Actualitate Recomandări

A venit și aici Crăciunul… Tradiții și obiceiuri pentru prima zi de sărbătoare

Data de 25 decembrie prevestește cum va fi vremea în vara anului următor, data de 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare – ploioasă sau secetoasă, iar în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor. Cunoscând aceste amănunte, vom ști cum să ne organizăm pe parcursul anului.

În prima zi de Crăciun e bine să mâncăm pește la micul dejun, după ce rostim o rugăciune. Vom reuși să realizăm ce ne dorim chiar în situații dificile.

Ngustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate.

Este de bun augur să ne împodobim locuința cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad. Ne vor crea gânduri bune, armonie și vor păstra dragostea în familia noastră.

De asemenea, e bine să dați de pomană celor amărâți și veți avea parte de bogăție.

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet. Va aduce norocul în casa și în viața noastră. Tradițiile strămoșești ne învață să evităm să primim în casa noastră un bărbat roșcat pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul.

E bine să mâncăm măcar un măr în prima zi de Crăciun ca să avem parte de sănătate tot anul viitor, dar și să facem baie ca să fim curați tot anul. Atenție! Nu e bine să facem același lucru și pe 1 ianuarie.

Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre.

Nu este bine să măturăm și să scoatem gunoiul din casă până a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în munca de fiecare zi.

Sărbători fericite și tihnite tuturor!

Etichete

2 comentarii

  • Un obicei vechi în unele sate din județul Bistrița-Năsăud, obicei care începea în ajunul Crăicunului și se întindea până-n ziua de Anul Nou era “ furatul porţilor de la casele cu fete de măritat și ascunderea lor”; un alt obicei similar era “schimbatul porţilor familiilor despre care se ştia că ar putea deveni cuscri”. Flăcăii din sat întrețineau aceste obiceiuri.
    Înainte românii știau de glumă, iar flăcăii nu aveau ojă pe unghii. Actuala legislație și normele UE au distrus aceste obiceiuri.
    Crăciun Fericit! (interzis conform tovarășului UE)!

    • Mda.,,,,,,,
      dacă ar fi după UE, ar trebui să fie invers. Adică fetele ar fura porțile de la casele feciorilor de însurat!
      Iar în piesele de teatrul pt. copii, fetele merg la vànat iar băieții croșetează!
      Până și Casa Regală Daneză a fost criticată, pt. faptul că la vânătoarea anuală organizata de către Casa Regală, toți invitații/vânătorii erau bărbați!
      Azi-mâine o sa meargă fetele la stropit de Paști, daca ar fi după ăia care se autointitulează “Woke.”
      Socialiștii, Ecologiștii și Neonaziștii din UE sunt duși cu pluta!
      In ochii lor, tot ce este normal, este anormal !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.