Actualitate

Monumentala operă ”Carmina Burana” va răsuna în Biserica Evanghelică la BIS Fest

Celebra operă „Carmina Burana” de Carl Orff va putea fi ascultată de publicul bistriţean în data de 1 octombrie de la ora 18.00, în Biserica Evanghelică, în interpretarea Noii Orchestre Transilvane şi a corului Filarmonicii din Cluj-Napoca în cadrul BIS Fest 2015, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

„Am mai încercat şi anul trecut cu finanţările pe care le-am avut, ori din programul meu managerial, ori din alte surse modeste să facem BIS Fest. Anul trecut, spre exemplu, am reuşit două concerte monumentale, mă refer la Requiem-ul German de Brahms şi Misa Încoronării de Mozart, printre altele. Anul acesta am câştigat şi o finanţare de la AFCN şi adunată cu suma pe care am avut-o noi în buget ne ajută să facem un program dens şi foarte consistent. Aşadar, BIS Fest va începe în 30 septembrie cu un spectacol susţinut de Teatrul Luni de la Green Hours din Bucureşti şi va continua cu un spectacol de muzică tradiţională susţinut de Ioan Pop şi Grupul Iza. Vom avea sectacole de teatru, concerte de muzică de cameră, expoziţii de pictură şi fotografie şi un concert simfonic vocal-instrumetal monumental, respectiv Carmina Burana de Carl Orff”, a anunţat Gavril Ţărmure.

Grupul Iza va cânta în 30 septembrie, apoi va fi un spectacol de teatru. În 1 octombrie de la ora 16.00, va fi vernisajul expoziţiei de pictură cu 100 de lucrări realizate anul acesta în tabără la Colibiţa,  iar de la ora 18.00 va începe „Carmina Burana” cu Noua Orchestră Transilvană şi Corul Filarmonicii din Cluj. De la ora 20.00, în aceeaşi zi va fi un concert al Mariei Răducanu care va interpreta piese din reportoriul Mariei Tănase.

În 2 octombrie va fi un concert cu Sorin Petrescu – pianist şi cu Mircea Roman – percuţionist, solişti ai Filarmonicii Timişoara. Tot atunci, de la ora 16.00, la Casa Cărţii va fi şi o lansare de carte a prozatorului bistriţean Doru Săcărea.

În 3 octombrie e programat un recital de pian cu Răzvan Dragnea şi un vernisaj la Muzeul Judeţean cu lucrări ce reprezintă biserici de lemn din judeţ şi case tradiţionale. În 4 octombrie va fi un spectacol tradiţional susţinut de Grigore Leşe şi invitaţii lui, un concert de jazz, dar şi vernisajul unei expoziţii de fotografie. În 5 octombrie, Alexandru Anastasiu va susţine un recital la percuţie, dar în aceeaşi zi e programat şi un concert de trio de coarde grave. În cadrul festivalului, mai e programat un concert de etno jazz cu Mario Florescu, dar şi un spectacol de teatru de la Green Hours din Bucureşti „Noi, cei patru”.

„Carmina Burana” este una dintre cele mai cunoscute partituri din toate timpurile. Istoria celebră a „Carminei Burana” începe prin descoperirea unei lucrări cu texte medievale de către compozitorul Carl Orff, într-un catalog de anticariat. Carl Orff s-a simțit atras de titlu și, după ce a obținut volumul, a realizat, pornind de la o selecție a cântecelor și versurilor cuprinse în volum, capodoperă vieții sale. De la prima să audiție (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) și până în prezent, „Carmina Burana” se bucură de o celebritate fără precedent. Explicația vine din forța de comunicare a partiturii și din efectul extrem de puternic și plăcut obsesiv al celor mai cunoscute pasaje ale sale.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.