Social

A început oficial campania electorală. Ce partid încalcă legea (VIDEO)

Cu toate că în noaptea de vineri spre sâmbătă a început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și toţi competitorii electorali sunt obligaţi de lege să elimine bannerele şi materialele publicitare utilizate în activitatea de promovare până vineri, la ora 24.00, ALDE nu s-a conformat. Pe DN 17 la Șieu Măgheruș, sâmbătă la prânz atârna un banner al acestei formațiuni politice, potrivit unei înregistrări video remisă redacției.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/492063861329065/?__xts__[0]=68.ARAP1aROyuR1Nh73WE9NMNWDA9A8l7Sbi0TFZXEIuqX9e2exvF0li9siGtPq5defr6M7oDlr8c7iCzE4Xzs0d8uJxWg1T-CigU_i7TPEdc6vvTDsc8444BHcakZWFl_Mjh-nxt0nQosFY-201DBNtiNMOhPorvmAznF2S65bBc9PIIrdU-SN-Pp8oAiTA30h-OZkPJDYOKvKqrhIycXE5DMRvZLk5zh_0Meks4Z5LeEyU5NVQk4iTlvXr07JBynWBF7BHpqMi2QEnwtWmrFUVB15H5yA3YberSnAlILK1v2ucpslPYg-Qc28IZayPtOTFWl4blFon7Mlnow&__tn__=-R

Potrivit legii, în cazul în care aceste materiale vor exista în spaţiul public în campania electorală, se vor putea depune sesizări la birourile electorale judeţene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de poliţie sau primarii. Cei care nu le-au luat la timp pot fi sancționați.

În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-media.

Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislaţia.

Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

În timpul campaniei electorale sunt permise numai afişele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 şi în locurile speciale de afişaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propagandă fiind interzise.

Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 5 metri o latură şi 3 metri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 4 metri o latură şi 2,5 metri cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

Autoritatea Electorală Permanentă a dat comandă de buletine de vot la Monitorul Oficial. Valoarea buletinelor de vot va fi de 2.264.000 de lei la un număr de alegători de 18.948.141 cetăţeni cu drept de vot la data de 31 martie. În străinătate, din evidenţele comunicate, sunt 696.398 de cetăţeni cu domiciliul în străinătate şi posesori de paşaport CRDS.

Dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, paşaport şi actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS