La Spitalul Clinic Județean de Urgență au început lucrările la Componenta 2 din proiectul de extindere și modernizare finanțat prin PNRR. Pasul 1 – Secția Pediatrie.
Componenta 2 presupune aducerea la același standard de calitate a vechiului corp de spital cu corpul de spital nou construit, atât din punctul de vedere al confortului medical, cât și al confortului hotelier.
Ce va fi nou:
– UPU pediatrie extins;
– grup sanitar în fiecare salon;
– sistem de ventilație și climatizare în fiecare salon;
– fluide medicale la fiecare pat;
– buton apelare soră medicală la fiecare pat;
– placare integrală a pereților cu material cu efect permanent bactericid;
– izolare termică cu vată bazaltică și fațade ventilate placate cu plăci bond.
Proiectul general derulat la SCJU Bistrița vizează construirea unui nou corp de clădire cu patru etaje, reabilitarea energetică a clădirii existente, modernizarea pavilioanelor actuale, digitalizarea spitalului și dotarea cu aparatură medicală. Investiția se ridică la circa 110 milioane de euro și este finanțată prin Ministerul Sănătății din fondurile PNRR.
Contractul pentru creșterea eficienței energetice a clădirii actuale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița prin reabilitarea și modernizarea acesteia cu bani din PNRR are o valoare de circa 27,3 milioane euro. Executant: asocierea Frasinul SRL – Axdesign Grup SRL – Depisto Star SRL – Kreg Construct & Consult SRL – Construcții Erbașu SA – GB Indco SRL.
Principalele lucrări: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp; sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme hybrid sau electrice.
Cu 137,7 milioane de euro se puteau face trei spitale noi. Asociatia Daruieste viata a construit si dotat complet un spital cu 7 etaje si a cheltuit in total 50 de milioane de euro. La noi totul este mai scump dar stim noi de ce. Nu-i asa?
Raspunsul este: hotia salveaza Romania! Dar nu oricare Romanie, numai pe aceea a bugetarilor! Restul platesc!
Iarăși renovați măi ? pe rând nou ? Al câtelea ? Sau pentru că pleacă lozoni trebuie încheiate socotelile cu activul ?
Degeaba construim clădiri,și nu avem specialiști, ca la Cluj, Mureș e, t, c. La UPU tot câte 4-7 sau 10 ore trebuie sa aștepți, dacă nu ai pe nimeni, îți refuza internarea, te trimite acasă ca după 3 luni și jumătate să-ți amputeze piciorul. Cărucioarele sună pe holuri ca vechile căruțe pe strazi, trezesc toți pacienții noaptea. Aei condiționat exista instalat, dar pacienții mor de cald, nu funcționează decât pe holurile unde stau cadrele medicale.