Președintele interimar al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a vorbit într-o conferință de presă despre finanțarea spitalelor și distribuirea cardurilor de sănătate. ”Au mai rămas vreo 6.000 de carduri de sănătate. O parte sunt neasigurați, unii sunt plecați prin străinătate, alții sunt tineri sănătoși care nu se grăbesc să-l ridice. Întotdeauna va exista probabil un stoc de carduri. Noi le păstrăm până când ele expiră în 2018, când vor și le ridică. Am auzit ceva vizavi de introducerea cardului de sănătate și la copii, dar nu știu dacă se va merge pe această variantă. Noi nu am avut discuții cu Casa Națională dacă se va implementa un astfel de proiect”, a declarat Camelia Ilișuan.
Ea a spus cum va decurge relația cu spitalele după ultimele modificări. ”De la 1 octombrie s-a intrat cu salarii majorate cu 25% pentru personalul sanitar. A apărut o HG prin care Casele de Sănătate vor finanța influențele noii salarizări. Spitalele vor transmite în fiecare lună o documentație pentru luna anterioară privind influența majorării acestor salarii asupra tarifelor și cheltuielilor lor și Casa de Sănătate va încheie acte adiționale pentru suplimentare care trebuie contractate cu spitalele. Influența nu este de 25%, este mai mică în tarif. Sunt mai mult elemente de cheltuieli: materiale, medicamente, utilități, investigații, salarii. Ei vor trebuie în fiecare lună să ne transmită care este diferența cu salariile și influența în teriful pe serviciu și noi vom încheia acte adiționale. Asta până la sfârșitul anului. Contractele sunt până la 31 decembrie, din 1 ianuarie ca în toții ani vom face acte adiționale până la aprobarea bugetului pe 2016 și după vor fi cuprinse aceste influențe vor fi majorate tarifele, ca să se asigure acete majorări de salarii”.
Camelia Ilișuan a menționat că o noutate este introducerea în pachetul de bază a transportului pacienților imobilizați la pat, decontat de CAS, către laboratoareele de analize și cabinetele din Ambulatoriul de specialitate. ”Acești pacienți trebuie să ajungă la cabinete, mai ales cei cu boli cronice pentru care medicii specialiști trebuie să emită scrisoare medicală, fără de care medicul de familie nu poate prescrie anumite categorii de medicamente. Acum se decontează acest transport, nu mai sunt nevoiți să plătească Ambulanța. Vor fi transportați acolo unde au nevoie. Vom încheia un contract cu Ambulanța, vor prezenta în ficare lună situația transporturilor și vom achita factura”.
Adaugă comentariu