montană, menţionând că reluarea exploatării miniere este de interes naţional şi public. Potrivit lui Băsescu, publicul trebuie să ştie ce riscuri implică exploatarea cu cianuri. De asemenea, Băsescu a spus că nu se justifică întârzierea demarării proiectului.

Şeful statului român a declat că în ciuda situaţiei economice din UE, România va adera la euro.

„Este foarte adevărat că sunt destule ţări în interiorul zonei euro care sunt departe de criteriile pe care noi le îndeplinim la această oră”, a mai spus Băsescu.

Sursa: Mediafax, Agerpres

Foto: presidency.ro

 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS