Actualitate

Legea prin care se abrogă recursul compensatoriu, aprobată în Camera Deputaţilor

Legea prin care se abrogă recursul compensatoriu şi se revine la varianta din 2016 a fost votată, în ședința de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut apel la toţi deputaţii să voteze legea: ”Este obligatoriu ca această lege aberantă a recursului compensatoriu să fie oprită definitiv, pentru că ea produce victime zilnic!”, a afirmat Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Aceasta consideră că, dacă recursul compensatoriu ar fi fost abrogat din februarie, ”în jur de 10.000 de infractori ar fi fost şi acum în puşcării”: ”Dintre cei eliberaţi de când legea este în vigoare, peste 500 au recidivat cu fapte violente”.

„Un total de 22.615 deţinuţi eliberaţi mai repede din închisoare, dintre care 2.472 condamnaţi pentru omor, 1.057 condamnaţi pentru viol şi 3.253 pentru tâlhărie. Este bilanţul negru al moştenirii lăsate de guvernul PSD şi de premierul demis, Viorica Vasilica Dăncilă, până la momentul căderii guvernului prin moţiune de cenzură”, afirma liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, vineri, într-o declaraţie de presă.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, a cerut, luni, în şedinţa Biroului Permanent ca proiectul de lege ce vizează recursul compensatoriu să intre la votul final de miercuri şi a afirmat că PSD susţine ”abrogarea de urgenţă a recursului compensatoriu”.

Proiectul a trecut de Comisia juridică cu unanimitate de voturi, fiind acceptate amendamente din partea PNL şi USR.

Amendamentele admise vizează revenirea la situaţia din 2016 privind reducerea pedepsei care este considerată ca executată astfel:.

  • în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;
  • în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă;
  • în cazul în care munca este prestată pe timpul nopţii, se consideră 3 zile executate pentru două nopţi de muncă”

Proiectul a fost adoptat cu 272 de voturi ”pentru” și 5 abțineri.

Proiectul a fost depus în februarie, a primit avizul negativ al Guvernului Dăncilă şi a fost respins de Senat, prima Cameră sesizată, în luna iunie.

”Scopul acestei iniţiative legislative este de a elimina perturbările sociale provocate de Legea 169 din 2017 pe de o parte şi de a modifica Codul Penal pentru a spori încrederea populaţiei în funcţia de prevenţie a pedepsei”, arătau iniţiatorii legii.

Recursul compansatoriu – reducerea din totalul pedepsei a 6 zile pentru 30 de zile executate în condiţii de detenţie necorespunzătoare – a intrat în vigoare în 21 iulie 2019.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS