ACTUALIZARE Ultima zi din Săptămâna prevenirii criminalității” a fost dedicată siguranței rutiere. Ziua siguranţei rutiere a debutat în judeţul Bistriţa-Năsăud prin susţinerea patrulelor de circulaţie în acţiunea acestora de dirijare a circulaţiei elevilor la afluirea şi defluirea de la şcoală. Pe parcursul acestei zile s-a desfăşurat campania de informare a populaţiei privind circulaţia corectă, în special a pietonilor şi a bicicliştilor. În acest sens, au fost înmânaţi zeci de fluturaşi cu recomandări pe linie rutieră.
Poliţiştii s-au deplasat şi în zona principalelor unităţi de învăţământ din judeţul nostru, unde au organizat puncte de informare şi s-au întâlnit cu elevii bistriţeni, cei mici având ocazia să admire motocicleta şi autospecialele aflate în dotarea poliţiei rutiere. Cu acest prilej au fost organizate activități practice de cunoaștere a regulilor de circulaţie, a indicatoarelor rutiere şi a marcajelor, discutându-se despre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi necesitatea respectării regulilor de circulaţie pe drumurile publice.
Totodată, au fost desfăşurate acţiuni cu efective mărite, în scopul disciplinării participanţilor la traficul rutier, prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere, pentru prevenirea implicării lor în accidente de circulaţie.
În cadrul campaniei „Săptămâna prevenirii criminalității”, 48 de elevi ai liceelor din Bistrița, alături de reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, respectiv ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au participat la o activitate de informare și prevenție a infracțiunilor din sfera criminalității organizate.
În prima parte a activității, elevii au efectuat o vizită în sectorul de deținere al Penitenciarului, după care a avut loc o dezbatere la care au participat specialiști ai Serviciului de Educație și Asistență Psihosocială, precum și trei persoane private de libertate condamnate pentru infracțiuni circumscrise traficului de droguri și traficului de persoane.
”Activitatea a fost coordonată specialiștii prezenți într-o manieră interactivă, stimulându-se dialogul şi dezbaterea aspectelor care au trezit interesul tinerilor cu privire la fenomenul criminalității organizate, având ca mărturie experienţele de viaţă ale unor deținuți. Plecând de la ideea realizării unei prevenţii generale, prin conştientizarea consecinţelor negative rezultate în urma săvârşirii de infracţiuni, această activitate şi-a propus să promoveze în rândul tinerilor modele de conduită şi atitudini pozitive, adecvate normelor sociale”, se arată într-un comunicat.
Suita activităţilor dedicate Săptămânii prevenirii criminalităţii a continuat miercuri, 30 septembrie a.c. cu ample acţiuni de sensibilizare a comunităţii locale pentru prevenirea furturilor din locuinţe, societăţi comerciale şi din autovehicule, precum şi a înşelăciunilor.
Ziua prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului a reprezentat un bun prilej pentru poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud de a se alătura firmelor de pază şi protecţie, precum şi proprietarilor de locuinţe în construcţie şi case de vacanţă în lupta împotriva infracţionalităţii. Pe parcursul acestei zile au fost distribuite principalelor firme de pază şi protecţie sau comercianţilor de sisteme de pază pentru locuinţe din judeţul Bistriţa-Năsăud materiale preventive pentru ca acestea să fie diseminate clienţilor. În atenţia poliţiştilor au fost şi clienţii sau comercianţii supermarketurilor şi magazinelor cu autoservire, care au primit şi ei recomandări pe aceeaşi temă. Au fost avute în vedere şi zonele cu aglomerări mari de locuinţe în construcţie, case de vacanţă şi zone de risc, proprietarilor acestor imobile fiindu-le distribuite materiale preventive cu privire la diferite moduri de înşelăciune.
Poliţiştii bistriţeni au organizat activităţi educative, însoţite de recomandări preventive, materiale informative şi sfaturi şi în unităţile de învăţământ, ocazie cu care i-au sfătuit pe elevi cum să aibă grijă de bunurile proprii, explicându-le ce riscă din punct de vedere legal în situaţia în care sunt tentaţi de bunurile celorlalţi.
Poliţia bistriţeană a desfăşurat o serie de activităţi pe tema delincvenţei juvenile, cu scopul de a prezenta copiilor şi tinerilor, care studiază în cadrul unităţilor de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud, modalităţi de a se exprima şi de a-şi petrece timpul liber în mod pozitiv, prin implicarea acestora în activităţi sportive, cultural-artistice, civice etc.
Ziua prevenirii delincvenţei juvenile a fost marcată în municipiul Bistriţa în cadrul Liceului Tehnologic Sanitar, de altfel un partener al acestei campanii, acolo unde a fost lansat cu succes proiectul ”Avatar non-violenţă”, proiect care vizează reducerea violenţei în şcoli şi, implicit, a numărului de elevi delincvenţi, informează IPJ BN.
Totodată, poliţiştii bistriţeni s-au aflat în principalele unităţi de învăţământ preuniversitar din oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi, acolo unde au abordat teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, precum şi consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.
Astfel, zeci de elevi au fost angrenaţi în discuţii interactive, fiindu-le prezentate cazuri concrete, cauze şi condiţii care determină sau favorizează comiterea de infracţiuni. Aceştia au fost încurajaţi să comunice poliţiştilor eventualele probleme cu care se confruntă în unitatea de învăţământ în care studiază, întrucât siguranţa lor constituie o prioritate pentru Poliţia Română.
A zecea ediţie a campaniei ”Săptămâna prevenirii criminalităţii” a debutat luni în şcolile din mediul rural. La lansare a participat şi conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. Peste două sute de elevi s-au bucurat de prezenţa poliţiei la Grupul Şcolar din Lechinţa, în prima zi a campaniei preventive. Poliţiştii au organizat pentru ei un punct de informare în curtea şcolii, unde copiii au putut admira tehnica şi armamentul din dotarea Serviciului de Acţiuni Speciale. De asemenea, în cadrul unor lecţii preventive la clasă, elevii lechinţeni au învăţat de la ofiţerii de prevenire cum să se protejeze să nu devină victime dar şi ce li se poate întâmpla dacă aleg să încalce legea. În vederea prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor poliţia a lansat proiectul Avatar non-violență”, în parteneriat cu reprezentanţi ai unor instituţii şi ONG-uri precum sociolog Mirela Parker – Direcţia de Sănătate Publică şi dr. Corina Ernst – Asociaţia Ascendent.
Şeful inspectoratului, chestor de poliţie Marius Linul, a precizat faptul că ”prevenirea criminalităţii trebuie să fie efortul concertat al mai multor instituţii din sfera educaţiei, a siguranţei publice, dar şi a reprezentanţilor societăţii civile”.
A zecea ediţie a campaniei ”Săptămâna prevenirii criminalităţii” se desfășoară în perioada 28 septembrie – 2 octombrie. Vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: victimizarea minorilor, delicvenţa juvenilă, infracţiunile contra patrimoniului, prevenirea criminalităţii organizate şi siguranţa rutieră. În Bistriţa-Năsăud, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate, pentru conștientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Vor fi cooptaţi în organizarea şi derularea acestor acţiuni parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale. Astfel, vor fi prezentate aspecte privind victimizarea minorilor, delicvenţa juvenilă, prevenirea furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor, periculozitatea consumului de droguri, a traficului de persoane, precum şi siguranţa rutieră.
Pe parcursul celor cinci zile vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice, se vor organiza lansări de proiecte educative, precum şi campanii de informare a populaţiei privind circulaţia corectă a pietonilor şi bicicliştilor.
”Săptămâna prevenirii criminalităţii” reprezintă o manifestare preventiv-informativă cu caracter complex care vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Calendarul activităților:
Luni 28 septembrie – Prevenirea victimizării minorilor
Între orele 11.00 – 13.00 – lansarea proiectului ”Avatar non-violenţă” în Grupul Şcolar Lechinţa. Proiectul are ca scop reducerea violenţei în şcoli şi implicit a numărului de elevi victime sau delincvenţi. Este realizat ca parteneriat între Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Ascendent şi Liceul Tehnologic Sanitar Bistriţa, fiind co-finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud
Marți 29 septembrie – Prevenirea delicvenței juvenile
Între orele 11.00 – 14.00 – lansarea proiectului ”Avatar non-violenţă” în Liceul Tehnologic Sanitar Bistriţa
Miercuri 30 septembrie – Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului
Între orele 12.00 – 16.00 – distribuire de materiale preventive pe două module de prevenire: furt din locuinţe şi înşelăciuni. Distribuirea de pliante şi fluturaşi principalelor firme de pază şi protecţie sau comercianţilor de sisteme de pază pentru locuinţe, pentru a fi distribuite clienţilor. Distribuirea de pliante şi fluturaşi preventivi în zonele cu aglomerări mari de locuinţe în construcţie, case de vacanţă şi zone de risc, însoţite de recomandări preventive; distribuirea de afişe cu modurile de înşelăciune
Joi 1 octombrie – Prevenirea criminalității organizate
Între orele 10.00 – 13.00 – organizarea unei vizite la Penitenciarul Bistriţa cu un grup de 50 de elevi din licee ale municipiului Bistriţa şi discuţii cu persoane condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate (trafic de droguri, de persoane)
Vineri 2 octombrie – Siguranță rutieră
În intervalele orare 7.30 – 8.30, respectiv 12.00 – 14.30 – susţinerea patrulelor de circulaţie active din municipiul Bistriţa şi din judeţ în acţiunea de dirijare a circulaţiei pietonilor la afluirea şi defluirea de la şcoală
Între orele 10.00 – 13.00 – desfăşurarea unei campanii de informare a populaţiei privind circulaţia corectă a pietonilor şi bicicliştilor: recomandări pe linie de circulaţie rutieră; înmânarea de fluturaşi cu recomandări pe linie de circulaţie rutieră
Între orele 08.00 – 16.00 – desfăşurarea de acţiuni cu efecte mărite, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, de disciplinare a participanţilor la traficul rutier, prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului nostru şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.
Adaugă comentariu