Actualitate

”Abuzuri grave la Primăria Bistrița, descoperite de Curtea de Conturi”

”Am primit raportul auditului făcut de Curtea de Conturi la Primăria Bistrița. Din el reiese că s-au făcut abuzuri grave vizavi de unele aspecte, cum ar fi atribuirea de scutiri preferențiale de taxe unor firme prietene, plăți necuvenite pentru deplasări externe pentru care nu au existat documente legale, legate de destinații precum Roma și Maastricht, lucrări de organizare de șantier decontate pentru care nu există documente justificative, plăți nejustificate cu titlu de consultanță pentru implementarea sistemului de control managerial, plăți nelegale la pârtia de schi. În total, prejudiciile sunt în jur de 32 de milioane de lei”, a declarat într-o conferință de presă președintele Organizației Municipale PNL Bistrița, consilierul local Sorin Hangan.

Consilierul municipal Ioan Peteleu a detaliat:

”În raportul Curții de Conturi pe anul 2016 se folosesc foarte mult termenul de plăți nelegale și cheltuieli fără bază legală. Reiese că Primăria este condusă după ureche, managementul este unul defectuos, auditul intern lipsește cu desăvârșire și toate aceste lucruri cred că nu se fac din neștiință, ci vădit, ceea ce este foarte grav.

Sunt o serie de situații grave prezentate în raport, o să mă refer la câteva. Foarte grav este faptul că la șantierul pârtiei de schi, unde au fost bani cu nemiluita, milioane de euro, s-au făcut tot felul de lucrări nelalocul lor. Au fost confirmate la plată sume pentru care lucrările nu s-au făcut. Curtea de Conturi spune că au fost confirmate la plată și achitate lucrări de organizare de șantier constând în pietruire amplasament, pentru care la verificarea în teren nu există indicii că s-au executat conform situației de lucrări, pe o suprafață de 3.500 mp, și șoproane care au fost facturate ca executate din stâlpi de susținere, grinzi, tablă striată, învelitori din tablă zincată în condițiile în care strructura de rezistență nu s-a executat. S-a emis o notă de renunțare și, fără să existe o altă soluție de structură de rezistență dată de proiectant, la final materialele au fost declarate deșeuri. Valoarea acestei abateri nu este una mică: 532.000 lei. Tot pe acel șantier au fost făcute cheltuieli fără bază legală aferente unor lucrări neexecutate pentru care s-au întocmit note de renunțare. Aici, valoarea este de 3.500 lei.

O altă situație. În urma incendiului produs la blocurile sociale din Viișoara în 2015, Primăria nu a fost în stare să recupereze de la o societate de asigurări contravaloarea daunelor. S-au alocat bani din bugetul local pentru rezolvarea urgentă a celei probleme, dar nu s-au recuperat sumele din asigurare, 965.000 de lei, deci o valoare foarte mare.

S-au efectuat plăți din bugetul local pentru deplasări externe ale ordonatorului principal de credite fără respectarea prevederilor legale. E vorba de 6.600 lei, cheltuieli ocazionate de participarea la un summit la Roma și la o reuniune la Maastricht. Domnul primar se duce în deplasare fără să anunțe Consiliul Local și fără să aibă aprobate în buget sume pentru aceste deplasări. Nu mai vorbim de alte deplasări făcute despre care încă nu știm s-au făcut, prin Asia. Probabil că în raportul de anul viitor vor apărea.

Într-o altă situație este vorba de 29,4 milioane lei, o sumă foarte mare reprezentând recuperarea creanțelor după data deschiderii procedurii falimentului la diferiți contributori. Primăria nu a acționat pentru recuperarea acestor sume practic împotriva lichidatorilor judiciari desemnați.

Nu știm dacă din greșeală sau vădit este stabilirea eronată a taxei de teren datorată de SC Eurocompozite, precum și acordarea nelegală de scutiri de la plata taxei pe teren. Este vorba de o abatere în sumă de 104.000 lei. După cum știți, există un contract de concesiune pentru terenul de la aerodorom.

Curtea de Conturi mai spune că au fost menținute nejustificat în evidența contabilă și analitică pe plătitor obligații de plată datorate de contribuabili care au fost radiați din evidențele Registrului Comerțului. Există deci o lipsă de operativitate în efectuarea acestor demersuri de clarificare a masei impozabile”.

22 comentarii

 • Oare CURTEA de CONTURI nu a descoperit cei 1.100 de lei depusi de mine acum 10 ani pt. eliberarea AUTORIZATIEI care nu a mai venit ? Oare CURTEA nu a descoperit ca primaria s-a inscris fraudulos in CF-ul meu cu sute de MP, figurand ca proprietari ilegali ?

  • Tot abuzuri si declarații absurde bla bla si toate s au dovedit tocmai in instanta ca nu sunt ilegalitati. Vedem ce mai ziceți când se da o hotărâre judecătorească

 • Neregulile consemnate de Curtea de Conturi la Primaria Bistrita se incadreaza in categoria faptelor de natura penala cunoscute sub denumirea de „abuz in serviciu”. Asadar, stimati PNL-isti aveti un motiv foarte serios sa declansati procedura pentru un referendum de demitere a primarului Cretu. Luati exemplul PSD-istilor din Singeorz-Bai si apucati-va de strans numarul de semnaturi necesare.

 • Niciodata nu-i prea tarziu… Prea s-au cheltuit bani aiuria pe te miri ce… struti, oua, mere, parti de schi, studii de fezabilitate pt te miri ce si repetate pt acelasi lucru de nenumarate ori….etc, etc…

 • Repet ca-mi e mai simpatic Cretu, decât Hangan și chiar di decât Petrleu… dar Acu câțiva ani, CL a luat hotărârea de a scuti de la plata penalităților de închiriere pe chiriașii care își plătesc la zi toate datoriile. Hotărâre legală conform juriștilor primăriei, cererea făcută către Marina aprobată Cf hotărârii, plătit datorii la xi fără penalități di predat in condiții legale anl-ul înapoi la primărie!!!!
  Surpriza vine de la Curtea de Conturi după 2 ani verifica și declara hotărârea CL Bistrita ilegală!!!! Așa ca după 4 ani, timp in care ne-am judecat… am fost bun de plata a penalităților de care am fost scutit!!!
  Desființați Consiliul Local!!! De ce-l lăsați sa abereze ca sa vina CC sa zică ca a făcut prostii????

 • Tulai Doamne, nu să poate! Musai să fie o făcătură , o mizerie a lui Văcăroiu acela ce o vândut flota in locul lui Băsescu. S-ajungă domnu’ Crețiu la brutărie, tremurând ca o piftie? Nu iegzistă!

 • Greu cu administratia asta publica dar Curtea de Conturi e ca stat in stat, ei lasa masuri si apoi sa te speli pe cap cu ele, daca lor li se pare ca e asa ei pot sxrie orice si apoi mergi ani de zile in instante.. au pierdut majoritatea proceselor
  Curtea de Conturi este mai distructiva decat Cretu..

 • Hai ma nu va legati de ei ca abia au venit din Franta cu trupa de directori, arhitecti si sefuleti. Nu va mai legati de ei invidiosilor. Ce daca dir juridic si dir informatica merg in Grecia sau stli in Polonia, Germania etc. Mai taceti din gura, vii cuda ca nu mergeti voi? Ocupati si voi functii si apoi pretentii.

 • Or fi toate astea adevarate cand a zbura porcul :))) adica toti din primarie sunt hoti , prosti si vine auditul de la Curtea de Conturi sa faca marea descoperire : Unde sunt banii dvs !
  La modul cum functioneaza institutiile de finante nu sunt tocmai socat :))) la ei sunt datori si morti de acum 10-20 de ani !

 • Mai mergeti dreqului cu curtea voastra de cakaturi ( a se citi conturi). Si in anii trecuti la un control al c de konturi la primariipe din tot judetul au descoperit nereguli de milioane si milioane de lei! Romuli, Livezile, Nasaud, etc. Si? Primarii sunt bine mersi. Sunt mai bine ca inainte de control. Hai sictir, curtea p–i!

 • Carevasăzică pă dumneata te doare la bască , virgulă , că 7,5 milioane euroi din bănuțul public s-au ,,scurs” din primărie precum apa dintr-o budă cu cisterna defectă. Halal gândire, domnucule dragă , bată-te norocu’! Probabil faci parte din categoria de populație la care pesedeul poa’ să-i facă tușee cu pixul, să le bage degetu’ în ur că nu simte nimica…

 • deci, din nou PNL nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase!!!!!!!!! ei cei fara de pata, care n-au facut nimic cerceteaza si cerceteaza. Terminologia asta de plati nelegale folosita de curtea de conturi este o porcarie, fiindca ei niciodata nu constat concret ceva, misiunea lor este una de audit de fapt, platile alea nelegale sunt constatari puri si simplu, ulterior sumele se diminueza semnificati. Toate institutiile trec prin asta. Ei gasesc niste chestii care nu li se par in regule, uterior, institutia isi face tema , intocmeste justificarile legale , iar sumele in generale sunt muuuuuuult mai mici, fiindca Curtea de conturi nu are vreme sa verifice in amanunta atat de multe aspecte. Credeti ca daca aceste sume nelegale ar fi certe, nu ar sesiza DNA? sau politia economica? Pe bune, chiar asa PNL, sa dezinformati asa…..

 • Astia dela curte cica gasesc „abateri”,le extrapoleaza la toata activitatea ,fictiv si rezulta aceste sume astronomice,fara temei! Nu vor avea nici un cistig din toate astea! Vrem punctul de vedere al primariei! Nu numai al curtii,de care ne-am cam saturat,pierzind in instanta aproape totul! Asa ca ,rog redactia ziarului sa-l prezinte!

 • Ce tot aveti cu primarul, mai terminati odata, nimic nu va place. Nici in concediu nu poate sa se simta bine in Austtia la schii alaturi de viceprimarul Nicolae. Doamne cata rautate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.