Social

A înflorit laleaua pestriță în pădurea din șesul Orheiului

Una dintre cele mai rare şi solitare flori, laleaua pestriţă sau floarea de şah, care creşte sub coroanele stejarilor seculari, poate fi admirată deja în pădurea din șesul Orheiului, așa cum reiese dintr-o postare pe Facebook a lui Albert Gavrilă.

https://www.facebook.com/albert.gavrila/posts/2180332918716270

Aria protejată în care creşte laleaua pestriţă este una uşor de reperat întrucât e marcată cu indicatoare speciale. Pe DJ 173, la ieşirea din Orheiu Bistriţei spre Dumitriţa este un drum de pământ la dreapta care duce direct spre pădure, dar şi un panou pe care găsim informaţii despre aria naturală protejată.

Potrivit unor iubitori ai naturii care au creat un site special pentru această floare, în România o găsim în foarte puţine locuri, iar în Europa este de asemenea rar întâlnită. Nu se cunosc nici măcar originile ei. Chiar dacă este clasificată în categoria lalelelor, există păreri care contestă acest lucru.

Laleaua pestriţă este o plantă perenă de 15- 20 cm înălţime, se înmulţeşte prin bulbi şi are nevoie de locuri necirculate cu multă apa pentru a creşte în linişte. Este o floare frumoasă şi firavă cu petale în formă de clopot şi frunzele lungi dispuse alternativ pe tulpină să fină. Lalelele pestriţe înfloresc pentru o perioadă scurtă de 7 până la 10 zile în lunile aprilie-mai, dar perioada de înflorire depinde mult şi de evoluţia vremii.

3 comentarii

  • Bistriță, dragă Bistriță,
    Struțul nu-i lalea-pestriță.
    Totuși, Domnul Carambol
    L-a propus unic simbol.

  • Probabil că aria protejată, va fi într-adevăr apărată, pentru a nu ajunge în situația în care au fost ghioceii, care au fost vânduți la începutul lunii martie cu bulbi cu tot, sărăcind mediul lor natural de viață. Apropo, ce măsuri s-au luat în urma descoperirii acestui fel de furt din mediul natural, nu a apărut nici-o informație ulterioară. Probabil nu s-a autosesizat Garda de Mediu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.