Actualitate

A început ”Vacanța la Bibliotecă” (FOTO)

Clubul CoșBook al Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud a găzduit luni, 1 iulie, prima activitate din programul ”Fabrica de idei estivale – Vacanța la Bibliotecă”, dedicată „Atelierului de teatru – joacă și improvizație”, imaginat și susținut de prof. Alina Tomi. Activitatea s-a desfășurat între orele 10 și 11.30 și i-a captivat pe cei peste 20 de copii înscriși. La început, ei au răspuns prompt întrebărilor ce le-au fost adresate.

”Copii, voi știți care este diferența dintre teatru și film?” „Da, teatrul se desfășoară acum, iar filmul nu se desfășoară acum!”; „Ce sunt actorii?” „Personaje, care își joacă rolurile! Personajele au nevoie de replici”; „Dar, el vorbește tot timpul, se exprimă doar prin vorbe?” „Nu, el se exprimă și prin mișcări, prin semne, prin emoții”; „Ei bine, toate aceste lucruri le vom exersa noi la atelierul de teatru”, a conchis profesoara de teatru Alina Tomi. Și cum era de așteptat, cele 90 de minute de joacă „de-a teatrul” au trecut cât ai clipi: în prima oră copiii au fost angrenați în „tot felul de exerciții”, după care ei au fost împărțiți în mai multe echipe, pentru a imagina propria piesă de teatru pe o temă dată de coordonatoarea atelierului.

La finalul atelierului, fețele copiilor radiau bucurie. „Lecția de teatru a fost foarte frumoasă și am învățat multe lucruri noi, iar mie mi-au plăcut cel mai mult exercițiile de imaginație” – ne-a spus Dorloți Alesia, clasa a V-a la CNAM. „Eu mi-am imaginat cum am luat o păpădie și am suflat-o. Și mi-am mai imaginat cum am fost la scrimă și m-am luptat cu sabia și că am câștigat. Astăzi am început să scriem la piesa de teatru și vom continua lunea viitoare” – ne-a asigurat Titieni Andrei, Șc. Gen. Nr. 1 Bistrița, clasa a III-a. „Când am fost dragon și dormeam, am fost primul trezit de mama dragonilor! Cred că acest atelier de teatru mă ajută cu imaginația, chiar dacă eu am multă imaginație, căci mi-o dezvoltă și mai tare” crede și Tompa Andrei Lucian, clasa a IV-a la CNAM. „Noi am venit la Vacanța la bibliotecă pentru prima dată și cred că este ceva frumos pentru copii; l-am înscris ca să mai iasă un pic din casă cât suntem noi la serviciu, ca să aibă o activitate specială!”, ne-a spus mama lui Andrei, Ana-Maria Tompa.

Nu mai puțin entuziastă era la finalul întâlnirii de astăzi prof. Alina Tomi: „Îmi propun să ajung la ei prin joc și joacă teatrală, prin exerciții de improvizație, prin exerciții de încălzire, atât vocală, cât și fizică, prin exercițiile de respirație, cu care am și început. Îmi doresc să își construiască fiecare, treptat, în grupe de câte patru, propria piesă de teatru, în care să înglobeze ceea ce asimilează în timpul acestor jocuri. Fiecare își alege ce personaj să fie și ce vrea să facă în propria lui piesă de teatru. Marea majoritate a fost chiar încântată, i-am văzut încă de la început deschiși, gata să intre în această joacă și să înțeleagă că aceste exerciții le dezvoltă creativitatea, le dezvoltă abilitățile de socializare și până la urmă învață să fie mai buni!”, ne-a mărturisit prof. Alina Tomi.

Atelierul de teatru se desfășoară pe parcursul a cinci ședințe, în zilele de luni, iar la fiecare ședință prima oră este dedicată jocului interactiv, după care fiecare grup se dedică conceperii și finalizării unei piesei de teatru, care va trebui interpretată la ultima întâlnire, pe 29 iulie.

Directorul BJGCBN, Ioan Pintea a ținut să asiste la primul atelier al verii și, nu o dată, absorbit, a avut propriile răspunsuri la provocările adresate copiilor de prof. Alina Tomi. „Sigur, programul Fabrica de idei estivale – „Vacanța la Bibliotecă” are în primul rînd o componentă de joacă, care le creează copiilor înscriși la aceste ateliere multă bună dispoziție, dar și o componentă educațională importantă, specifică fiecărui atelier. Avem ateliere de teatru, de pictură și desen, de cărți poștale, de mandale, ca și ateliere de creație, pe teme ecologice și de muzică. Zilele de miercuri sunt dedicate filmului iar zilele de vineri activităților sportive libere, cu șah, tenis de masă și altele. Biblioteca județeană este deschisă în perioada 1 iulie – 31 august pentru copii și se străduiește, prin implicare bibliotecarilor și a voluntarilor, să le ofere acestora toate condițiile ca să-și petreacă vacanța într-un mod aparte!” a declarat el.

Ziua de marți va fi dedicată atelierului Pictură și desen, cu prof. Ana Maria Gordon.

Sursa: Biblioteca Județeană

1 comentariu

  • Clubul acesta are un nume neinspirat, după parerea mea. „CoșBook” – un joc de cuvinte frivol cu numele poetului de suflet al românilor. Coșbuc nu a însemnat niciodată un coș de cărți decât poate în minți tulburate de atâta FaceBook.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS