Zece unităţi de învăţământ private funcţionează în Bistriţa-Năsăud, iar în ele învaţă peste 1300 de elevi. Sunt acreditate patru şcoli postliceale şi Grădiniţa Socială Benita, restul fiind autorizate.
Potrivit ISJ, în Bistriţa-Năsăud sunt zece unităţi de învăţământ privat în care învaţă 1379 de elevi. Este vorba de patru grădiniţe şi patru şcoli postliceale, respectiv Şcoala Sfera şi Liceul Creştin Logos. Dintre acestea, şase sunt la Bistriţa, două la Beclean şi două la Feldru. Dintre aceste unităţi, este acreditată doar Grădiniţa Socială Benita şi cele patru şcoli postliceale, celelalte fiind doar autorizate să funcţioneze.
Camelia Tabără, inspectorul şcolar general, a fost întrebată în ce categorie este încadrată Academia Victoria, condusă de dr. Victoria Bindea: „Academia Victoria nu există din punctul nostru de vedere. Orice unitate de învăţământ particular trebuie să fie autorizată de ARACIP şi să vină şi să informeze Inspectoratul. Atât timp cât nu au venit şi nu există în reţeaua şcolară care este confirmată şi prin hotărâre de Consiliu Local înseamnă că nu este în forma autorizată. Îi sfătuim pe toţi părinţii să se uite cu atenţie care este reţeaua şi unde sunt îndeplinite criteriile validate de sistemul naţional de învăţământ. Prima validare o face ARACIP care apoi confirmă funcţionarea din plin a unităţii respective. Celelalte pe semne că sunt alte activităţi, în altă formă, dar nu în reţeaua unităţilor de învăţământ particular conform cerinţelor legii educaţiei naţionale”.
În ce priveşte succesul de care se bucură şcolile private, Camelia Tabără a spus că, cel puţin Liceul Creştin Logos, a cerut suplimentarea locurilor atribuite iniţial pentru clasa pregătitoare, dovadă că este o şcoală solicitată şi căutată.
Întrebată dacă ISJ poate sancţiona instituţiile neautorizate, Camelia Tabără a răspuns: „Din punctul nostru de vedere, nu există. Deci e o entitate virtuală. Intră în atenţia ISJ în momentul în care anunţă şi ne cer consiliere vizavi de documentele pe care trebuie să le depună. ARACIP, când vine în vizită de evaluare, ne solicită şi nouă o persoană din ISJ. Demersul e foarte clar”, a spus Camelia Tabără.
Conform legii, la înfiinţare, orice unitate este autorizată de ARACIP pe durata ciclului de şcolarizare, trei ani la preşcolar şi patru ani la ciclul gimnazial şi liceu. Avantajul acreditării este acela că primesc finanţare ca şi unităţile de stat, însă dintre toate unităţile private, doar Grădiniţa Benita primeşte bani de la stat fiind acreditată, şcolile postliceale nefiind incluse în categoria unităţilor ce pot primi finanţare .
Acreditarea asta practic iti cere sa cobori la nivelul educational national, reconoscut in Europa fiind unul de cele mai slabe. Asta in primul rind este cauza ca privatii nu sa ingramadesc se primeasca subventia de stat care le cere unifomizarea la nivel mai jos de educatie. Privati de asta s-au format, se aiba nivel mai inalt.
Mai degraba statul roman prin institutiile lui ar trebui sa se opreasca cu hartuirea inititivelor private ci in loc sa le trateze macar financiar la nivel egal fara sa cere sa coboara stafeta.
Domnule Walter, cu tot respectul, dar cred ca nu stiti despre ce vorbiti. Nivelul educational de care dvs. vorbiti nu se masoara in luxul pe care o anumita unitate de invatamant il etaleaza, ci in calitatea actului educational, calitate care nu mai poate fi apreciata ochiometric la prima vedere 😉
Stiu extrem de bine despre ce vorbesc din cauza ca a fost cofondator inca din 1988 de o gradinita privata in Germania si aici in Romania am contribuit la mai multe gradinite private cu mobilier si eforturi personale in mare parte voluntar si gratuit. Toti copii a mei au mers la asemenea gradinite private si scurt timp si de stat. Pe deasupra am experienta cu altceas copii si aici in tara si „afara”. Deci stiu foarte bine despre ce vorbesc si mai ales despre discriminare statului fata de cei privati. In plus semnez cu numele si toate alea puteti verifica. Cum este cu dvs. Cu ce experiente proprie veniti?
în Bistrița nu există nici o unitate de învățământ cu adevărat privat (cu excepția Grădiniței Smile și poate Prichindeii), restul sunt doar simulacru de privat și reuniuni pe criterii segregaționiste, ale pocăiților, periculoase pentru o societate sănătoasă. Atenție mare ! Dacă vreți să vedeți ce însemnă o școală privată de înalt nivel vedeți http://transylvania-college.ro/ !
Când va exista și la Bistrița așa ceva mai putem sta de vorbă
Domnule Iustin, in Bistrita functioneaza in acest an scolar aproximativ 6-7 unitati de invatamant private. In cate dintre acestea ati calcat ca sa trageti o asemenea concluzie?
Domnule „Passau”, vă amăgiti cu „apă rece”. Susțin ce am scris mai sus, în cunoștință de cauză. Repet dacă vreți să vedeți ce însemnă o școală privată de înalt nivel vedeți http://transylvania-college.ro/ !
Când va exista și la Bistrița așa ceva mai putem sta de vorbă
Nouă ne place să ne credem ceea ce nu suntem