Sănătate

Actuala clădire a SCJU Bistrița va fi reabilitată cu 27,3 milioane euro

La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat contractul pentru creșterea eficienței energetice a clădirii actuale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița prin reabilitarea și modernizarea acesteia cu bani din PNRR.

Valoarea contractului este de 135.154.763 lei (circa 27,3 milioane euro), din care execuție lucrări – 132,9 milioane lei și asistența tehnică – 1,19 milioane lei. Durata contractului este de 24 de luni (4 luni proiectare, 18 luni execuție).

Lucrările vor fi realizate de asocierea Frasinul SRL – Axdesign Grup SRL – Depisto Star SRL – Kreg Construct & Consult SRL – Construcții Erbașu SA – GB Indco SRL.

Principalele lucrări: realizarea unui termosistem eficient din punct de vedere al pierderilor de energie termică, rezistență și durabilitate în timp, siguranță la incendiu, protecția zgomotului și a mediului; introducerea unor sisteme de umbrire a ferestrelor de la nivelul anvelopantei, pentru reglarea cantității de lumină, dar și pentru protecție sporită împotriva razelor UV și diminuarea efectului de supraîncălzire a spațiilor interioare; realizarea și remodelarea tuturor zonelor de acces; realizarea unui sistem de fațade ventilate pentru un plus de eficiență energetică, dar și pentru un aspect estetic mai modern și mai durabil în timp; sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii; lucrări de intervenție la infrastructura electrică, termică, de ventilare și tratare a aerului, precum și la infrastructura de fluide medicale; recompartimentări interioare prin construirea de grupuri sanitare la fiecare salon; extindere scară exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, de la P+2 la P+5; construire lift exterior; amplasarea unor stații de încărcare pentru autoturisme hybrid sau electrice.

”Va fi reabilitată și modernizată integral clădirea veche a spitalului, care să se ridice la același nivel al calității serviciilor și a spațiilor cu clădirea nouă care se construiește. Sunt foarte multe tipuri de lucrări prevăzute pentru diferite specializări și cu autorizări foarte multe, de aceea sunt mai multe companii în această asociere, companii autorizate să facă lucrări în aceste domenii”, a declarat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

”Este un proiect integrat, cu finanțare prin PNRR, din valoarea mare de 100 de milioane de euro am ajuns acum să semnăm contractul de execuție pentru componenta 2. Și partea veche a spitalului trebuie să ajungă la aceleași standarde de calitate ca și corpul nou, astfel încât pacienții să nu simtă nicio diferență, atât din punct de vedere hotelier cât și din punct de vedere medical. Se vor face lucrări ample, inclusiv de recompartimentare, pentru că vor fi băi în fiecare salon, se va reface întreaga rețea de distribuire a fluidelor medicale, astfel încât fiecare pat să aibă rampă de distribuție a fluidelor, sistem de apelare, sistem de ventilație, se vor placa pereții cu material bactericid. Este prinsă și o parte de extindere a spitalului către lateral, unde la parter se va extinde UPU Pediatrie iar la etaje vor fi vestiarele personalului, astfel încât să existe un circuit epidemiologic foarte clar. Sunt prevăzute și lucrări pe orizontală, în curtea spitalului, pe partea de parcări ecologice, stații de încărcare a mașinilor electrice. Plus partea de reabilitare energetică standard, deci va arăta exact ca noul corp de clădire, vor fi fațade ventilate. Spitalul va arăta ca un tot unitar. Modernizarea se va face pe coloane verticale, luăm câte două saloane, închidem, facem lucrările, trecem la altele. O parte din activitatea medicală va fi relocată către corpul nou când va fi gata”, a menționat managerul SCJU Bistrița, Gabriel Lazany.

În prezent se lucrează la extinderea spitalului prin construirea aripii noi, cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea nouă. Lucrările ar urma să fie gata până la finalul acestui an. Clădirea va fi funcțională integral cel târziu în primăvara anului viitor.

Este în procedură de achiziție componenta de digitalizare, iar pe componenta de aparatură medicală sunt semnate contracte pe aproximativ 75% dintre acestea.

7 comentarii

 • Deci, SCJU înseamnă Spitakul Clinic Județean de urgență iar prețul e de 27 milioane de euro 🤮, adică 100 milioane de lei…….
  Să vă ia dracu, cu milioanele de lei luate împrumut! Eu ma simt bine uitându-mă la lebede, 9 bucăți, am văzut azi și uitându-mă la navele de război rusești care părăsesc Ksliningradul , și nu se mai întorc înapoi, pt ca sunt scufundate de către ucraineni, …

  10
  5
 • Măiii, ați uitat ! pe asta ați mai zis-o, n-o mai folosiți ca marotă.
  Ați mai izolat spitalul de vreo 3-4 ori, l-ați modernizat, i-ați făcut pistă de aeronave, etc. Găsiți fraților și altceva, ca să ajungem mai repede la rând la programările la policlinică, să stăm mai puțin la coadă la UPU, să avem parte de internarea corectă în spital, etc. . Așteptăm și pentru oameni ceva de folos , nu doar pentru voi.

  25
  1
  • Trebuie bani pentru campanie electorala. Imediat demoleaza spitalul si fac altul ca banii trebuie cheltuiti si cineva trebuie imbogatit

   13
  • Ai dreptate!!! Cand o sa termine de-l anvelopat o să-l demoleze și o să facă altul! Nu e mină de aur mai rentabilă decât Spitalul asta. Indata ajung la miliardul de euro chleltuiți. De aia sunt președintele și directorul nedespartiți și ziua și noaptea. Au grijă de bani.

   13
 • Cu banii astia poti sa contruiesti un cartier intreg in Bistrita. Nu isi pune nimeni intrebarea cat costa toate lucrarile de anvlopare si compartimentare la spital.
  Mi se par exagerate, asa din cate mai stiu eu.
  In rest, sa auzim numai de bine!
  Succes!

  16
  2
 • Sunteti niste nesimtiti si prosti. Bagati bani in nestire in spital. Bani cheltuiti degeaba doar sa va laudati in campania electorala. Oare nu s-a izolat spitalul acum cativa ani??? A expirat izolatia??? Nu ai aer la ce caldura este in spital. Pacientii stau cu geamurile deschise la ce caldura au in saloane. Cheltuiti bani aiurea. Cati bani a inghitit spitalul puteati contrui un oras de la zero. Imbogatiti firmele de partid. Dupa terminarea lucrari peste 5 ani iara il veti izola termic??? Voi nu vedeti ca iernile sunt tot mai calde???

  14
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS