Actualitate

Ședință tehnică la Prefectură pentru Maratonul Via Maria Theresia. Noutățile competiției

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenţ, s-a întâlnit cu șefi ai inspectoratelor județene ale MAI (Florin Furnea – inspector șef la Inspectoratul Județean de Jandarmi, Constantin Bogdan – inspector șef la Inspectoratul Județean de Poliție, Constantin Florea – inspector șef la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență), cu col. Iulian Berdilă – comandantul Brigăzii 81 Mecanizată) și cu Alin și Tibi Ușeriu – reprezentanții Asociației Tășuleasa Social. Scopul întâlnirii de lucru a fost analiza problemelor organizatorice și de ordine publică pentru Maratonul Via Maria Theresia, care se va desfășura în 13 august.

Noutățile ediției din acest an sunt: 

– Proba de triatlon (înot, ciclism și alergare), la care s-au înscris 75 de persoane, 60 pentru proba individială și 15 pentru ștafetă
– Concurenții vor purta un cip care va permite organizatorilor să-i localizeze
– Organizatorii vor pune o “coadă” în spatele ultimilor concurenți, respectiv un supraveghetor care să se asigure că nu rămâne nici un concurent singur pe traseu și că va ajunge în siguranță la bază.

2 sedinta tehnica maraton theresia 16S-a stabilit ca organizatorii să trimită programul competiției, numărul de participanți, hărți, trasee, puncte de control, astfel încât instituțiile ale căror reprezentanți au participat la discuție să poată stabili resursele necesare în vederea intervenției în situații neprevăzute și nedorite. Stocul de ser antiviperin este mai mare decât anul trecut, fiind acoperit și acest risc.

”În acest an se estimează participarea a 1.000 de persoane la toate cele trei competiții. Toate instituțiile prezente și-au afirmat disponibilitatea de derulare în cele mai bune condiții a parteneriatului în cadrul acestui frumos eveniment care promovează turismul montan și istoric din județul Bistrița-Năsăud”, a precizat Instituția Prefectului.

Programul Maratonului Via Maria Theresia, ediția a III-a

Asociația Tășuleasa Social organizează sâmbătă 13 august a treia ediție a Maratonului Via Maria Theresia, din 24 decembrie 2015 înscriindu-se în competiție, la diferite probe, 700 de persoane din întreaga țară, acesta fiind numărul maxim disponibil. Maratonul Via Maria Theresia va avea următoarele probe: semimaraton, maraton, ultramaraton, triatlon, drumeție și, probă nou introdusă, triatlon echipă. Proba de mountainbike nu va mai fi inclusă în competiția din acest an.

Cei care participă la proba de ultramaraton trebuie să ajungă la Piatra Fântânele: de la Hotel Castel Dracula se continuă aproximativ 500 de metri pe DN 17, în direcția Vatra Dornei. Apoi, se virează stânga, pe DJ 5A, urmând indicatorul „Ciosa”, dublat de un indicator „Tășuleasa Social”. Se intră pe un drum secundar, practicabil cu orice mașină și se continuă drept înainte, 3 km, după care se urmeaza drumul care se desprinde spre stânga și care este semnalizat cu un alt indicator: „Spre Tășuleasa Social”. După alți 500 de metri se ajunge.

Vineri 12 august, Piatra Fântânele, Tășuleasa Social: 16:00 – 20:00 Sosirea participanților la Tășuleasa. Doritorii vor fi conduși la locul de campare din apropierea campusului; 16:00 – 20:00 Împărțirea kit-urilor de participare; 19:30 – 20:00 Ședința tehnică.

Sâmbătă 13 august: 05:30 – Control echipament; 06:00 – Start (Cantonul Silvic Tihuța-Colibița).

Premierea pentru ultramaraton se va face duminică 14 august, ora 10:00, în campusul Tășuleasa Social.

Participanții la maraton, semimaraton, triatlon, triatlon-echipă și drumeție, pentru a veni la ședința tehnică de la Cabana Sculptorul (Colibița), trebuie să ajungă la Colibița. 

Vineri 12 august, Cabana Sculptorul (Colibița): 16:00 – 19:00 Împărțirea kiturilor de participare; 19:00 – 20:00 Ședința tehnică.

Sâmbătă 13 august: 08:00 – Start triatlon, respectiv triatlon-echipă (Cabana Sculptorul – Colibița); 08:00 – Start semimaraton + maraton (Canton Silvic Josenii Bârgăului – Valea Colbul);

Pentru drumeție: 08:00 – Plecare drumeți spre zona de start (Poiana Prislop), de la Cabana Sculptorul. Există 2 trasee de drumeție – Traseu 1: distanța aproximativ 5 kilometri, durata 4h – 4h 30 (ușor), Traseu 2: distanța aproximativ 10 kilometri, durata 5h – 5h 30 (dificil). La durata drumeției se adaugă timpul necesar transportului auto pentru drumeți, de la Cabana Sculptorul până la punctul de intrare în traseu, respectiv, din punctul de ieșire din traseu pâna la zona de finish Piatra Fântânele (Cantonul Silvic Tihuța-Colibița).

Premierea pentru probele de maraton, semimaraton, triatlon și triatlon echipă va avea loc începând cu ora 19:00, în zona de finish (Canton Silvic Piatra Fântânele-Colibița).

Transport: 06:00 – plecare autobuze din Bistrița (Gara Bistrița) – Colibita (zona start – Valea Colbul), cu oprire în Prundu Bârgăului; 06:00 – plecare autobuze din Piatra Fântânele (Hotel Castel Dracula) – Colibița (Cabana Sculptorul/zona start); 07:00 – plecare autobuze Colibița (Cabana Sculptorul) – zona start; 23:00 – plecarea ultimului autobuz spre Bistrița din Piatra Fântânele. Va fi transport asigurat de la Piatra Fântânele – Colibița, din 2 în 2 ore, începând cu ora 16:00.

Maratonul are o nouă probă, triatlon și triatlon echipă opțional, care se va desfășura astfel: înot în Lacul Colibița, ciclism montan în împrejurimile Lacului Colibița si alegare montană pe drumul istoric Via Maria Theresia. Distanțele probei de triatlon și triatlon echipă sunt: 1. 1.500 m înot. 2. 30 km ciclism montan. 3. 13 km alegare (montană). Proba triatlon echipă este formată din trei membri, unde fiecare dintre ei trebuie sa parcurgă una dintre etape.

”Am reușit în primele două ediții, împreună cu partenerul nostru Raiffeisen Bank să arătăm celor peste 2.500 de participanți frumusețile Parcului Național Munții Călimani, ale pădurilor care au nevoie de protecția noastră, a culturii și valorilor istorice din această zonă  și să promovăm turismul montan și mișcarea în aer liber”, a precizat Tășuleasa Social.

În 2015, maratonul la care s-au înscris circa 700 de persoane a cuprins patru probe: Semimaraton (21,8 km, diferență de nivel: aproximativ 700 m), Maraton (42,195 km, diferență de nivel: 1.671 m+), Ultra-maraton (81 km, diferență de nivel: 4.700 m+) și Mountain bike (42,195 km, diferență de nivel: 1.671 m+). Totodată, doritorii au putut alege unul din cele patru trasee de drumeție pe poteca Via Maria Theresia, amenajată anul trecut de Tășuleasa Social. Câștigătorii au fost recompensați cu premii în valoare totală de 25.000 de lei.

În 2014, 112 semi-maratonişti, 62 de maratonişti şi 39 de biciclişti au participat la maraton. Sportivii au fost aplaudaţi şi încurajaţi de peste 120 de voluntari şi aproximativ 100 de drumeţi.

La prima ediție a acestui eveniment sportiv s-a inaugurat poteca tematică Via Maria Theresia, reamenajată de asociaţia Tăşuleasa Social cu sprijinul partenerului său, Raiffeisen Bank. Maratonul Via Maria Theresia este o competiție de alergare montană și parte integrantă a proiectului cu acelaşi nume, cel mai mare al Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Drumul istoric al Mariei Theresia a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul inițial de alimentare a frontului și amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânand aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor. Tăşuleasa Social a reabilitat drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor. Tășuleasa Social a creat o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, maraton, semi-maraton, şi mountain-biking.

4 comentarii

  • Prefectura de ce n-a facut o sedinta tehnica cand era problema cu poluarea si moartea pestilor????? Pe astia ii doare-n dos de alte probleme…. la chefuri si distractie sunt primi iar la necaz sunt ultimii

    • fiind o competitie privata ma gandeam ca scapa statul „de a furniza informatii financiare”
      chiar ma gandeam …cred ca inaintea BAC-ului din 2017 astia trebuie sa organizeze ceva SUPERCONGRESE TEHNICE!!!!! pentru a se stabili un echilibru!!!

    • Stimabili comentatori…habar nu aveti cu ce se mananca asa ceva dar va bagati in seama aiurea.

      Vor fi 700 de participanti + sustinatori. Asta se adauga la valul de turisti, care este destul de mare in aceasta perioada la Colibita. Oare nu vi se pare absolut normal ca Statul Roman, pentru care acei oameni care vor fi acolo platesc taxe si impozite, sa le asigure conditii de siguranta, gen fluidizare trafic, ordine publica si asistenta medicala in caz de urgenta?!

    • VMT este deocamdata singurul eveniment din judet care se desfasoara „cu oameni normali”, in conditii civilizate (in situatia in care politicul nu se amesteca) si aduce in mod voluntar sute de participanti si turisti din alte judete si din strainatate. Felicitari prefectului si comandantilor institutiilor de protectie civila, pentru implicarea lor, de bun simt !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.