Social

Ţuica de pere, mai bună decât cea din prune. Argumentele lui George Bodiu din Dumitra

Cunoscutul viticultor George Bodiu din Dumitra a început să producă ţuică de pere convins că aceasta este mult mai sănătoasă decât cea din prune bistriţene care e toxică.

„Ţuica de pere e mai bună ca cea de prune. Pruna are un pic de toxicitate în ea. Perele nu au. Prunele de Bistriţa, cele tuica de pere 1care se fac pe prunii bătrâni care nu au fost altoiţi, au toxicitate în prună. Dacă te duci la un doctor şi îi duci un litru de ţuică, pe cel de pere îl ia, dar pe cel de prune, nu. Ştie că e mai toxic”, a spus George Bodiu la Festivalul Toamna bistriţeană unde a adus mai multe recipiente cu ţuică de pere.

Teoria lui este confirmată de Radu Morariu, director general al Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice „Garant”, care a atras atenţia într-un interviu acordat ziarului Ring că ţuica ar trebui consumată abia după trei ani de la producere, în caz contrar fiind o bombă toxică.

„În momentul în care se face ţuica de către un producător particular, fruntea, adică prima care curge, se aruncă. Se păstrează numai mijlocul. Or, ţăranii tocmai fruntea o păstrează, pentru că are cea mai mare concentraţie de alcool, adică are tărie. Iar fruntea conţine substanţe toxice în cantităţi de trei-patru ori mai mari decât cele admise. Rachiurile de fructe, care se produc şi în Italia, şi în Franţa, au, prin normele europene, până la 1.200 mg de alcool metilic. Ţuicile noastre, în momentul în care au ieşit din cazane, au peste 3.000 mg de alcool metilic. În afară de acesta, conţin substanţe nocive ca alcoolul izopropilic, izoamilic, precum şi aldehide şi cetone. Ţuica, prin învechire, capătă proprietăţi mai bune, iar alcoolii volatili se evaporă. Apoi, cu cât ţuica are concentraţia alcoolică mai scăzută, cu atât este mai toxică, pentru că omul bagă mai puţin foc, temperatura de fierbere este mai mică şi nu ajunge să volatilizeze alcoolii superiori. Alcoolul metilic afectează prima dată nervul optic (începi să ai probleme de vedere şi cataracta se instalează mai repede), după aceea atacă ficatul şi pancreasul”, a declarat Radu Morariu.

Tot la Toamna bistriţeană, George Bodiu a venit şi cu must pe care l-a vândur mai scump decât anul trecut.

„Anul acesta a fost secetă şi cam 50% din struguri au fost atacaţi. Totuşi, nu ne putem plânge de producţie. A fost una destul de bună în condiţiile date. S-a produs făinarea, o boală la vie care apare destul de rar. Eu de mic mă ocup cu via şi aşa ceva nu am întâlnit niciodată de când sunt, aşa un atac mare de făinare. Pentru că avem struguri mai puţini, am fost obligaţi să scumpim mustul cu 5%”, a spus George Bodiu.

6 comentarii

  • Țuica este toxică doar in cazul in care o faci dintr-o singură distilare. La noi in Ardeal se face „întoarsă” si așa se bea de mii de ani la 48 – 55 grade.
    Toxinele sunt date de calitatea distilării.

  • Oameni buni , am vreo 500kg de pere tocate (pere Williams ) de vreo luna si încă nu sunt gata de distilat . Problema ar fi ca nu e asa cald si ca nu ar fi fermentat îndeajuns . Întrebarea mea ar fi ce pot sa fac; sa mai aștept sau săi pun ceva…..

    • Pune-le undeva unde poti pune o sursa de caldura. Poate ar trebui sa pui niste zahar si un plic sau doua de drojdie de vin

      1
      1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS