Sănătate

A fost construit un ”hotel pentru insecte” în Parcul Perilor Seculari

Un hotel pentru insecte a fost construit în Parcul Perilor Seculari de pe Dealul Cocoș din Unirea. Albinele sălbatice, fluturii, bondarii, viespile, urechelnițele sau buburuzele, toate insecte benefice pentru grădină, își pot forma aici colonii.

”Hotelurile de insecte le oferă insectelor un loc pentru a-și face cuibul întrucât habitatul lor natural este afectat de o varietate de factori, așa încât populația de insecte este în declin în întreaga lume, iar acest lucru este valabil chiar și pentru insectele benefice pentru grădină, precum albinele. Multe insecte sunt îndepărtate din habitatul lor natural, de exemplu din cauza cantităților mari de pesticide și insecticide folosite în agricultură. Dar și urbanizarea și tăierea pădurilor reprezintă factori negativi. De aceea este foarte important să oferim insectelor zburătoare un loc pentru a-și face cuibul în zonele urbane”, a scris Clubul Lions Bistrița pe Facebook.

Insectele polenizatoare cele mai cunoscute sunt albinele, fluturii și bondarii. Acestea realizează prin zborul lor ”din floare în floare” polenizarea. Albinele sălbatice sunt enumerate în Cartea Roșie, deci este foarte important să-și păstreze rezerva de gene și să se împiedice dispariția acestora, viespile sunt alte insecte benefice în grădină. Pe lângă faptul că ajută la polenizare, acestea se hrănesc cu afide, viermi, omizi, larve, musculițe albe și alți dăunători. Urechelnița are rol de sanitar al grădinii fiindcă ea consumă o bună parte din organismele animale și vegetale în stadiul de putrefacție. Buburuzele sunt inamicii purecilor de plante, libelula este o altă insectă folositoare, deoarece curăță grădina de țânțari, de muște și afide. Păianjenii sunt insecte benefice pentru gradină fiindcă se hrănesc cu omizi, muşte sau alte insecte care atacă legumele.

Hotelul pentru insecte va putea fi văzut și de participanții la Congresul Pomologilor care va începe în 25 august 2023.

4 comentarii

  • Copacii morți (uscați) nu trebuie îndepărtați din natură.
    Punct!

    La 750 m de unde locuiesc eu, este o padure unde mă plimb si alerg 5000m. si e plin de copaci uscați, care stau in picioare. Copaci uscați căzuți la pământ, copaci doborâți de către vânt, si acolo rămân, (la pământ)ca sa poată trai si larvele, insectele, ciupercile.

    Padurea se numeste Egebæksvangskov.
    Ege (stejar) bæk (pârâu) vang (pășune) skov (pădure).
    Care pădure? Aia de langa pășune.
    Care pășune? Aia de langa pârâu.
    Care pârâu? Ăla de lângă stejari.

    InsecteHortel pe CocoșDealSeculariPeri 😀
    Sau ceva de genul.

    12
    12
  • Din nefericire nu se stie ca un numar de copaci uscati sunt focar de infectie pt cei sanatosi, de aceea trebuie indepartati selectiv.Ori danezii fac asta si dl Adrian nu stie, ori nu o fac din prea mult si fals ecologism!

    13
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.