Actualitate

A început construcția celei de-a șasea case de tip familial în Bistrița-Năsăud

(FOTO) La Unirea, pe strada Valea Slătiniței, a fost dat în mod simbolic startul lucrărilor pentru construcția celei de-a șasea case de tip familial din Bistrița-Năsăud, în prezența reprezentanților ”Hope and Homes for Children” și JYSK, DGASPC, președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan, directorului general Rombat, Ioan Repede.

În mod simbolic, cei amintiți și-au scris numele pe zidurile casei care va costa în final 220.000 de euro și va fi gata cel mai probabil anul viitor.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a mulțumit Fundației Hope and Homes for Children pentru că aduce ”zâmbete și raze de speranță pentru persoanele cu dizabilități”.

”Am reușit să închidem Centrul de Plasament Teaca și pe cel din Năsăud și vom închide și Centrul de Plasament Bistrița unde sunt 37 de copii și tineri cu dizabilități severe. Suntem în faze avansate și cu închiderea Centrului de Plasament Beclean unde vom construi alte șapte case de tip familial cu un alt tip de finațare. Sper ca, într-o perioadă de 2-3 ani, să putem spune că ceea ce a început fundația în 2011, adică un proiect de închidere a centrelor de plasament se va finaliza, iar condițiile de viață ale copiilor și tinerilor să fie foarte bune. Am făcut ce trebuia, să procurăm terenurile și să le punem la dispoziție. Am identificat și celelalte două terenuri, unul e cumpărat deja din câte știu ca să putem închide Centrul Bistrița”, a spus Radu Moldovan.

Președintele CJ a criticat Ministerul Muncii că, din 14 martie a.c., nu mai acordă întreaga finanțare necesară pentru funcționarea pentru DGASPC, instituția fiind în dificultate.

”La rectificare, am primit un milion de lei care ne acoperă cheltuielile pentru o săptămână. Într-o lună, avem nevoie de 4 milioane de lei. Am făcut eforturi, am luat bani de la aparatul de specialitate, de la instituțiile de cultură, ca să putem asigura în continuare funcționarea DGASPC, instituție care nu le poate spune copiilor și bătrânilor că nu le poate da micul dejun fiindcă nu a primit banii necesari”, a spus Radu Moldovan.

Managerul Rombat, Ioan Repede, a spus că firma pe care o conduce a decis să se implice în susținerea proiectelor Fundației ”Hope and Homes for Children” pentru că ”atunci când facem unor asemenea oameni, facem un serviciu pentru Mântuitorul Hristos”.

”Acesta este unul din motivele principale pentru care Rombat a înțeles să investească în acest proiect social și ne bucurăm că s-a dat startul acestei case și sunt sigur că se va finaliza. Un alt motiv este că am apreciat ceea ce fundația în România. Sunt oameni care se gândesc la cei care au suflet ca și noi, dar s-au născut cu dizabilități sau în familii care nu îi doresc și vrem să dăm o mână de ajutor unor asemenea oameni, iar exercițiul pe care l-ați făcut prin dezinstituționalizarea acestor copii ne motivează, iar exemplul dumneavoastră ne motivează. Vă mulțumim că ne dați ocazia să facem și noi ceva fapte bune”, a spus Ioan Repede.

După finalizarea lucrărilor, în noua casă de tip familial vor locui permanent 12 copii și tineri cu dizabilități severe din Centrul de plasament pentru copiii cu dizabilități Bistrița.

  • Compania Rombat susține construcția casei cu o sponsorizare de 50.000 de euro.
  • Terenul pe care se ridică noua casă de tip familial este pus la dispoziție de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu DGASPC, ca parte a procesului de dezinstituționalizare deja început în județ.
  • Mobilierul noii case de tip familial va fi oferit de JYSK.

Hope and Homes for Children lucrează din 2018 la închiderea Centrului de Plasament Bistrița, în care trăiesc 37 de copii și tineri cu dizabilități severe, cu vârste cuprinse între 1 an și 28 ani. Pentru închiderea acestui centru va fi necesară construcția a trei case de tip familial, aceasta fiind prima dintre ele. Având în vedere dizabilitățile severe ale copiilor și tinerilor care se vor muta în această casă după finalizarea lucrărilor de construcție, aceștia vor rămâne pe viață în casa de tip familial, fără să mai fie necesară mutarea lor într-un alt centru la împlinirea vârstei de 18 ani. Reintegrarea în familiile naturale și extinse sau plasarea în asistență maternală nu reprezintă soluții viabile.

De asemenea, în procesul de închidere a centrului de plasament, Hope and Homes for Children se ocupă și de formarea profesională a personalului DGASPC Bistrița-Năsăud (asistenți sociali, educatori, asistenți maternali, echipa de management, etc.) care se va muta în casele de tip familial pentru a asigura un mediu cât mai propice pentru copii și tineri.

Rombat, companie membră a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud și singurul producător de baterii auto din România, susține construcția celei de-a șasea case de tip familial din Bistrița-Năsăud cu o sponsorizare în valoare de 50.000 de euro.

”Rombat apreciază mult activitatea Hope and Homes for Children, dedicată copiilor defavorizați, copiilor fără o familie, fără o casă și fără perspective prea multe pentru viitor. Ne bucurăm că există cineva care se gândește la ei, cineva care le dorește o viață mai bună și le facilitează integrarea în societate. În numele angajaților Rombat, ne-am gândit să dăm și noi o mână de ajutor la construirea celei de-a șasea case din județul Bistrița-Năsăud destinată acestor copii. Pentru noi este un proiect de suflet și dorim astfel să ne aducem contribuția la bucuria care cu siguranță le va fi oferită de un trai mai bun”, spune Ioan Repede, director general Rombat.

Hope and Homes for Children a început procesul de închidere a orfelinatelor din județul Bistrița-Năsăud în anul 2011. În cei nouă ani, Fundația a închis, în parteneriat cu Consiliul Județean și DGASPC, Centrele de plasament Teaca și Năsăud în care se aflau 126 de copii. Specialiștii Hope and Homes for Children au evaluat individual fiecare copil în încercarea de a găsi alternativele de locuire și îngrijire cele mai potrivite după închiderea centrelor de plasament și au construit până în prezent 5 case de tip familial în care locuiesc 57 de copii și tineri care nu se pot întoarce în familiile naturale.

”După ce am finalizat 5 case de tip familial care oferă copiilor căldură și protecție, tot împreună cu Hope and Homes for Children, azi mai punem o fundație pentru încă o astfel de casă. Valoarea a ceea ce facem trece dincolo de sume și atinge sufletele acestor copii, dezvoltarea și viitorul lor. Sunt bucuros că împreună cu Hope and Homes for Children punem cărămizi puternice pentru copiii vulnerabili, iar parteneriatul nostru nu se va opri aici. Avem responsabilitatea să continuăm acest proces”, spune Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

”De nouă ani, viețile copiilor condamnați la instituționalizare se transformă, în Bistrița. Suntem la aproape 170 de copii salvați din orfelinate și la al treilea centru de plasament pe care-l închidem, împreună cu colegii noștri din DGASPC și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Dincolo de casele de tip familial pe care le-am făcut și le facem, sunt copiii reintegrați înapoi în familiile lor, sunt cei pe care i-am sprijinit să rămână alături de părinți, sau tinerii pe care i-am ajutat să devină independenți. E un întreg proces de reformă, deloc ușoară, nicidecum facil de implementat, pe care partenerii noștri de aici și l-au asumat, împreună cu noi. Facem muncă de echipă și sutele de copii salvați merită din plin fiecare zi din cei nouă ani de până acum și anii care vor veni de-aici încolo. Recunoștința mea față de Rombat și JYSK, pentru că au pus umărul și transformă destinele acestor copii”, a menționat Ștefan Dărăbuș, director regional pentru Europa Centrală și de Sud, Hope and Homes for Children.

https://www.facebook.com/emilradu.moldovan/posts/3328648527188671


3 comentarii

  • Foarte bine că vă preocupă soarta acestor copii dar bursele medicale de ce nu le acordați, tot din prea multa grijă? Cons jud Bistrița este printre puținele cons jud care nu acordă aceste burse medicale pentru copii cu dizabilități, conform legii. Păcat că ne prefacem că ne pasă!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.