Actualitate

Mişcarea Populară, despre ”plânsul deranjant al PNL” privind alegerea primarilor în două tururi

Mişcarea Populară susţine revenirea la sistemul de alegere a primarilor două tururi de scrutin şi ar vrea ca şi preşedinţii de CJ să fie aleşi uninominal ca să nu fie reprezentanţii unei majorităţi politice, ci ai cetăţenilor.

„Observăm cum, în mod repetat, aproape deranjant deja, liderii PNL plâng spunând că îşi doresc alegeri în două tururi. Vreau să vă anunţ că principalii vinovaţi de legea actuală privind desfăşurarea alegerilor locale pentru alegerea primarului într-un singur tur sunt Alina Gorghiu şi Mihai Voicu. Deputatul Mihai Voicu a fost preşedintele Comisiei de cod electoral, cel care a gândit cu cei din PSD această lege nenorocită prin care tiae şansele românilor de a fi reprezentaţi în mod onest de un cetăţean pe care jumătate plus unu din electori şi-l doresc în fruntea unei comunităţi. Încercarea din ceasul al 12-lea de a spune că ei nu au fost de acord este o mare minciună. Atât PSD, cât şi PNl au votat cot la cot această lege nenorocită. Orice încercare de a-şi pune cenuşă în cap şi de a spune că ei nu au nicio vină e o mare minciună. Cred că acest lucru trebuie spus răspicat”, a spus preşedintele executiv al Mişcării Populare, Eugen Tomac,la inaugurarea noului sediu din Bistriţa al formaţiunii.

El a adăugat că, în România, democraţia este încă fragilă pentru alegerea primarilor într-un singur tur. „Cred că a sosit momentul ca oamenii să conştientizeze că a face politică nu e un lucru rău şi că doar din partea politicienilor pot veni soluţii pentru a schimba viaţa în bine a unei comunităţi sau într-o societate prin politici bine gândite care pun în prim plan interesul cetăţeanului. Cred că ceea ce au încercat PSD şi PNL în cursul anului trecut, votând acel pachet de legi cu privire la alegeri, nu a fost altceva decât o încercare de diminuare a unor partide politice mai mici sau a unor independenţi. Astăzi minim trei români pot înfiinţa un partid politic, însă criteriile legate de suportul cetăţenilor au fost mutate pe candidat. Vom avea foarte puţini candidaţi la alegerile locale pentru că PSD şi PNL încearcă să-şi împartă ţara în două şi spun acest lucru pentru că orice candidat la funcţia de primar are obligaţia să strângă minim 1% de semnături din lista de alegători. Într-o comunitate de 100.000 de locuitori, trebuie să vii cu minim o mie de semnături ca să îţi fie validată candidatura. În mediul rural e greu să strângi într-o comună minim 100 de semnături. Oamenii se ştiu între ei şi nu vor avea curajul să-şi asume public susţinerea printr-o semnătură pentru un candidat dintr-un partid nou şi aici e marea încercare a Mişcării Populare”, a spus Tomac.

Potrivit acestuia, MP susţine şi alegerea preşedintelui de CJ prin vot uninominal, lucru pe care PNL nu l-a mai cerut Guvernului Cioloş. „Preşedintele de CJ trebuie să fie ales direct pentru a avea un mandat stabil ca să poată guverna local prin prisma interesului cetăţenilor, nu prin prisma intereselor de partid. Un preşedinte de CJ impus de o majoritate va fi un om al acelei majorităţi şi nicidecum un om care să răspundă la nevoile cetăţenilor.  PNL nu a cerut să se revină şi la alegerea preşedinţilor de CJ prin vot uninominal.  A fost un calcul meschin din partea celor de la PNL. Mizează pe un vot politic care să le aducă mai multe avantaje în ce priveşte alegerea preşedinţilor de CJ prin aranjamente în consilii şi nu prin vot direct”.

2 comentarii

  • Plânsul PNL-ului de tot râsul! Așa Cum a ajuns tot partidul ăsta plin de incompetenți de la nivel local pana la nivel de parlament, guvern și președinție! O sa se găsească câțiva care sa-mi amintească ca avem un guvern tehnocrat dar și întrebarea mea o sa fie SERIOS?????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.